Markkinoille on tullut uudenlainen proteiinivalmiste, jota kutsutaan nyhtökauraksi. Kypsän kaura-papuproteiinivalmisteen pitkäsyinen rakenne muistuttaa suuresti nyhtökanaa, ja sitä voi käyttää ruoanvalmistuksessa samalla tavalla. Nyhtökaura toimii kasvisvaihtoehtona niin hampurilaisissa, tacoissa kuin salaateissa.
Nyhtökaura valmistetaan kaurasta, härkäpavusta ja keltaherneestä hiertämällä. Kauraa voisi kutsua Pohjolan omaksi superfoodiksi, sillä betaglukaanistaan tunnettu kaura edistää tehokkaasti sydämen ja suoliston terveyttä. Lisäksi se on yksi maailman ekologisimmista viljelykasveista. Kauraa viljellään usein vuoroviljelynä palkokasvien kanssa. Kun toinen tuottaa typpeä maaperään, toinen hyödyntää sen tehokkaasti. Sama yhdistelmä toimii lautasella muodostaen yhdessä erinomaisen proteiininlähteen.
Nyhtökauran sisältämä proteiini haastaa lihatuotteet ravintoarvoiltaan. Siinä on enemmän proteiinia kuin vaikkapa broilerinlihassa.