Thaimaalaisen keittiön perusta on suolaisen, makean, happaman, karvaan ja tulisen tasapaino. Maukkauden lisäksi ruoka on värikästä ja monipuolista – ei siis ihme, että moni on ihastunut thaimaalaiseen ruokaan!
Thaimaalaisessa keittiössä mausteet ovat avainasemassa. Inkivääri, sitruunaruoho, ryppymetinlehdet, thaibasilika ja korianteri viimeistelevät keittojen, wokkien ja kastikeiden makumaailmat. Chilillä tuodaan ruokiin tulisuutta, limetillä raikasta hapokkuutta ja kookosmaidolla lempeyttä. Suolaisuutta ruokiin antaa kalakastike.
Erilaiset valmiit currytahnat ja ateriakastikkeet ovat oikotie Thaimaan makumaailmaan. Valmiit currytahnat sisältävät yleensä lähes kaikki thaikeittiön käytetyimmät mausteet. Tyypilisesti tahnat ovat punaisia, keltaisia tai vihreitä, ja niitä löytyy sekä tulisina että mietoina.
Riisi on thaimaalaisen ruokavalion perusta, ja sitä on tarjolla joka aterialla. Riisin lisäksi tarjoillaan monipuolisesti keittoja, pääruokia lihasta, kalasta tai äyriäisistä sekä muita lisukkeita. Thaimaalaisella aterialla pöytään katetaan useita ruokalajeja sekä niitä täydentämään erilaisia kastikkeita. Ruokailuvälineinä käytetään useimmiten lusikkaa ja haarukkaa. Syömäpuikkoja käytetään nuudeliruokien syömiseen. Ruokajuomaksi sopii vesi, tee tai olut.