Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Psylliumia käytetään etenkin gluteenittomissa leivonnaisissa.

Ruokamyytit: Mitä on psyllium ja uskaltaako sitä syödä?

Teksti:
Krista Korpela-Kosonen
Kuvat:
123 RF
Julkaistu: 4.2.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Psyllium on helppokäyttöinen ja terveellinen kuitulisä, joka edistää vatsan hyvinvointia. Se tuo rakennetta gluteenittomaan leivontaan ja sopii hyvin myös smoothien joukkoon.

Mitä psyllium on?

Psyllium on ratamokasvin (Plantago ovata) kuivatusta siemenkuoresta valmistettu kuitulisä, joka sopii terveelliseksi kuidun lähteeksi ruokavalioon. Siemenkuorijauhe on erittäin kuitupitoista, sillä kuitua on noin 85 prosenttia.

Ruoanvalmistuksessa psyllium on oiva apu etenkin gluteenittomassa leivonnassa, sillä se antaa leivonnaisille samanlaista sitkoa ja kuohkeutta kuin gluteeni niihin toisi.

Miten psylliumia käytetään?

Psyllium sopii hyvin varsinkin gluteenittomaan leivontaan, sillä se parantaa taikinan leipoutuvuutta tuomalla siihen sitkoa. Leivonnaisista tulee kuohkeampia, mehevämpiä ja vähemmän murenevia. Vehnäjauhoilla leivottaessa psylliumia ei tarvita, koska vehnäjauhoista syntyy taikinan koossa pitävää sitkoa, kun taikinaa vaivataan.

Leivonnassa psyllium sekoitetaan taikinanesteeseen ja sen annetaan turvota 10 minuuttia ennen jauhojen lisäämistä. Psylliumia lisätään taikinaan pieniä määriä: 1-2 ruokalusikallista / litra taikinanestettä. Kun taikinaan käytetään psylliumia, jauhoja tarvitaan noin viidennes tavallista vähemmän.

Psylliumia voi ripotella kuitulisäksi myös esimerkiksi smoothien, jogurtin tai puuron joukkoon. Sopiva annostus on 1-2 teelusikallista.

Onko psyllium terveellistä?

Ravintokuitua olisi hyvä saada päivittäin 25-35 grammaa, mutta monella saanti jää tätä niukemmaksi. Riittävä kuitujen saanti edistää vatsan hyvinvointia, mutta samalla se vähentää myös suolistosyövän, sydän- ja verisuonisairauksien sekä tyypin 2 diabeteksen riskiä. Liukoinen ja geeliytyvä psylliumkuitu edistää veren kolesterolitason ja verensokerin hallintaa.

Psyllium on helppokäyttöinen kuitulisä, joka sopii yleensä myös herkkävatsaisen ruokavalioon. Se on osoittautunut tehokkaaksi apukeinoksi ummetuksen ehkäisyssä ja hoidossa. Psylliumin ummetusta lievittävä teho perustuu siihen, että se kykenee muodostamaan veden kanssa geelimäistä massaa. Se nopeuttaa ruoan läpikulkua suolistossa, pehmentää ulostetta ja säännöllistää suoliston toimintaa.

Koska psyllium sitoo itseensä vettä, sen käytön yhteydessä on tärkeää juoda riittävästi nestettä. Sopiva annostusohje on hyvä tarkistaa tuotepakkauksesta. Tyypillinen suositus on 3,5 grammaa psylliumia 2,5 desilitraan nestettä.

Psylliumin käyttö voi aluksi aiheuttaa ilmavaivoja, mutta ne useimmiten lievittyvät tai loppuvat muutaman päivän käytön jälkeen. Vatsaa kannattaa totuttaa kuitulisään vähitellen: ensimmäisen viikon ajan esimerkiksi puolikkaalla annoksella. Psyllium sopii myös pitkäaikaiseen käyttöön.

Ruokamyytit-sarja: