Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Milan, Nea ja Hari leikin pyörteissä. Eveliinan lapsilla on hyvin läheiset välit keskenään.

7-lapsisessa perheessä rahat ovat tiukalla – tyttären mieluisa joululahja sai äidinkin itkemään

Teksti:
Kirsi Hemanus
Kuvat:
Sanna Liimatainen
Julkaistu: 25.11.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Eveliina Rauthan elää välillä voimiensa äärirajoilla, kun yksi perheen lapsista on erityislapsi ja rahat ovat tiukalla. Hope-yhdistys on antanut hänelle paitsi tavara-apua ja työharjoittelupaikan myös uskoa tulevaan.

Espoolaisessa lapsiperheessä on täysi hulina päällä. Kaksoset Milo ja Milan, 4, on juuri haettu päiväkodista, ja kurahousujen riisumisurakka on kesken. 12-vuotias Nea on tullut koulusta, ja Hari, 7, katsoo Disney-kanavaa sohvalla, koska on kipeä.

Perheen äiti Eveliina Rauthan ottaa ruoan uunista, mutta sitä ennen peuhataan vähän.

Eveliinalla on seitsemän lasta, joista kotona asuu neljän alaikäisen lisäksi myös Niko, 19. Kaksi vanhinta ovat jo omillaan. Eveliina näyttää tyyneltä, mutta väsymys on melkoinen.

”En edes muista, koska minulla oli viimeksi vapaata. Kesällä olin yksin lasten kanssa lähes 24/7, ja masennushan siitä tuli”, hän kertoo.

Tukiviittomat arjen avuksi

Keväällä Milolla todettiin monialainen kehityshäiriö, ja hänen kanssaan on haasteellista. Kesällä hän sai paljon raivokohtauksia. Poikaa turhauttaa, sillä hän ei pysty ilmaisemaan itseään kunnolla. Puheen kehitys on 2,5-vuotiaan tasolla ja puheen ymmärrys 1,5-vuotiaan. Öisin hän heräilee vähän väliä.

”Uusi tutkimusjakso on ensi keväänä. Se on tosi hyvä, sillä moni apu vammaispalvelujen puolelta vaatii tarkan diagnoosin”, kertoo Eveliina.

Milolla on Asperger-piirteitä. Poika on hyvin tarkka esimerkiksi siitä, miten ruoka on aseteltu lautaselle, ja hänellä on aistiyliherkkyyttä sekä jumituskohtia, joista hän ei pääse yli. Siirtymätilanteet ovat vaikeita, ja äkkipikaisuus saattaa yllättää kesken leikin. Hän ei osaa itse säädellä sitä.

Myös liikkuminen pojan kanssa on vaikeaa. Kauppareissut kysyvät hermoja.

”Opettelemme nyt tukiviittomia, joista hän onkin saanut tosi hyvin kiinni. Toivon, että ne auttaisivat arkeamme rullaamaan paremmin.”

Kivoja juttuja tukihenkilön kanssa

Lapsista on tietysti myös valtavasti iloa, minkä huomaa perheessä heti. Eveliina on ollut vuosien mittaan paljon kotona lasten kanssa.

Työsuhteet ovat tulleet pätkissä. Hänen edellinen työsuhteensa päiväkodissa loppui viime keväänä.

”Jos tietäisin, että lapsilla on hyvä olla, voisin levätä kunnolla.”

Lasten kanssa työskentely on Eveliinalle mieluista: aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaajan opinnoista puuttuu vielä vähän. Työharjoittelu kehitysvammaisten toimintakeskuksessa oli hyvin antoisaa.

Kesän väsymys ja masennus muuttivat kuitenkin suunnitelmia, eikä voimia työnhakuun ole ollut. Eveliinan oma jaksaminen on koko ajan äärirajoilla.

”Suurin toiveeni on, että lapset saisivat tukiperheen. Sopivaa ei ole vielä löytynyt.”

Nealla ja Harilla on jo omat, ihanat tukihenkilöt, jotka tekevät heidän kanssaan kivoja juttuja. Eveliina toivoo kuitenkin perhettä, joka ottaisi kaikki lapset luokseen kerran kuussa.

