Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ksylitolia, höyryleipää ja sampoota – tunnetko nämä uudet kaurainnovaatiot?

Teksti:
Kalevi Rantanen
Kuvat:
Getty Images
Julkaistu: 25.11.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Kuluttajaa on viime aikoina hemmoteltu uusilla kauratuotteilla, ja aina parempaa on tulossa.

1. Elintarvikkeita joka makuun

Nyhtökauran ja kaurajuoman tunnemme jo. Perinteisen soijamaitotofun rinnalle on tullut ”kauratofua”. Kaurajäätelöäkin on. Helsingin yliopistossa on kokeiltu kauran soveltuvuutta fermentoinnin avulla valmistettavaan höyryleipään.

Kauratuotteet sopivat monille vatsavaivoista kärsiville ja gluteenittomina myös keliaakikoille.

2. Kauneutta kaurasta

Kosmetiikkateollisuus hyödyntää kauraa monin tavoin. Dermosil valmistaa hienoksi jauhetusta kaurasta ihoa rauhoittavaa ja puhdistavaa kosteusvoidetta sekä muita voiteita.

Suomalainen Polar Glucan on kehittänyt kolloidisen, tasaisesti nesteeseen sekoittuvan kaurajauhon. Voiteessa kolloidinen jauho antaa iholle pehmeän, silkkisen tunteen. Kaurajauhoa on ajateltu myös sampoon ainesosaksi. Berner valmistaa jo kauraöljystä sampoota. Teknologian tutkimuskeskus VTT on kehittänyt menetelmiä öljyn uuttamiseksi kauraytimestä.

Kaurajauhoa on ajateltu myös sampoon ainesosaksi.

3. Hampaiden reikiintymistä vastaan

Suomalainen keksintö, ksylitoli, palaa pian kotikonnuilleen, kiitos kauran. Suomalaiset tutkijat kehittivät ksylitolin eli koivusokerin viime vuosisadalla. Aluksi sitä valmistettiin Suomessa suomalaisesta koivusta. Sitten valmistus siirtyi ulkomaille ja koivun tilalle tuli muita kasveja. Nyt Fazer rakentaa Lahteen kauramyllynsä viereen tehdasta, joka valmistaa ksylitolia kauran kuoresta.

Ksylitoli suojelee hampaita reikiintymiseltä. Sitä käytetään myös makeutusaineena makeisissa ja jogurteissa.

4. Apua ummetukseen?

Kaurasta saamme huipputerveellistä kuitua, vesiliukoista beetaglukaania. Se on luonnon ihmeaine, joka auttaa meitä monin tavoin. Beetaglukaani auttaa alentamaan kokonaiskolesterolia ja tasaa veren glukoosipitoisuutta aterian jälkeen. Se helpottaa suolen toimintaa ja vähentää ummetusta.

Vaikutukset on monilla tutkimuksilla todistettu. Siksi beetaglukaanipitoisten tuotteiden valmistajat saavat käyttää terveysväitteitä mainonnassa.

Beetaglukaani on luonnon ihmeaine, joka auttaa meitä monin tavoin.

5. Lämpöä ja lannoitetta

Kauran kuorta voidaan polttaa ja saada siitä lämpöä. Vapo on rakentanut Kinnusen Myllylle Utajärvelle kaurankuorivoimalaa. Myös kauran kuoren polttamisesta syntyvän tuhkan hyötykäyttöä suunnitellaan.

Laboratoriotutkimukset ovat osoittaneet, että kauratuhka kelpaa metsän ja pellon lannoitteeksi. Huomisen kauraviljelijä voi viedä kauraa jauhettavaksi myllyyn ja tuoda paluumatkalla kaurantuhkalannoitetta kaurapelloille levitettäväksi.

Lue lisää kaurasta