Jouluun on tullut väljyyttä ja toive yhteisestä hyvästä | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Jouluun on tullut väljyyttä ja toive yhteisestä hyvästä

Veli-Pekka Ääri

Suomessakaan joulu ei ole kaikissa kodeissa kulutusjuhla, muistuttaa Yhteishyvän päätoimittaja Veli-Pekka Ääri.

Jaa Somessa
Teksti:
Veli-Pekka Ääri
Kuvat:
SOK

Yhteishyvän teemana on tällä kertaa klassinen perhejuhla, joulu. Jutuissa pohditaan juhlan monimuotoisuutta ja muuttumista vuosien saatossa.

Lehden pääkirjoituksissa aihetta on käsitelty vuosikymmenten aikana monelta kantilta.

Vuoden 1939 Yhteishyvän pääkirjoituksessa joulurauha sai sanana syvyyttä. Huolet olivat silloin erilaisia. Kyse ei ollut valinnan vaikeudesta vaan puutteesta, sillä kahvi ja sokeri olivat juuri menneet kortille. 1950-luvulla pääkirjoituksessa puolestaan muistutettiin, että vaikka ajat ovat parantuneet, velaksi ei pidä elää.

1960-luvulla joulupukki lensi vauhdikkaasti – ja ei niin vastuullisesti – helikopterilla maakuntiemme Sokos-myymälöiden joulunavajaisiin. O tempora, O mores – Oi aikoja, oi tapoja. Niin on Suomi muuttunut.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistotutkija Juha Nirkko muistuttaa viisaasti, mitä sadan vuoden takainen ihminen ajattelisi, jos näkisi, millaista arkiruoka on nyt. ”Hän ajattelisi, että meillä on juhla joka päivä.”

Kuvaavaa on se, että sana joulu tulee sanasta juhla. Joulujuhla on siis tupla-juhla.

Kaikissa kodeissa ei vietetä kulutusjuhlaa

Yltäkylläisyyden aikana on syytä muistaa, että kaikissa kodeissa joulu ei ole kulutusjuhla. Suomessakin lapsiperheköyhyys on todellista. Olemme käsitelleet aihetta säännöllisesti myös Yhteishyvässä. Tästä pääset juttuun, jossa Eveliina Rauthan kertoo seitsenlapsisen perheen arjesta, jossa yksi lapsista on erityislapsi ja rahat ovat tiukassa. Raha ei korvaa rakkautta, mutta taloudellinen niukkuus koettelee.

Eveliinan tarina on konkreettinen esimerkki siitä, miksi me S-ryhmässä pidämme ruoan edullista hintaa tärkeänä asiana. Siksi S-ryhmän ruokakaupat ovat jälleen mukana myös Hyvä Joulumieli -keräyksessä, jossa hankitaan vähävaraisille lapsiperheille ruokalahjakortteja. Kannustamme myös kaikkia osuuskauppojen jäseniä ja yhteistyökumppaneitamme lahjoittamaan näihin keräyksiin.

Joulun suorittaminen henkilökohtainen tarve edellä alkaa olla menneen talven lumia. On hyvä, että tilalle on tullut kaivattua väljyyttä ja toive yhteisestä, kollektiivisesta hyvästä. Sen myötä toivomme, että rauhallinen joulu saapuisi myös niihin koteihin, joissa arki on selviytymistä.

Rauhallista joulua kaikille lukijoille,

Veli-Pekka Ääri

Päätoimittaja

Lue uusimman Yhteishyvän juttuja

Julkaistu: 26.11.2019
Muokattu: 28.11.2019
Jaa Somessa