Pavlova
Useita tunteja (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Pavlovassa yhdistyvät päältä rapea ja sisältä sitkainen marenki, sitruunainen rahkavaahto ja makoisat päälliset. Gluteeniton marenkikakku muuntautuu helposti keväiseksi hedelmäkakuksi tai kesän marjakauden raikkaaksi juhlakakuksi.
| Marenki | |
|---|---|
| 4 kpl | kananmunan valkuaista |
| 2 dl | sokeria |
| 2 tl | maissitärkkelystä |
| 1 tl | valkoviinietikkaa |
| Täyte | |
| 1 kpl | lime |
| 1 rkl | sokeria |
| 200 g | (1 prk) sitruunarahkaa |
| 2 dl | (1 prk) kuohukermaa |
| Koristelu | |
| 2 kpl | mangoa |
| 3 kpl | passiohedelmää |
| 1/2 kpl | ruukku minttua |
- 1.
Käytä marenkiin huoneenlämpöisiä kananmunia. Erottele kananmunien valkuaiset kulhoon ja vatkaa ne sähkövatkaimella kuohkeaksi kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Siivilöi maissitärkkelys joukkoon ja sekoita hyvin. Kääntele viinietikka nuolijalla marenkivaahtoon.
- 2.
Piirrä leivinpaperille ympyrä (ø 20 cm). Laita paperi uunipellille ylösalaisin, niin kynän jälki ei tartu marenkiin. Levitä marenkiseos lusikalla ympyrän sisälle. Muotoile marenkikeon reunat lastalla korkeammiksi ja tee keskelle kuoppa täytteitä varten.
- 3.
Paista marenkia 100-asteisen uunin keskitasolla 1 tunti. Katkaise virta uunista ja jätä marenki uuniin kuivumaan 2 tunniksi. Säilytä rapea jäähtynyt marenkipohja tiiviissä rasiassa, jos jatkat pavlovan valmistamista myöhemmin.
- 4.
Täytä pavlova vasta juuri ennen tarjoamista. Pese lime, raasta sen kuori ja purista mehu. Sekoita mehu, kuoriraaste ja sokeri rahkaan. Vaahdota kerma. Yhdistä rahka ja kermavaahto. Levitä rahka-kermavaahto marenkilevylle.
- 5.
Kuori ja paloittele mango. Halkaise passiohedelmät ja lusikoi niiden sisus kulhoon. Koristele pavlova hedelmillä ja mintulla.
Pavlovassa yhdistyvät päältä rapea ja sisältä sitkainen marenki, sitruunainen rahkavaahto ja makoisat päälliset. Gluteeniton marenkikakku muuntautuu helposti keväiseksi hedelmäkakuksi tai kesän marjakauden raikkaaksi juhlakakuksi.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Marenki | |
| 4 kpl | kananmunan valkuaista |
| 2 dl | sokeria |
| 2 tl | maissitärkkelystä |
| 1 tl | valkoviinietikkaa |
Täyte | |
| 1 kpl | lime |
| 1 rkl | sokeria |
| 200 g | (1 prk) sitruunarahkaa |
| 2 dl | (1 prk) kuohukermaa |
Koristelu | |
| 2 kpl | mangoa |
| 3 kpl | passiohedelmää |
| 1/2 kpl | ruukku minttua |
Valmistus (Uuni 125°C)
- 1
Käytä marenkiin huoneenlämpöisiä kananmunia. Erottele kananmunien valkuaiset kulhoon ja vatkaa ne sähkövatkaimella kuohkeaksi kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Siivilöi maissitärkkelys joukkoon ja sekoita hyvin. Kääntele viinietikka nuolijalla marenkivaahtoon.
Määrä Ainesosa 4 kpl kananmunan valkuaista 2 dl sokeria 2 tl maissitärkkelystä 1 tl valkoviinietikkaa - 2
Piirrä leivinpaperille ympyrä (ø 20 cm). Laita paperi uunipellille ylösalaisin, niin kynän jälki ei tartu marenkiin. Levitä marenkiseos lusikalla ympyrän sisälle. Muotoile marenkikeon reunat lastalla korkeammiksi ja tee keskelle kuoppa täytteitä varten.
- 3
Paista marenkia 100-asteisen uunin keskitasolla 1 tunti. Katkaise virta uunista ja jätä marenki uuniin kuivumaan 2 tunniksi. Säilytä rapea jäähtynyt marenkipohja tiiviissä rasiassa, jos jatkat pavlovan valmistamista myöhemmin.
- 4
Täytä pavlova vasta juuri ennen tarjoamista. Pese lime, raasta sen kuori ja purista mehu. Sekoita mehu, kuoriraaste ja sokeri rahkaan. Vaahdota kerma. Yhdistä rahka ja kermavaahto. Levitä rahka-kermavaahto marenkilevylle.
Määrä Ainesosa 1 kpl lime 1 rkl sokeria 200 g (1 prk) sitruunarahkaa 2 dl (1 prk) kuohukermaa - 5
Kuori ja paloittele mango. Halkaise passiohedelmät ja lusikoi niiden sisus kulhoon. Koristele pavlova hedelmillä ja mintulla.
Määrä Ainesosa 2 kpl mangoa 3 kpl passiohedelmää 1/2 kpl ruukku minttua
Vinkki: Vaihda mango ja passiohedelmä muihin hedelmiin tai kesällä mansikoihin, vadelmiin ja mustikoihin.
Ravintosisältö
248
Energiaa kcal
1040
Energiaa kj
8,8 g
Rasvaa
5,7 g
Tyydyttynyttä rasvaa
34,8 g
Hiilihydraatteja
30,6 g
Sokereita
4,3 g
Kuituja
4,5 g
Proteiinia
0,1 g
Suolaa
248
Energiaa kcal
1040
Energiaa kj
8,8 g
Rasvaa
5,7 g
Tyydyttynyttä rasvaa
34,8 g
Hiilihydraatteja
30,6 g
Sokereita
4,3 g
Kuituja
4,5 g
Proteiinia
0,1 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 2 tl maissitärkkelystä, 0.5 kpl ruukku minttua.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























