Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Joulupiparkakut – ohjeet, koristeluvinkit ja herkulliset piparijälkiruoat

Piparien leipominen ja koristelu on hauskaa yhteistä joulupuuhaa. Se tuo myös joulun tuoksun kotiin. Katso reseptit erilaisiin piparkakkutaikinoihin ja vinkit koristeluun, ja valmista ihania piparileivonnaisia ja jälkiruokia.
Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Elvi Rista
Julkaistu: 5.11.2015
|
Muokattu: 30.10.2023

Piparkakkutaikina ja erilaiset piparit

Piparitaikinan voi ostaa kaupasta valmiina tai tehdä itse. Piparitaikina onnistuu helposti myös vegaanisena tai gluteenittomana versiona!

Ota varaslähtö jouluun piparinmakuisilla leivonnaisilla

Kukapa ei tykkäisi piparin mausta myös leivonnaisissa! Hyödynnä pakastepiparkakkutaikinaa, valmiiden pipareiden muruja ja pipareista tuttuja mausteita. Leivo piparipullia tai -joulutorttuja. Kokeile piparijuustokakkua, -kuivakakkua tai -kääretorttua.

Piparien koristelu

Piparien koristeluun tarkoitettu pikeeri eli sokerikuorrutus sekoitetaan kananmunan valkuaisesta ja tomusokerista. Värillisen kuorrutteen saat sekoittamalla joukkoon hieman elintarvikeväriä. Voit käyttää pikeeriä myös kiinnitysaineena, jolla saat kiinnitettyä piparin pintaa koristeita, kuten nonparelleja tai karkkeja.

Tee piparkakkutalo ja tonttuovi

Piparkakkutalon rakentaminen kuuluu monien perheiden jouluvalmisteluihin. Ja mikä ihana projekti se onkin! Varaa piparkakkutalon koristeiksi sokerikuorrutetta, karkkeja ja suklaita – ja päästä luovuus valloilleen. Viime vuosina suositun tonttuovenkin voi tehdä piparitaikinasta. Lasten kanssa voi askarrella myös piparikranssin – katso video-ohjeet täällä.

Herkuttele piparijälkiruoilla

Piparimuruta rahka, jäädyke tai pannacotta ja ihana joulupöydän jälkiruoka on siinä! Etenkin lapsille maistuvat piparimuruun dipatut vaahtokarkkitikut. Piparijälkiruoat sopivat myös joulunajan viikonloppumenuihin.

Jos haluat ripustaa pipareita koristeeksi joulukuuseen tai ikkunaan, paina pipareihin reikä ennen paistamista esimerkiksi omenaporalla.

Paista samalla pellillä samankokoisia ja -paksuisia pipareita, jotta ne kypsyvät samaan aikaan. Piparit paistuvat nopeasti; koko vaikuttaa paistoaikaan. Jäähdytä piparit ja nosta vasta kovettuneina säilytys- tai tarjoiluastiaan.

Joulun parhaat makuelämykset – katso reseptit ja ideat vuoden rakkaimpaan juhlaan

Löydä oma tyylisi joulusivultamme ja nauti vuoden ihanimmasta ajasta itsesi näköisellä tavalla.