Kaura on terveellinen supervilja – joko tunnet nämä terveyshyödyt? - Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kaura on terveellinen supervilja – joko tunnet nämä terveyshyödyt?

Kaura on terveellinen supervilja

Suomalainen syö kauraa mieluiten leipänä ja puurona, mutta kaupan monipuolisista kauratuotteiden valikoimissa on runsaasti muitakin vaihtoehtoja. Löydä omat suosikkisi ja hyödy kauran ainutlaatuisista terveysvaikutuksista.

Jaa Somessa
Teksti
Krista Korpela-Kosonen
Asiantuntijat
Veli Hietaniemi/Luke, Kaisa Linderborg/Turun yliopisto
Kuvat
123rf
Lähteet
Suomen kaurayhdistys, Leipätiedotus

1. Ravintoarvo on erinomainen

Kaurassa on enemmän proteiinia ja rasvaa kuin muissa Suomessa viljeltävissä viljoissa. Pääosa kauran rasvasta on terveydelle edullista pehmeää eli tyydyttymätöntä rasvaa.

Kauran proteiini on ravitsemuksellisesti korkealaatuista, sillä se imeytyy hyvin. Kaurassa on runsaasti kuitua, josta yli puolet on terveydelle erityisen hyödyllistä beetaglukaania.

Kaurasta saa lisäksi muun muassa B-vitamiineja, rautaa, magnesiumia ja sinkkiä.

2. Luontaisesti gluteenitonta

Kaurassa ei ole lainkaan gluteenia toisin kuin rukiissa, vehnässä ja ohrassa. Siksi kaura sopii myös keliakiaa sairastavalle, kunhan se on puhdasta eikä siihen ole sekoittunut gluteenia sisältäviä viljoja.

Kaura edistää keliaakikon suoliston hyvinvointia, sillä se auttaa ylläpitämään monipuolista hyödyllisten suolistomikrobien lajikirjoa.

Kaura sopii myös herkkää vatsaa ja ärtyvää suolta hellivään FODMAP-ruokavalioon.

3. Beetaglukaani alentaa veren kolesterolia

Kauran liukoinen ravintokuitu beetaglukaani auttaa veren kolesterolitason hallinnassa. Se muodostaa suolistossa veden kanssa geelin, joka estää ruoassa olevaa kolesterolia imeytymästä elimistöön.

Geeli sitoo suolistossa itseensä myös kolesterolia sisältäviä sappihappoja. Näin elimistöön ruoansulatuksessa imeytyvän kolesterolin määrä vähenee.

4. Auttaa verensokerin hallinnassa

Kauran beetaglukaani auttaa tasaamaan verensokerin nousua aterian jälkeen. Vaikutus perustuu siihen, että kaura muodostaa ruoansulatuksessa geelin, joka hidastaa mahan tyhjenemistä ja ravintoaineiden imeytymistä.

Tasaisena pysyvä verensokeri edistää jaksamista ja auttaa vireyden ylläpidossa.

5. Kuidut edistävät vatsan toimintaa

Kauran kuidut edistävät vatsan toimintaa, ehkäisevät ummetusta ja tukevat suoliston hyvinvointia. Sadassa grammassa kauraa on yhdeksän grammaa kuitua.

Kuitupitoinen ruoka lisää kylläisyyttä ja se voi siksi helpottaa myös painonhallintaa. Kuidut ovat lisäksi hyödyllisten suolistomikrobien ravintoa.

6. Paljon antioksidantteja

Kaurassa on paljon antioksidantteja, kuten avenantramideja. Niistä on tutkimusten mukaan hyötyä muun muassa elimistön puolustus- ja tulehdusreaktioissa.

Kauran antioksidanttien on havaittu auttavan esimerkiksi ärtyneen ihon rauhoittamisessa.

Lähteenä lisäksi Suomen Kaurayhdistys ja Leipätiedotus.

Tiesitkö tätä kaurasta?

  • Suomessa syödään kauraa noin 7,3 kiloa / henkilö vuodessa.
  • Suomalainen syö kauran mieluiten leipänä, puurona ja kekseinä.
  • Kauraleivissä kuluttajat arvostavat hyvää makua, vatsaystävällisyyttä ja runsaskuituisuutta.
  • Lähes joka kolmas suomalainen on korvannut kauralla eläinperäisiä tuotteita, kuten lihaa ja maitoa.
  • Vuonna 2018 Suomessa jalostettiin kauraa elintarvikkeiksi 98 miljoonaa kiloa.
  • Noin 14 prosenttia eurooppalaisesta kaurasta tuotetaan Suomessa.
  • Suomi on maailman toiseksi suurin kauran viejämaa.

Herkkuja kaurasta

Julkaistu: 4.10.2019
Muokattu: 15.10.2019
Jaa Somessa