Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Helppo tom yam -keitto ihastuttaaa maullaan ja värillään.

Raikas, makea ja lempeästi tulinen thaimaalainen ruoka

Raikkaat ja makean tuliset mausteet tekevät thaimaalaisista ruoista makuhermoja hyväileviä. Valmiit maustetahnat ja -kastikkeet sekä itämaiset ateria-ainekset tekevät thaikokkailun kotikeittiössä helpoksi.
Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 20.2.2020
|
Muokattu: 20.10.2023

Thaimaalaisen keittiön perusta on suolaisen, makean, happaman, karvaan ja tulisen tasapaino. Maukkauden lisäksi ruoka on värikästä ja monipuolista – ei siis ihme, että moni on ihastunut thaimaalaiseen ruokaan!

Thaimaalaisessa keittiössä mausteet ovat avainasemassa. Inkivääri, sitruunaruoho, ryppymetinlehdet, thaibasilika ja korianteri viimeistelevät keittojen, wokkien ja kastikeiden makumaailmat. Chilillä tuodaan ruokiin tulisuutta, limetillä raikasta hapokkuutta ja kookosmaidolla lempeyttä. Suolaisuutta ruokiin antaa kalakastike.

Erilaiset valmiit currytahnat ja ateriakastikkeet ovat oikotie Thaimaan makumaailmaan. Valmiit currytahnat sisältävät yleensä lähes kaikki thaikeittiön käytetyimmät mausteet. Tyypilisesti tahnat ovat punaisia, keltaisia tai vihreitä, ja niitä löytyy sekä tulisina että mietoina.

Riisi on thaimaalaisen ruokavalion perusta, ja sitä on tarjolla joka aterialla. Riisin lisäksi tarjoillaan monipuolisesti keittoja, pääruokia lihasta, kalasta tai äyriäisistä sekä muita lisukkeita. Thaimaalaisella aterialla pöytään katetaan useita ruokalajeja sekä niitä täydentämään erilaisia kastikkeita. Ruokailuvälineinä käytetään useimmiten lusikkaa ja haarukkaa. Syömäpuikkoja käytetään nuudeliruokien syömiseen. Ruokajuomaksi sopii vesi, tee tai olut.

Paistettu riisi ja pad thai – Thaimaan vastineet pyttipannulle

Paistettu riisi eli thai fried rice on täydellistä tähderuokaa, sillä voit käyttää siihen edelliseltä aterialta yli jäänyttä kypsää riisiä ja sujauttaa joukkoon niitä aineksia, mitä kaapistasi sattuu löytymään. Tämä paistetun riisin versio valmistuu pakastekasvisten ansioista oikaisten.

Thairuokien klassikko pad thai on herkullinen nuudeliruoka, joka viimeistellään tuoreella korianterilla ja limellä. Tukevoita pad thai kanalla tai kokeile katkarapuja tai tofua. Riisinuudelesta tehty helppo thairuoka maustetaan kastikkeella, jossa yhdistyy tulisuus, makeus ja suolaisuus. Suolapähkinät tuovat ruokaan kivaa rousketta.

Herkulliset curryt

Kokeile punaista thai-currytahnaa kookoksiseen curryyn, jossa maistuu halloumijuusto. Puolessa tunnissa valmistuva curry saa lisämakua ryppylimetinlehdistä, jotka voit halutessasi korvata myös raastetulla limen kuorella.

Valmis panang-curry -ateriakastike on pouolestaan oikotie maukkaaseen vegaaniseen curryyn, joka saa ruokaisuutta kotimaisesta herneproteiinista.

Peruna-kalacurry tehdään vaaleasta kalasta. Hyödynnä alkuvuonna sesonkikala madetta ja kokeile muina aikoina muuta vaaleaa kalaa, esimerkiksi turskaa. Curry saa vihreästä currytahnasta, chilistä ja valkosipulista mausteisen maun, jonka kookoskerma pyöristää.

Makean tuliset salaatit

Thaimaan matkoilta ja ravintoloista tutuksi tullut som tam -salaatti valmistetaan perinteisesti vihreästä papaijasta. Herkullinen salaatti onnistuu myös suomalaisittain lantusta, joka suikaloidaan tikkumaiseksi. Salaatin juju on kastike, jossa maistuu chili, lime ja valkosipuli.

Makea mango on erottamaton osa thaimaalaista makumaailmaa. Mango sopii mainiosti raikastavaksi elementiksi riisinuudelisalaattiin, joka saa ruokaisuutta vihreällä currytahnalla maustetuista katkaravuista.

Lämmittävä keitot

Valmis maustetahna on salaisuus kirkasliemisen thaimaalaisen tom yam -keiton maulle, jota täydentävät varsiparsakaali, pikkutomaatit ja herkkusienet. Katkaravut tuovat yhdessä kattilassa valmistuvaan keittoon ruokaisuutta. Kokeile katkarapujen tilalla myös kypsää kanaa ja tofua, ja tarjoile keitto halutessasi riisin kanssa.

Kalakeiton thaimaan makumaailmaan vie itämaiset vihannekset, inkivääri, chili ja kookos. Lisää keittoon sekä lohta että katkarapuja. Pakasteita hyödyntäen keitto valmistuu vartissa.

Kanaa ja nuudeleita thaimaalaisittain

Pad Krapow Gai eli thaibasilikalla maustettu kana on kuuluista thaimaalainen ruoka, joka tehdään kevyestä kananjauhelihasta. Aromaattinen thaibasilika, chili, lime ja kalakastike maustavat kanan erityisen herkulliseksi. Tarjoa kana riisinuudeleiden kanssa ja viimeistele annokset paistetuilla kananmunilla.

Kananjauhelihasta valmistat myös vikkelän thai-henkisen wokin, joka maustetaan yksinkertaisesti valmiilla currytahnalla ja kookosmaidolla. Arkeen hyvin sopiva wokki on oikotie thaimaalaiseen makumaailmaan.

Thaimaalainen makea herkku

Klassinen thaimaalalinen jälkiruoka yhdistää herkullisen tahmean kookosriisin ja makean mangon. Mango sticky rice valmistuu kotikeittiössä puuroriisistä ja kookoskermasta kätevästi kattilassa.

Tutustu myös muihin Aasian makuihin

Katso kaikki Thaimaasta inspiroituneet reseptit