Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Gluteeniton ruokavalio ja reseptit

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Elvi Rista
Julkaistu: 4.2.2019
|
Muokattu: 30.8.2024
Gluteenittomassa ruokavaliossa ja leivonnassa vehnä, ohra ja ruis vaihtuvat kauraan, kvinoaan, tattariin ja muihin gluteenittomiin vaihtoehtoihin.

Gluteeniton ruokavalio

Gluteenitonta ruokavaliota noudattavat keliaakikot ja ihmiset, joille gluteeni ei sovi jostain muusta syystä. Gluteenittomuus kuuluu usein myös FODMAP-ruokavalioon. Gluteenittomassa ruokavaliossa ei syödä lainkaan gluteenia sisältäviä viljoja eli vehnää, ohraa tai ruista. Niiden tilalla ruokavaliossa on muun muassa riisiä, hirssiä, tattaria ja gluteenitonta puhdaskauraa.

Gluteeniton leivonta

Gluteeniton leivonta eroaa tavallisesta erityisesti siinä, ettei leivonnaisiin muodostu sitkoa gluteenin avustuksella. Siksi gluteenittomassa leivonnassa käytetään esimerkiksi psylliumia, joka auttaa leivonnaisia pysymään kasassa. Sitkon puuttumisesta huolimatta gluteenittomasti voi leipoa melkein mitä tahansa.

Gluteenittomat reseptit