”Jos tietäisin, että lapsilla on hyvä olla, voisin levätä kunnolla. Nyt vapaapäiväni menee yleensä siivoamiseen ja rästitöihin.”

Merta rakastava Eveliina haaveilee myös, että pääsisi joskus Helsinkiin päiväksi kävelemään merenrantoja pitkin.

Asiakkaiden ilon osaa kuvitella

Pienemmät lapset kaatavat legot lattialle, ja rakennusprojekti alkaa. Äiti ja Nea toimivat erotuomareina, ja välillä halataan yhdessä isossa pinossa.

Rakkaudesta ei ole pulaa, mutta taloudellinen niukkuus tekee arjesta välillä raskasta. Eveliina on ollut neljä vuotta hyväntekeväisyysjärjestö Hope ry:n asiakkaana.

Syyskuussa hän aloitti harjoittelun järjestön toimistolla osana kuntouttavaa työtoimintaa. Työ toimistolla on ollut hyvin mieluista.

Perhe on itse saanut järjestöltä vaatteita, huonekaluja ja myös polkupyörän Nealle.

”On ihanaa lajitella lahjoitusvaatteita ja leluja. Asiakkaiden ilon osaa kuvitella, kun tietää omasta kokemuksesta, miten tarpeeseen apu tulee.”

Juuri edellisenä päivänä Hari on juossut halaamaan äitiään, kun tämä on tuonut töistä tullessaan sirkusliput koko perheelle.

”Sirkukseen pääseminen on aina ollut Harin suurin toive.”

Viime jouluna Hopen kautta järjestyi Nealle joululahjaksi CD-soitin. Silloin äidiltäkin pääsi itku.

”Oli niin ihana tunne, kun pystyi antamaan lapselleen juuri sitä, mitä tämä oli toivonut.”

Eväsrahat tiukalla

Ylimääräistä rahaa perheellä ei ole. Joskus joku lapsista ei voi mennä kaverin synttäreille, koska ei ole varaa lahjaan.

”Päiväkodista ja koulusta tulee usein viestejä, että retkelle saa ottaa mukaan omat pienet eväät. Mutta jos ei ole edes sitä 2–5 euroa ylimääräistä, ei eväitä voi ostaa.”

Kesällä ei ollut aina rahaa lasten jäätelöihin. Se oli äidille hirveä tuska.

Lapset ovat kuitenkin melko lailla tottuneet tilanteeseen. Nea puhuu paljon vaatteista, sillä teini-ikää lähestyessä lastenkin paineet rahasta kasvavat. Silloin erottuu joukosta selvemmin, jos ei ole varaa samaan kuin muilla.

"Jos ei ole edes sitä 2–5 euroa ylimääräistä, ei eväitä voi ostaa.”

”Hän tykkää Adidas-merkistä ja oli toivonut verkkareita, joita voisi pitää koulussa. Oli ihanaa, kun juuri oikeankokoiset Adidas-verkkarit löydettiin Hopen kautta”, Eveliina kertoo iloiten.

Tulevaisuudelta Eveliina toivoo, että saisi kerättyä niin paljon voimavaroja, että voisi mennä palkkatöihin.

Hope antaa toivoa

  • Hope – Yhdessä & Yhteisesti ry syntyi vuonna 2009 tavallisten äitien toimesta. Tavoitteena oli synnyttää konkreettinen hyvän kierre ja antaa vähävaraisten perheiden lapsille tasa-arvoisemmat mahdollisuudet arkeen.
  • Järjestö toimii 20 paikallistoimijan välityksellä eri puolilla Suomea. Se kerää ja kierrättää tavara- ja vaatelahjoituksia, tukee lasten ja nuorten harrastuksia sekä mahdollistaa iloa vapaa-ajan elämyksillä.
  • Viime vuonna autettuja perheitä oli yli 8300 ja apua saaneita lapsia lähes 20000.
  • S-ryhmä on mukana tukemassa Hopen toimintaa. Asiakkaat voivat ostaa Prisma-verkkokaupasta tuotteita ja lahjoittaa ne joululahjoiksi vähävaraisille lapsille.