Ruokaisa gluteeniton lohipiirakka
Noin 2 tuntia (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Mehevä savukirjolohipiirakka on helppo versio rakastetusta venäläisestä coulibiacista. Tattarijauhoista tehty gluteeniton pohja on aivan erityisen maukas ja murea.
| Pohja | |
|---|---|
| 125 g | margariinia |
| 3 1/2 dl | tattarijauhoja (gluteenittomia) |
| 1 tl | leivinjauhetta |
| 1/2 tl | suolaa |
| 4 rkl | kylmää vettä |
| Täyte | |
| 4 dl | vettä |
| 1 | kalaliemikuutio (gluteeniton) |
| 1 1/2 dl | puuroriisiä |
| 400 g | lämminsavukirjolohifileetä |
| 1 kpl | ruukku tilliä |
| 2 dl | (1 prk) kermaviiliä |
| 1 dl | maitoa |
| 2 kpl | kananmunaa |
| 1 tl | sitruunapippuria |
| 3 rkl | kapriksia |
| 150 g | (1 ps) emmentaljuustoraastetta |
- 1.
Kuutioi margariini ja anna sen pehmetä kulhossa puoli tuntia. Lisää kuivat aineet ja nypi taikina sormin murumaiseksi. Lisää vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi.
- 2.
Peitä piirakka- tai irtopohjavuoan (halkaisija 25–26 cm) pohja leivinpaperilla. Painele taikina tattarijauhoilla jauhotetuin käsin vuoan pohjalle sekä reunoille. Tue taikinareuna foliosuikaleella. Pane vuoka pakastimeen täytteen valmistelun ajaksi.
- 3.
Valmista täyte. Kuumenna vesi kattilassa. Lisää liemikuutio. Keitä riisiä liemessä 20 minuuttia. Valuta kypsä riisi tarvittaessa. Poista lohesta nahka ja mahdolliset ruodot. Paloittele kala. Hienonna tilli. Sekoita kermaviili, maito ja munat keskenään ja mausta seos sitruunapippurilla.
- 4.
Kuumenna uuni 200 asteeseen ja paista pohjaa uunin keskitasolla 12 minuuttia. Poista foliosuikale.
- 5.
Levitä riisi, lohi, tilli, kaprikset ja juustoraaste esipaistetulle pohjalle. Kaada kermaviiliseos päälle. Heiluttele vuokaa niin, että neste valuu tasaisesti täytteen joukkoon. Paista piirakkaa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.
- 6.
Tarjoa piirakka vähän jäähtyneenä.
Ruokaisa gluteeniton lohipiirakka
Mehevä savukirjolohipiirakka on helppo versio rakastetusta venäläisestä coulibiacista. Tattarijauhoista tehty gluteeniton pohja on aivan erityisen maukas ja murea.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Pohja | |
| 125 g | margariinia |
| 3 1/2 dl | tattarijauhoja (gluteenittomia) |
| 1 tl | leivinjauhetta |
| 1/2 tl | suolaa |
| 4 rkl | kylmää vettä |
Täyte | |
| 4 dl | vettä |
| 1 | kalaliemikuutio (gluteeniton) |
| 1 1/2 dl | puuroriisiä |
| 400 g | lämminsavukirjolohifileetä |
| 1 kpl | ruukku tilliä |
| 2 dl | (1 prk) kermaviiliä |
| 1 dl | maitoa |
| 2 kpl | kananmunaa |
| 1 tl | sitruunapippuria |
| 3 rkl | kapriksia |
| 150 g | (1 ps) emmentaljuustoraastetta |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Kuutioi margariini ja anna sen pehmetä kulhossa puoli tuntia. Lisää kuivat aineet ja nypi taikina sormin murumaiseksi. Lisää vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi.
Määrä Ainesosa 125 g margariinia 3 1/2 dl tattarijauhoja (gluteenittomia) 1 tl leivinjauhetta 1/2 tl suolaa 4 rkl kylmää vettä - 2
Peitä piirakka- tai irtopohjavuoan (halkaisija 25–26 cm) pohja leivinpaperilla. Painele taikina tattarijauhoilla jauhotetuin käsin vuoan pohjalle sekä reunoille. Tue taikinareuna foliosuikaleella. Pane vuoka pakastimeen täytteen valmistelun ajaksi.
- 3
Valmista täyte. Kuumenna vesi kattilassa. Lisää liemikuutio. Keitä riisiä liemessä 20 minuuttia. Valuta kypsä riisi tarvittaessa. Poista lohesta nahka ja mahdolliset ruodot. Paloittele kala. Hienonna tilli. Sekoita kermaviili, maito ja munat keskenään ja mausta seos sitruunapippurilla.
Määrä Ainesosa 4 dl vettä 1 kalaliemikuutio (gluteeniton) 1 1/2 dl puuroriisiä 400 g lämminsavukirjolohifileetä 1 kpl ruukku tilliä 2 dl (1 prk) kermaviiliä 1 dl maitoa 2 kpl kananmunaa 1 tl sitruunapippuria - 4
Kuumenna uuni 200 asteeseen ja paista pohjaa uunin keskitasolla 12 minuuttia. Poista foliosuikale.
- 5
Levitä riisi, lohi, tilli, kaprikset ja juustoraaste esipaistetulle pohjalle. Kaada kermaviiliseos päälle. Heiluttele vuokaa niin, että neste valuu tasaisesti täytteen joukkoon. Paista piirakkaa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.
Määrä Ainesosa 3 rkl kapriksia 150 g (1 ps) emmentaljuustoraastetta - 6
Tarjoa piirakka vähän jäähtyneenä.
Ravintosisältö
486
Energiaa kcal
2034
Energiaa kj
26,5 g
Rasvaa
9,4 g
Tyydyttynyttä rasvaa
34,3 g
Hiilihydraatteja
2,0 g
Sokereita
2,3 g
Kuituja
26,6 g
Proteiinia
2,2 g
Suolaa
486
Energiaa kcal
2034
Energiaa kj
26,5 g
Rasvaa
9,4 g
Tyydyttynyttä rasvaa
34,3 g
Hiilihydraatteja
2,0 g
Sokereita
2,3 g
Kuituja
26,6 g
Proteiinia
2,2 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: kalaliemikuutio (gluteeniton), 3 rkl kapriksia.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























