Leivonnaiset
Gluteeniton leivonta on helpompaa kuin luulit – näin leivot gluteenittomasti ilman stressiä!
Keliaakikko tulossa kylään ja jotakin itse leivottua olisi kiva tarjota? Ota talteen vinkit, joiden avulla gluteeniton leivonta sujuu vaivattomasti, eikä kauppaankaan tarvitse välttämättä lähteä.
Monia erikoisjauhoja, hankalasti käsiteltäviä taikinoita ja kauhea stressi siitä, että voiko keliaakikkokaverisi varmasti syödä leivonnaisiasi. Onko tämä mielikuvasi gluteenittomasta leivonnasta? Usko tai älä, gluteeniton leivonta voi olla hyvinkin mutkatonta: hiivataikinoita ei kohoteta kuin kerran, monet leivonnaiset valmistuvat sekoittamalla eikä kuivakaappiin tarvitse välttämättä hankkia mitään erikoisia raaka-aineita. Tärkeintä on huolehtia, että leivontaan käytetyt välineet ja keittiön tasot ovat varmasti puhtaita, ja että leivonnaisten joukkoon ei missään vaiheessa pääse murustakaan gluteenia sisältäviä aineksia.
Unohda erikoisjauhot – nämä gluteenittomat herkut teet tutuista kuivakaapin tuotteista
Kuivakaapin perusaineksista löytyy paljon luontaisesti gluteenittomia leipomiseen sopivia aineksia. Ranskalaisittain tehtyyn suklaakakkuun ei tarvita jauhoja ollenkaan ja unelmatortun pohjan voi leipoa kokonaan perunajauhoista. Muistathan kuitenkin aina tarkistaa suklaan gluteenittomuuden tuotepakkauksesta ja huolehtia, että perunajauhojen joukkoon ei ole päässyt hippuakaan muita jauhoja ennen leipomista.
Kananmunan valkuaisista tehty pavlova on myös loistava gluteeniton herkku. Se on helppo täyttää keliaakikolle sopivaksi vaikka hedelmillä tai marjoilla. Pieneen makean nälkään sopivat pähkinälastut, joihin tarvitset vain hasselpähkinöitä, sokeria, munia ja margariinia. Nopeasti valmistuva taikina lusikoidaan pellille kauralastujen tapaan ja paistetaan ihanan ohuiksi kekseiksi.
Yhdellä gluteenittomalla jauhopussilla pääset jo pitkälle
Jos haluat hankkia kuivakaappiisi gluteenittomia jauhoja, kannattaa ostoskoriin ottaa vaalea gluteeniton jauhoseos. Vaalealla jauhoseoksella on helppo korvata vehnäjauhot: voit pääsääntöisesti vain vaihtaa reseptiin tarvittavat vehnäjauhot samaan määrään gluteenitonta jauhoseosta. Vaalea gluteeniton jauhoseos sopii lähes kaikkeen gluteenittomaan leivontaan, mutta on paras valinta etenkin makeisiin leivonnaisiin. Säilytä jauhoseos kaapin ylähyllyllä erillään muista jauhoista tai siirrä se tiiviiseen kannelliseen astiaan. Näin vältyt muiden jauhojen päätymisen gluteenittomien jauhojen joukkoon.
Psyllium tekee gluteenittomasta pullasta parempaa
Gluteenittoman jauhoseoksen lisäksi kannatta hankkia myös psylliumia, joka on tarpeen hiivataikinoiden ja erityisesti pullan leipomisessa. Psylliumin avulla taikinaan saa sitkoa ja kuohkeutta, jota pelkästään gluteenittomia jauhoja käyttämällä ei voi saada aikaan. Psylliumin käyttö on helppoa, sillä se vain turvotetaan taikinanesteessä ennen jauhojen lisäämistä.
Kokeile myös luontaisesti gluteenitonta tattaria
Tattarin maku on monelle tuttu blineistä. Tattarijauho sopii makunsa puolesta erinomaisesti myös piirakkataikinan pohjaan ja tuomaan uudenlaista aromia kääretorttuun. Vaikka tattari on luontaisesti gluteenitonta, sitä on voitu käsitellä samoissa tiloissa muiden viljojen kanssa. Tarkista siis aina pakkauksesta, että käyttämäsi tattarijauho on varmasti gluteenitonta.
Näin taikina ei tartu käsiin
Gluteenittomat pulla- ja leipätaikinat tarttuvat käsiin herkemmin kuin tavalliset taikinat. Muotoilua helpottaa, kun jauhotat kädet huolellisesti gluteenittomilla jauhoilla, joita käytit taikinaan. Myös käsien kastelu vedessä tai sively ruokaöljyllä on hyvä tapa estää taikinan tarttumista. Jos teet gluteenittoman täytepitkon, voitele myös kaulin ruokaöljyllä. Muistathan, että täydellisen sileiden pullien sijaan tärkeämpää on herkullinen maku. Hieman rustiikkinen ulkonäkö myös kertoo siitä, että olet todella leiponut tuotokset itse.
Jos tahmainen taikina kuitenkin pohdituttaa, tee pataleipä! Se muotoillaan kulhossa nuolijan avulla. Tai unohda hiivataikinat kokonaan ja leivo helpot mustikkamuffinit.
Ota käyttöön isoimmat kulhosi
Gluteenittomat jauhot ovat pölyävämpia kuin gluteenia sisältävät jauhot. Siksi isot kulhot ovat paras valinta gluteenittomaan leivontaan. Näin työtasot säilyvät siistimpänä leipomisen aikana ja taikinan sekoittaminen käy kätevämmin.
Muista herkutella heti!
Gluteenittomat leivonnaiset ovat parhaimmillaan tuoreena, sillä niiden rakenne kuivuu herkästi. Jos jotain jää yli, pakasta ne mahdollisimman pian leipomisen jälkeen.
Ota oikotiet käyttöön
Jos aika ei tahdo riittää alusta asti itse leipomiseen, tuunaa herkut kaupan gluteenittomista leivonnaisista. Näin pääset vähemmällä vaivalla herkullisuudesta tinkimättä! Paista kaupan valmiita gluteenittomia pakasteriisipiirakoita ja tee niiden kaveriksi munavoi. Myös valmiista gluteenittomista pakastecroissanteista saat maukkaan tarjottavan täyttämällä ne mozzarellalla, tomaatilla ja pestolla. Gluteenittomista pakastemutakakuista tehty helppo täytekakku hurmaa varmasti keliaakikkovieraan ja maistuu myös muillekin!
Kokeile myös näitä gluteenittomia herkkuja
Lue lisää