Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Mitä grillilihan kylkeen? Listasimme grillaajan parhaat lisukesalaatit

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 17.5.2023
|
Muokattu: 17.5.2023
Grillaukseen on helppo saada vaihtelua lisukesalaateilla. Grillaat sitten pihviä ja makkaraa, vegenakkeja tai rouskuvia vihanneksia, tuovat värikkäät ja maukkaat lisukesalaatit pöytään kaivattua raikkautta. Tuhdimmilla peruna- ja makaronisalaateilla saa myös vatsan takuulla täyteen.

Helpot klassikot

Yksinkertaisimmillaan hyvässä lisukesalaatissa on vain muutama sesongin paras raaka-aine. Kesällä kotimaisissa tomaateissa riittää makua, ja niitä kannattaa syödä yllin kyllin.

Kun tomaatit yhdistää kevyen mozzarellan kanssa ja laittaa mausteeksi basilikaa, oliiviöljyä, suolaa ja pippuria, klassikkosalaatti caprese eli Caprin salaatti on valmis.

Pienistä ja makeista kirsikkatomaateista tulee marinoituna erittäin herkullisia. Sopivan hapokkaat tomaatit yhdistyvät pehmeään ja suolaiseen fetajuustoon, ja helppo sekä edullinen lisukesalaatti on valmis.

Yksi tunnetuimmista salaateista ja suomalaisten suosikki on tietysti caesarsalaatti. Se on loistava valinta grilli-iltaan, sillä kun salaattipohjan tekee valmiiksi, jokainen voi lisätä joukkoon grillistä kanaa, katkarapuja tai kalaa valintansa mukaan.

Melonit ja mansikat kuuluvat kesäsalaatteihin

Mehukkaat vesimelonit, hunajamelonit, cantaloupet sekä muut melonilajikkeet valtaavat ostoskorit kesällä. Melonien sesonki alkaa kesäkuusta ja jatkuu koko kesän läpi aina elo-syyskuuhun asti.

Mansikat kuuluvat myös erottamattomasti kesäherkkuihin, ja niitä kannattaa kokeilla rohkeasti makeiden jälkiruokien lisäksi suolaisissa ruoissa, kuten salaateissa.

Makeat ja rouskuvat melonit sekä mehukkaat mansikat sopivat raikastamaan raskaita grilliaterioita. Salaateissa ne yhdistyvät parhaiten pehmeisiin, rasvaisiin ja suolaisiin juustoihin, kuten fetaan ja vuohenjuustoon.

Muitakin hedelmiä kannattaa käyttää rohkeasti salaateissa! Aprikoosit, nektariinit ja persikat toimivat loistavasti. Myös uunissa paahdettujen raparperien sopivan kirpsakka maku sopii salaatteihin.

Ruokaisat grillisalaatit

Kun seurueessa on monta syöjää tai grillissä valmistuu lähinnä kevyitä kasviksia, voi olla tarpeen valmistaa ruokaisampia lisukesalaatteja.

Perunasalaatti on grillilisukkeiden klassikko. Sen voi tehdä joko majoneesipohjaisena tai kirkkaana versiona, jossa kastike tehdään öljyyn.

Hauska salaatti syntyy myös kesäkeiton aineksista, jotka keitetään kypsiksi. Kastike tälle värikkäälle kesäsalaatille valmistuu voista, sitruunanmehusta ja tillistä.

Perunan lisäksi makaroni on edullinen ja täyttävä ainesosa, joka toimii hyvin grillisalaateissa. Kypsät makaronit kaipaavat seurakseen jotain raikasta ja rouskuvaa. Kokeile omenaa, porkkanaa tai herneitä. Kastikkeeksi käy paksu maustettu ranskankerma, mutta sitä voi hyvin keventää jogurtilla.

Kaalisalaatit eli slawt

Suikaloidut kaalisalaatit eli slawt ovat hyvä valinta isomman porukan grillijuhliin. Ainekset ovat edullisia ja valmistus kohtuullisen vaivatonta, ainakin mandoliinin avulla.

Perinteinen coleslaw sisältää valkokaalia, porkkanaa ja sipulia. Paksu kastike sekoitetaan majoneesista ja jogurtista ja maustetaan melko hapokkaaksi dijoninsinapilla sekä etikalla.

Coleslaw onnistuu myös värikkäämmin ja kevyemmin. Salaattiin voi suikaloida punakaalia ja kastikkeen tehdä öljypohjaisena. Makuina toimii sekä hapan etikka että voimakas sinappi.

Lue lisää