Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ekologinen nyhtökaura – katso reseptivinkit

Teksti:
Tiina Rantanen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 12.5.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Nyhtökaura ilahduttaa kasvisruokailijoita, mutta sopii kaikille lihan korvikkeeksi. Se sisältää paljon hyvää proteiinia. Nyhtökaura valittiin Vuoden Suomalaiseksi Elintarvikkeeksi 2017.

Markkinoille on tullut uudenlainen proteiinivalmiste, jota kutsutaan nyhtökauraksi. Kypsän kaura-papuproteiinivalmisteen pitkäsyinen rakenne muistuttaa suuresti nyhtökanaa, ja sitä voi käyttää ruoanvalmistuksessa samalla tavalla. Nyhtökaura toimii kasvisvaihtoehtona niin hampurilaisissa, tacoissa kuin salaateissa.

Nyhtökaura valmistetaan kaurasta, härkäpavusta ja keltaherneestä hiertämällä. Kauraa voisi kutsua Pohjolan omaksi superfoodiksi, sillä betaglukaanistaan tunnettu kaura edistää tehokkaasti sydämen ja suoliston terveyttä. Lisäksi se on yksi maailman ekologisimmista viljelykasveista. Kauraa viljellään usein vuoroviljelynä palkokasvien kanssa. Kun toinen tuottaa typpeä maaperään, toinen hyödyntää sen tehokkaasti. Sama yhdistelmä toimii lautasella muodostaen yhdessä erinomaisen proteiininlähteen.

Nyhtökauran sisältämä proteiini haastaa lihatuotteet ravintoarvoiltaan. Siinä on enemmän proteiinia kuin vaikkapa broilerinlihassa.

Nyhtökaura sisältää/100 grammaa

  • proteiinia 27–31,4 g
  • energiaa 887 kJ/210 kcal
  • rasvaa 3,8–4,7 g
  • hiiligydraatteja 9,6–9,9 g, josta sokereita 0,3 g
  • ravintokuitua 2,8 g
  • suolaa 1,3 g

Nyhtökaurassa on kolmasosa proteiinia sisältäen kaikki aminohapot, joita ihminen tarvitsee.

Nyhtökaura ruoanlaitossa

Nyhtökaura sopii monenlaiseen kokkaukseen. Maku on lihaisa, mieto ja helposti hyväksyttävä. Suutuntuma on miellyttävä. Nyhtökaura on ilman lihaa, maitotuotteita ja kananmunia valmistettu vegaaneillekin sopiva raaka-aine.

Koska tuote on kypsä, sen voi lisätä ruokiin sellaisenaan tai vain kuumentaa nopeasti lisäkkeeksi. Pannulla paistettuna tuote on parhaimmillaan. Maustamattoman nyhtökauran voi maustaa mieltymystensä mukaan.

Tuote myydään 250 gramman paketissa. Pakkauksesta riittää hyvin kahden aikuisen ja kahden lapsen annokseen, sillä nyhtökaura on hyvin täyttävää.

Nyhtökauran säilyvyys

Eläinperäisiin proteiininlähteisiin verrattuna nyhtökauran säilyvyys on huomattavasti parempi. Se säilyy jääkaapissa pitkään: säilyvyysaika on 25 päivää. Nyhtökauraa voi hyvin pitää jääkaapissa ns. varmuus- tai hätävarana.

Katso nyhtökaurareseptit

Muokattu 31.5. Korjattu nyhtökauran säilyvyystietoa. 

Lisää aiheesta