Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Yakitori-vartaat grillissä

Aika avata grillikausi! 10 ideaa kevään ensimmäisiin grillattaviin

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Anna Huovinen
Julkaistu: 4.3.2020
Muokattu: 27.4.2022
Kun ilmat lämpenevät, on aika kaivaa grilli talviteloilta. Ja ai että, miten hyviltä grillikauden ensimmäiset ruoat maistuvatkaan! Ensimmäiseksi grilliin kannattaa sujauttaa odotettuja grilliherkkuja, tuttuja suosikkeja sekä kauden kasviksia ja nopeasti kypsyviä ruokia.

1. Grillattu tankoparsa on kevään ykkösherkku

Keväällä vihreän parsan sesonki on parhaimmillaan, ja parsan voi valmistaa mainiosti uunin sijaan grillissä. Homma hoituu helposti: kuori parsat, poista puumainen tyvi ja grillaa muutama minuutti. Grilliparsat toimivat loistavasti alkuruokana tai muun grilliruoan lisukkeena.

2. Grillaa lohta ja anna kirpsakan kastikkeen helliä

Lohi on erinomainen vaihtoehto silloin, kun grilli kuumennetaan kauden ensimmäistä kertaa. Sitruunaiset lohikyljykset kypsyvät grillissä nopeasti ja tarjotaan raikkaan sitruunamelissa-jogurttikastikkeen kanssa.

3. Kokeile vartaita! Keväiset karitsavartaat ja kevätsipulilla maustetut yakitori-vartaat

Pääsiäisen ajan ruokaperinteisiin kuuluva karitsa valmistuu myös grillivartaina. Leikkaa karitsanpaisti vartaisiin sopiviksi kuutioiksi ja grillaa välillä käännellen. Annostele raikkaan jogurttikastikkeen kanssa. Keväällä kauppoihin ilmestyvät kevätsipuliniput sopivat puolestaan erinomaisesti yakitori-vartaiden kaveriksi.

4. Vau, mikä kasvisherkku! Grillaa salaatti tai veistele kukkakaalista pihvi

Grillatussa salaatissa maistuvat satokauden suosikkimaut! Jälkimarinoi kasvikset yrttiöljyllä ja tarjoa paahteisen valkosipulidipin kanssa. Myös kokonaisesta kukkakaalista valmistuu herkullinen vegegrilliateria. Leikkaa rennoiksi pihveiksi, mausta ja paista. Kukkakaalipihvien lisukkeeksi voi valmistaa hernesalsan, johon vielä kesän hernesatoa odotellessa voi käyttää pakasteita.

5. Nyt on oikea aika myös burgerikesän starttiin

Varmasti mieluinen grillikauden korkkaus on grillissä valmistettavat burgerit koko porukalle. Täytä herkullinen hampurilainen esimerkiksi paistetulla halloumijuustolla, pikkelöidyllä punasipulilla tai mehevillä kanapihveillä.

6. Grillattu ananas toimii jälkiruokaherkkuna

Myös hedelmiä voi grillata. Anna kokonaisesta ananaksesta leikatuille viipaleille hiukan väriä grillissä ja tarjoa kinuskikastikkeen kera. Taatusti helppo ja herkullinen grillijälkiruoka!

7. Raikas appelsiini mehustaa broilerin

Appelsiini marinoi broilerivartaat keväiseen tyyliin sopivaksi. Vartaat saavat myös iloisenvärisen lisän mukaan pujoteltavista appelsiinipaloista.

8. Koko ateria kerralla

Grillinyytit ja -kääröt sopivat oivasti kevään grillauksiin. Niiden päätähtenä voi perunan ja lohen lisäksi olla kauden parsaa ja kevätsipulin varsia tai halloumia ja kesäkurpitsaa. Ruoan voi esivalmistella hyvissä ajoin etukäteen.

9. Varsiparsakaali on trendikäs tulokas grilliin

Viime vuosina suosituksi noussut broccolini eli varsiparsakaali löytää myös tiensä grilliin, jossa se kysyy varsin nopeasti. Lempeä labneh, mausteinen chimichurri-kastike, fetajuustomurut tai oliivit täydentävät rapsakkaa broccoliinia.

10. Grillaa kauden ensimmäiset varhaiskaalit ja vihannekset

Kesän kynnyksellä alkaa odotettu varhaisvihannesten kausi. Esimerkiksi varhaiskaali on mainio grillattava, sillä se kypsyy nopeasti. Valele kaalilohkoja öljyllä ja hunajalla ja grillaa kevyesti.

Katso kaikki grillireseptit