Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Reetta Kivelä kesytti kauran – samalla syntyi kasvisruokainnovaatio nyhtökaura

Teksti:
Miia Vähähyyppä
Kuvat:
Ida Nisonen, SOK
Julkaistu: 10.5.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Reetta Kivelä halusi olla kasvissyöjä, mutta yksipuolisuus kyllästytti. Sitten hän kehitti yhdessä ystävänsä Maija Itkosen kanssa jotain aivan uutta suomalaisesta kaurasta. Nyt nyhtökaura on uudenlainen kasviproteiini ja lihan korvike lautasillamme.

Vuosi sitten Reetta Kivelän, 39, keittiössä kärysi. Etikka lemusi ja jauhot lensivät, kun tutkija Kivelä yritti irrottaa proteiineja kauran rakenteista. Tavoitteena oli tehdä suomalaisesta kaurasta proteiinipitoinen raaka-aine, jolla voitaisiin korvata kiireisessä arjessa jauheliha, kanasuikaleet tai soija.

"Lopputulos oli limainen pihvi. Ensimmäiset kotikokkailut olivat karmeita", Kivelä kertoo nyt.

Kokkailuyritysten läpi kannusti bisneskumppani ja pitkäaikainen ystävä Maija Itkonen. Ajatus kauran käyttämisestä proteiininlähteenä putkahtikin alun perin Itkosen päähän.

Hän houkutteli mukaansa Kivelän, jolla oli taskussaan väitöskirja kaurasta ja työkokemusta elintarviketeollisuudesta. Kivelä ei kuitenkaan syttynyt kauraproteiinista saman tien.

"Kaura on haastava aine. Lopulta päätin kuitenkin uskaltaa ja jäin vuorottelu­vapaalle tutkimustöistä. Mitä enemmän pohdin kauran mahdollisuuksia ja ympäristöystävällisyyttä, sitä enemmän uskoin siihen."

Kolmen kombo: kauraa, papuja ja herneitä

Usko kannatti. Pian kaurasta, härkäpavuista ja keltaherneistä syntyi jotain aivan uutta lautasellemme. Proteiiniyhdistelmä muistutti rakenteeltaan nyhtökanaa, ja se nimettiin nyhtökauraksi.

Nyhtökaurasta tuli ilmiö jo ennen kuin se saatiin virallisesti kauppoihin. Ensimmäinen pieni erä vietiin hyllystä 11 minuutissa. Kivelän mukaan ihmisten innostus on osoitus siitä, että jotain tällaista on kaivattu: ekologista ja helppoa kasvisruokaa.

"Jotain nyhtökauran tapaista olin etsinyt itsekin. Olin pitkään kasvissyöjä, kunnes tajusin syöväni lähinnä perunat ja porkkanat lihakeitosta", Kivelä kertoo.

"En halua saarnata kasvis­syönnin puolesta, mutta ympäristösyyt olivat osa motivaatiotani. Lehmän sijaan olisi toisinaan fiksua syödä se, mitä lehmä syö."

"Arvostan simppeliä arkiruokaa"

Helpon arkiruoan puolesta puhuva Kivelä on itse mutkaton ruoanlaittaja. Usein pannulle päätyy kasviksia, nyhtökauraa, juustoja ja mausteita. Perheessä lapset ja vanhemmat tekevät ruokaa vuoro­päivin.

Kivelän visio nyhtökaurasta on ollut alusta saakka selvä. Sen pitää olla paistettavaa, pureskeltavaa ja luonnollista.

"Minusta nyhtökaura maistuu ruoalta. Kauran tai herneen maku ei ole hallitseva, eikä se missään tapauksessa maistu valjulta kananugetilta", Kivelä kuvailee.

Tutkimusvaiheessa kaurasta saatiin erikokoisia ja -näköisiä paloja hiertämällä ja kuumentamalla. Koostumus oli paikoitellen sitkeä, paikoitellen pehmeä. Kerran eräs kemian tutkija kysyi, miksei Kivelä voinut valita jotain helpompaa yhdistettä tutkimuskohteeksi. Kaura takertuu joka ikiseen suodattimeen eikä ikinä käyttäydy niin kuin olettaa.

"Olen minä kauraa vihannutkin laboratoriossa", Kivelä myöntää.

Silti, kaiken tutkimisenkin jälkeen, hän ei ole löytänyt kaurasta pahaa sanottavaa. Se on fiksu raaka-aine niin ilmastollisesti kuin ravintoarvojenkin kannalta.

Kasviproteiini, joka sopii kaikille

Tällä hetkellä Kivelän ja Itkosen start­up-yritys Gold&Green Foods kehittelee uusia tuotteita. Kaksin Kivelä ja Itkonen eivät ole yritystä rakentaneet, vaan ympärille on kerääntynyt osaavia tyyppejä monelta eri alalta.

Valmiin nyhtökauratuotteen vuoksi Kivelä on menettänyt tasaiset silmänaluset ja vapaa-aikansa. Vaikka paineet ruokainnovaation kehittäjänä ovat kovat, päällimmäisenä tunteena ei kuitenkaan ole stressi.

Viime aikoina Kivelä on uskaltanut pohtia, mitä kaikkea nyhtökaurasta voisi vielä tulla. Se saattaisi olla maailmanlaajuinen tuote ja vakavasti otettava vaihto­ehto lihalle tai soijalle. Kasviproteiini, jota iso kuluttajaryhmä voisi käyttää.

"Nyhtökaurasta voi tulla vielä mitä vain."

Nyt myyntiä suunnitellaan Ruotsiin. Kun oppia on saatu Suomesta ja Ruotsista, katsellaan kauemmas. Kiinnostus on ollut huimaa, ja nyhtökauraa on pyydetty maistettavaksi presidentin kansliaa myöten.

"Nyhtistä on pyydetty kymmeniin ja kymmeniin paikkoihin. Mutta on ollut vaikuttavaa, että jopa päättäjät ja yliopiston johto intoilevat siitä."

Reetta Kivelä, 39

on elintarviketieteiden tohtori ja kauratutkija. Viime vuoden lopulla hänet valittiin vuoden Nuoreksi tutkijayrittäjäksi. Kivelän ja Maija Itkosen Gold&Green Foods -yrityksen ensimmäinen tuote on nyhtökaura.

Kokkaa nyhtökaurasta

Lisää aiheesta