Pyyhi 800 gramman pala lohifileetä nahka- ja lihapuolelta talouspaperilla. Nypi ruodot ruotopihdeillä tai pinseteillä. Poista ylimääräinen vatsarasva veitsellä. Aseta filee nahkapuoli alaspäin leivinpaperin päälle.
Graavilohi
Pyyhi 800 gramman pala lohifileetä nahka- ja lihapuolelta talouspaperilla. Nypi ruodot ruotopihdeillä tai pinseteillä. Poista ylimääräinen vatsarasva veitsellä. Aseta filee nahkapuoli alaspäin leivinpaperin päälle.
Suola graavaa lohen. Yhdistä 2 ruokalusikallista karkeaa merisuolaa ja 2 teelusikallista sokeria. Ripottele seos tasaisesti lohen pintaan. Lisää valitsemasi mausteet, esimerkiksi tilli. Voit kokeile tavallisen sokerin sijaan myös ruokosokeria. Pienen juhlavan muutoksen saat lisäämällä suolan ja sokerin joukkoon ruokalusikallisen rosee- tai viherpippureita. Lisää ideoita graavilohen maustamiseen löydät täältä >>
Paketoi lohi tiiviisti ensin leivinpaperiin ja sitten folioon. Laita jääkaappiin nahkapuoli alaspäin. Aseta päälle kevyt paino kuten lautanen tai vati. Anna maustua kaksi vuorokautta.
Pyyhi suola ja mausteet pinnasta. Leikkaa graavilohi vinosti ohuiksi viipaleiksi pitäen terävää, ohutteräistä fileointi- tai kokkiveistä noin 30 asteen kulmassa. Asettele tarjolle viipaleina tai pyöräytä ruusukkeiksi.
Voit valmista graavilohen hyvissä ajoin pakastimeen. Anna kalan graavautua kaksi vuorokautta jääkaapissa, poista ylimääräinen suola ja mausteet, paketoi uudelleen ja laita pakastimeen. Graavikala säilyy pakastimessa 2–3 kuukautta.