Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Noudatatko gluteenitonta ruokavaliota turhaan?

Teksti:
Krista Korpela-Kosonen
Kuvat:
Panu Pälviä
Julkaistu: 5.9.2019
|
Muokattu: 23.3.2021
Gluteeniton ruokavalio on välttämätön keliakian hoidossa. Siitä saattaa olla yksilöllisesti hyötyä myös ärtyvän suolen oireilussa. Jos elimistö sietää gluteenia, sen välttelystä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

1. Keliakiadiagnoosi voi viivästyä

Gluteeniton ruokavalio on keliakian ainoa hoitomuoto, mutta sitä ei saa aloittaa ennen diagnoosin varmistumista. Tämä johtuu siitä, että veren vasta-ainetasot ja vauriot ohutsuolessa alkavat korjaantua nopeasti, kun gluteeni poistetaan ruokavaliosta. Keliakiadiagnoosi saattaa jäädä epäselväksi, jos gluteeniton ruokavalio aloitetaan liian aikaisin. Lääkärin vastaanotolla on hyvä käydä ennen omatoimisia ruokavaliokokeiluja.

2. Kuidun saanti heikkenee

Täysjyvävilja on tärkeä kuidun lähde. Aikuisten suomalaisten päivittäin saamasta kuidusta noin puolet on peräisin viljavalmisteista. Kun ruis, ohra ja vehnä jäävät ruokavaliosta pois, kuidun saanti voi merkittävästi heikentyä, ellei tilalle osaa tuoda riittävästi kuitupitoisia gluteenittomia viljoja. Näitä ovat esimerkiksi kaura, tattari, hirssi ja viljojen tapaan käytettävä kvinoa.

3. Kuidun kanssamatkustajat kaikkoavat

Kun ruokavaliosta karsii gluteenipitoisia viljoja, niiden kuitujen mukana katoaa myös hyödyllisiä kuidun kanssamatkustajia. Tällaisia ovat esimerkiksi fenoliset yhdisteet, jotka ovat eduksi muun muassa sydän- ja verisuoniterveydelle. Monien vitamiinien ja kivennäisaineiden saantikin voi gluteenin karsimisen myötä heikentyä. Täysjyväviljoista varsinkin ruis on hyvä B-vitamiinien, raudan, magnesiumin ja sinkin lähde.

4. Suolistomikrobien monimuotoisuus kärsii

Terveyden kannalta on tärkeää, että suolistossamme majailee monipuolinen kirjo hyödyllisiä mikrobeja. Gluteenia sisältävien viljojen karsiminen ruokavaliosta saattaa köyhdyttää suolistomikrobistoa. Suolistomikrobit nimittäin tykkäävät viljakuiduista ja gluteenipitoisten viljojen sisältämistä fodmap-hiilihydraateista. Suolistomikrobiston köyhtymisen on havaittu liittyvän moniin sairauksiin. Aina ei tosin tiedetä, kumpi oli ensin – sairaus vai muuttunut suolistomikrobisto.

5. Gluteenittomassa tuotteessa voi olla enemmän rasvaa ja sokeria

Gluteeniton leivonta vaatii omat niksinsä, sillä viljojen gluteeni antaa leivonnaisille rakennetta. Siksi leivonnaisiin saatetaan tarvita enemmän rasvaa ja sokeria vehnäjauhojen puutetta paikkaamaan. Keskikokoisessa muffinissa on sokeria noin kahdeksan grammaa, kun taas samankokoisessa gluteenittomassa muffinissa sitä on viisi grammaa enemmän. Rasvaa ja kaloreitakin gluteenittomasta muffinista kertyy tavanomaista reilummin.

6. Turhat rajoitukset stressaavat

Erityisruokavalion kanssa oppii pärjäämään, kun se on välttämätön osa sairauden hoitoa. Vapaaehtoisena valintana rajoitettu ruokavalio voi kuitenkin tuoda elämään tarpeetonta stressiä ja kontrollia. Omista tiukoista säännöistä voi olla vaikea luopua, vaikkei lipsumisesta seuraisi mitään haittaakaan. Joustava suhtautuminen syömiseen edistää hyvinvointia useimmiten tiukkoja dieettejä paremmin.

Asiantuntijana laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen. Lähteenä lisäksi THL ja Keliakialiitto.

Sinua voisivat kiinnostaa myös