Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Mikä nduja? Italian herkullinen chili-salamitahna tuli jäädäkseen

Teksti:
Tuuli Kanerva
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 2.5.2023
|
Muokattu: 2.5.2023
Nduja eli italialainen voimakas chili-salamitahna maistui ensin ravintoloiden pizzoissa, mutta levisi nopeasti kotikeittiöihin. Nduja-tahna maustaa pizzojen lisäksi monet muut ruoat ja lisukkeet kesän grillibileissä. Makea maissi ja mausteinen nduja on tämän grillikauden hittimaku.

Mitä nduja on?

Italian Calabriasta lähtöisin oleva nduja-tahna valloitti suomalaisten suut pari kesää sitten. Lämpimän chilinen salamimakkaratahna on voimakkaan makuinen mauste, joka vie mukanaan kerrasta.

Nduja on valmis tuote, eikä sitä tarvitse erikseen kypsentää. Se koostuu rasvaisesta porsaanlihasta tehdystä salamimakkarasta sekä chilitahnasta. Ndujan maut pääsevät parhaiten esille lämmitettäessä, kun tahnassa oleva rasva sulaa.

Nduja-tahnan tulisuus vaihtelee merkistä riippuen, joten sitä kannattaa lisätä ruokaan lusikallinen kerrallaan.

Mihin nduja sopii?

Tämä sopivan pikantti tahna sopii loistavasti pastaan, pizzaan ja grillikasvisten mausteeksi.

Kokeile lisätä nduja-tahnaa pari lusikallista tomaattiseen pastakastikkeeseen. Pizzan päällä tai grillilisukkeena nduja toimii makeiden hedelmien, kuten ananaksen tai nektariinien kanssa. Kokeile rohkeasti myös erilaisia juustoja ja ndujaa pizzatäytteissä.

Ndujaa voi lisätä esimerkiksi lämpimien voileipien päälle tai siitä voi tehdä maustevoin pihville. Nduja toimii loistavasti myös täytettyjen paprikoiden tai kesäkurpitsojen täytteissä.

Koukuttava grillilisuke

Makea maissi ja lämpimän tulinen nduja-tahna on kesägrillauksen ykkösmakupari. Kuumat grillatut maissit sivellään pehmeästä voista, ndujasta ja sitruunanmehusta sekoitetulla maustetahnalla useaan kertaan, ja nautitaan saman tien.

Reseptiä kannattaa ehdottomasti kokeilla loppukesästä tuoreilla maissintähkillä, sillä ne käpristyvät grillissä hauskasti kaarelle.