Leena Putkonen, 36, tottui teini-iässä ajattelemaan omasta kehostaan kielteisesti, kun ei kokenut sopivansa siron naisen ihannemuottiin.
Kehonkuva muuttui sittemmin positiivisemmaksi, kun Leena asui opintojen jo alettua kesät vanhempiensa luona ja näki heidän syövän surutta päivittäin sekä jälkiruokaa että kahvileipää. Leena alkoi myös liikkua.
”Syöminen on taitolaji, jonka kaikki voivat oppia. Olen ollut selvillä vesillä ruokasuhteeni kanssa nyt noin 15 vuotta”, Leena sanoo.
Hänen mielestään terveellinen ruoka on ymmärretty meillä väärin. Usein sen ajatellaan olevan vähärasvaista, tylsää ja mautonta. Hän itse näkee terveellisen syömisen jokapäiväisenä seikkailuna.
”Salaatti on minulle herkku siinä missä sipsikin. Useimmiten kehoni kaipaa nimenomaan jotain tuoretta ja freesiä, kasviksia, kalaa, täysjyvää tai pähkinöitä. Uskallan syödä myös jälkiruokia ja leivonnaisia, mutta ne ovat sivujuonne.”
"En ota kalaa, jos sitä ei tee mieli, vaikka se on terveellistä."
Tietoinen syöminen on auttanut Leenaa kyseenalaistamaan käsitykset terveydestä ja ottamaan nautinnollisuuden mukaan.
”Pidän toki terveysasiat mielessä, mutta en päätä syömisestäni vain niihin nojaten. En ota kalaa, jos sitä ei tee mieli, vaikka se on terveellistä”, hän sanoo.
Tietoisesti syömällä elämä helpottuu, sillä syömistä koskevat kiellot poistuvat.
Juttu jatkuu kuvan alla >