Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Hiilillä lämpiävä pallogrilli on tyypillinen kesägrillaajan valinta.

Asiantuntijan vinkit: Näin vältät 5 tyypillistä grillausmokaa

Teksti:
Tuuli Kanerva
Kuvat:
123RF
Julkaistu: 30.6.2023
|
Muokattu: 30.6.2023
Kesä on grillauksen kulta-aikaa ja monella on omat hyväksi havaitut tavat saada pöytään maistuvaa grilliruokaa. On kuitenkin tiettyjä haasteita, jotka tuntuvat toistuvan grillauksesta puhuttaessa. Taklaa tyypillisimmät grillimokat asiantuntijan vinkkien avulla.

Jussi Kuuluvainen on PRO-palkittu keittiömestari, joka työskentelee nykyisin ruoan- ja keittiötyön kehityspäällikkönä HOK-Elannon ravintolatoimialalla. Kysyimme häneltä vinkkejä tyypillisimpien grillimokien välttämiseksi.

1. Valmiiksi marinoidut pihvit laitetaan sellaisenaan grilliin.

Yleisin ja tyypillisin virhe. Tämä johtaa siihen, että lihan pinnalla oleva marinadi palaa, mutta itse liha ei saa väriä ja hyvältä maistuvaa paistopintaa. Marinadi myös sotkee grilliä.

Ratkaisu:

Pyyhi tai pese marinadi pois. Jos peset marinadin pois, kuivaa lihan pinta huolellisesti. Grillattavat, etenkin kala ja liha, olisi muutoinkin hyvä pyyhkiä pinnaltaan kuivaksi, jotta paistopinta ja lopputulos olisi paras mahdollinen.

Jos haluat välttää marinadin pyyhkimisen ja siitä mahdollisesti aiheutuvan sotkun, kannattaa ostaa marinoimatonta lihaa. Siihen saa grillissä heti hyvän värin ja paistopinnan. Makua marinoimattomaan lihaan saa glaseerauksesta, jota sivellään kypsennyksen aikana tai lopussa lihan pintaan.

2. Grilli ei ole tarpeeksi kuuma.

Grillaaminen aloitetaan usein liian aikaisin, ennen kuin grillin lämpötila on noussut tarpeeksi. Grilli saatetaan myös täyttää liian täyteen, jolloin sen lämpötila laskee.

Ratkaisu:

Grillauksessa tarkoitus on kypsentää raaka-aineet kuumassa ja saada grillattavaan ruokaan makua ja väriä. Anna siis grillin kuumentua rauhassa tarpeeksi kuumaksi ja grillaa ruoka pienemmissä erissä.

3. Folioastioiden turha käyttö.

Jos ruokaan halutaan aidosti grillauksen makua ja tuntua, umpinaisia folioastioita ei kannata käyttää. Grillin hyödyt menevät tällöin hukkaan, sillä lopputulos on useimmiten samanlainen kuin paistinpannulla paistaessa.

Ratkaisu:

Jos grillattavat raaka-aineet ovat pieneksi pilkottuja, käytä mieluummin tiheää verkkoa tai ritilää, josta grillin lämpö ja savu pääsevät läpi ja antavat makua raaka-aineisiin.

4. Liian pitkä kypsennys.

Raaka-aineen kypsennysaika ja -paikka grillissä määrittyy sen mukaan, mitä grillataan.

Ratkaisu:

Tiedä mitä grillaat. Jos olet epävarma kypsyydestä, tarkista kypsyys paistomittarilla. Jos mittaria ei ole, anna lihan vetäytyä ja tarkista sen jälkeen kypsyys. Voit aina jatkaa grillaamista, jos kypsyys ei ole haluttu.

Varmuuden vuoksi ylikypsentäminen saa aikaan kuivan lopputuloksen, jota on vaikea pelastaa.

5. Grillin putsaaminen jätetään väliin.

Pinttynyt ja likainen grilli ei houkuttele ruoanlaittoon.

Ratkaisu:

Useimmiten hyvän grillin putsaukseen riittää grillin kuumentaminen ja puhtaaksi harjaaminen.

Grilli ja välineet pysyvät puhtaampina, kun noudatat vinkkiä numero 1, eli pyyhit liiat marinadit pois lihan pinnalta ennen grillausta. Kun grillin putsaamisesta tekee helppoa, ei myöskään tarvitse käyttää folioastioita grillin tai ruokien suojana, ja lopputulos on makujen suhteen parempi.

Parhaat reseptit grillaukseen!