Rönkä tähtää tulevaisuudessa yhä merkittävämmäksi liha-alan toimijaksi. Tuotannosta Ruotsin-vientiin menee muutamia prosentteja, ja kasvumahdollisuuksiakin on – myös Suomessa. Röngän tuotteista pakasteena myytävät Aito poronkäristys ja Poron paistikäristys ovat saatavilla S-ryhmän kaupoissa kautta maan.
Tällä hetkellä poronliha on syksyn ja alkutalven sesonkituote, koska poroerotus tapahtuu syys–marraskuussa.
”Me toivoisimme, että poronlihaa käytettäisiin nykyistä monipuolisemmin ympäri vuoden. Se sopii esimerkiksi piirakoihin, wrapeihin tai pizzan päälle”, Oljakka pohtii.
Poronliha myydään pääosin pakasteena, joten ympärivuotiselle käytölle ei olisi esteitä. Liha säilyttää laatunsa myös pakasteena.
”Etenkin ohuiksi lastuiksi vuoltua käristyslihaa on helppo ja nopea käyttää”, Rönkä sanoo.
Usein poro mielletään nimenomaan juhlaruoaksi, mutta Rönkä ja Oljakka muistuttavat, että siitä saa myös hyvää arkiruokaa. Poronlihasta voi valmistaa niin makoisia pihvejä, keittoja, piirakoita kuin kastikkeitakin.
”Poronliha toimii hyvin pataruoissa. Kun vanhemmat ovat tehneet valmiiksi ison padallisen poronkäristystä, sitä on koululaisenkin helppo lämmittää”, Rönkä neuvoo.
”Ohuiksi lastuiksi vuoltua käristyslihaa on helppo ja nopea käyttää.”
Poronlihan kulutus on edelleen pientä verrattuna esimerkiksi naudanlihan kulutukseen. Siinä missä suomalaiset söivät viime vuonna nautaa 19,3 kiloa henkilöä kohden, poronlihaa kului 300 grammaa.
Ennen vanhaa poroa syötiin paljon myös kuivalihana ja siitä tehtynä keittona. Kuivattaminen oli harvoja tapoja saada liha säilymään. Kuivalihan kulutus on uudelleen kasvussa.