Aika avata grillikausi! 10 ideaa kevään ensimmäisiin grillattaviin

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Anna Huovinen
Julkaistu: 4.3.2020
|
Muokattu: 30.1.2025
Kun ilmat lämpenevät, on aika kaivaa grilli talviteloilta. Ja ai että, miten hyviltä grillikauden ensimmäiset ruoat maistuvatkaan! Ensimmäiseksi grilliin kannattaa sujauttaa odotettuja grilliherkkuja, tuttuja suosikkeja sekä kauden kasviksia ja nopeasti kypsyviä ruokia.

1. Grillattu tankoparsa on kevään ykkösherkku

Keväällä vihreän parsan sesonki on parhaimmillaan, ja parsan voi valmistaa mainiosti uunin sijaan grillissä. Homma hoituu helposti: kuori parsat, poista puumainen tyvi ja grillaa muutama minuutti. Grilliparsat toimivat loistavasti alkuruokana tai muun grilliruoan lisukkeena.

Uunissa paahdetut parsat
Uunissa paahdetut parsat

Paahdetut parsat

Grillatut parsat
Grillatut parsat

Grillattu parsa ja sinihomejuustodippi

2. Grillaa lohta ja anna kirpsakan kastikkeen helliä

Lohi on erinomainen vaihtoehto silloin, kun grilli kuumennetaan kauden ensimmäistä kertaa. Sitruunaiset lohikyljykset kypsyvät grillissä nopeasti ja ne maistuvat raikkaan sitruunamelissa-jogurttikastikkeen kanssa. Grillilohen kaveriksi sopii myös kapriksilla maustettu varhaisperunasalaatti. Sekoita kokonaisuutta täydentämään täyteläinen sour cream & onion -kastike.

Grillatut lohikyljykset ja sitruunamelissa-jogurttikastike
Grillatut lohikyljykset ja sitruunamelissa-jogurttikastike

Grillatut lohikyljykset ja sitruunamelissa-jogurttikastike

Grillilohi ja varhaisperunasalaatti
Grillilohi ja varhaisperunasalaatti

Grillilohi ja varhaisperunasalaatti

3. Kokeile vartaita! Grillaa tapasvartaat tai japanilaiset kanavartaat

Raakamakkaroista ja pienistä padrón paprikoista valmistat kätevästi grillikauden ensimmäiset vartaat. Espanjalaishenkisten vartaiden kaverina maistuu helppo itse tehty aioli. Japanilaisissa yakitori-vartaissa vuorottelevat puolestaan kana ja kevätsipuli. Meheväksi grillatut vartaat saavat makunsa makean suolaisesta tare-kastikkeesta, joka valmistuu muutamasta aineksesta.

Tapasvartaat ja aioli
Tapasvartaat ja aioli

Tapasvartaat ja aioli

Yakitori-vartaat grillissä
Yakitori-vartaat grillissä

Yakitori-vartaat grillissä

4. Vau, mikä kasvisherkku! Grillaa salaatti, veistele kukkakaalista pihvi tai tee maissista ribsit

Grillatussa salaatissa maistuvat satokauden suosikkimaut! Jälkimarinoi kasvikset yrttiöljyllä ja tarjoa paahteisen valkosipulidipin kanssa. Myös kokonaisesta kukkakaalista valmistuu herkullinen vegegrilliateria. Leikkaa kukkakaali rennoiksi pihveiksi, mausta ja paista. Kukkakaalipihvien lisukkeeksi voit valmistaa hernesalsan, johon kesän hernesatoa odotellessa voi käyttää pakasteherneitä. Maissiribsit eli corn ribs ovat grillattujen maissien uusi hauska muoto. Pitkittäin leikatut maissintähkät on helppo grillata ja syödä. Paahdetut maissit sivellään mukavan mausteisella nduja-voilla.

Grillattu salaatti ja paahdettu valkosipulidippi
Grillattu salaatti ja paahdettu valkosipulidippi

Grillattu salaatti ja paahdettu valkosipulidippi

Kukkakaalipihvit ja hernesalsa
Kukkakaalipihvit ja hernesalsa

Kukkakaalipihvit ja hernesalsa

Maissiribsit nduja-voilla
Maissiribsit nduja-voilla

Maissiribsit nduja-voilla

5. Nyt on oikea aika myös burgerikesän starttiin

Varmasti mieluinen grillikauden korkkaus on grillissä valmistettavat burgerit koko porukalle. Täytä herkullinen hampurilainen esimerkiksi paistetulla halloumijuustolla, pikkelöidyllä punasipulilla tai mehevillä kanapihveillä.

Halloumi-munakoisoburger
Halloumi-munakoisoburger

Halloumi-munakoisoburger

Kana-halloumiburgerit
Kana-halloumiburgerit

Kana-halloumiburgerit

6. Grillattu ananas toimii jälkiruokaherkkuna

Myös hedelmiä voi grillata. Anna kokonaisesta ananaksesta leikatuille viipaleille hiukan väriä grillissä ja tarjoa kinuskikastikkeen kera. Tämä on taatusti helppo ja herkullinen grillijälkiruoka!

Grillattu ananas
Grillattu ananas

Grillattua ananasta

7. BBQ-kastike maustaa tofuhodarit

Herkulliset BBQ-kastikkeella maustetut hodarit sopivat moneen ruokavalioon, kun täytteenä on tofua. Pikapikkelöidyt kasvikset tuovat pikantin lisän savuisella tofulla täytettyihin hodareihin.

8. Koko ateria kerralla

Grillinyytit ja -kääröt sopivat oivasti kevään grillauksiin. Niiden päätähtenä voi perunan ja lohen lisäksi olla kauden parsaa ja kevätsipulin varsia tai halloumia ja kesäkurpitsaa. Nämä ruoat voit esivalmistella hyvissä ajoin etukäteen.

Halloumi-kesäkurpitsakääröt
Halloumi-kesäkurpitsakääröt

Halloumi-kesäkurpitsakääröt

Parsa-lohinyytit
Parsa-lohinyytit

Parsa-lohinyytit

9. Varsiparsakaali on trendikäs tulokas grilliin

Viime vuosina suosituksi noussut broccolini eli varsiparsakaali löytää tiensä myös grilliin, jossa se kypsyy varsin nopeasti. Lempeä labneh, mausteinen chimichurri-kastike, fetajuustomurut ja oliivit ovat hyvä pari rapsakalle broccolinille.

Labneh-bruschettat broccolinilla
Labneh-bruschettat broccolinilla

Labneh-bruschettat broccolinilla

Grillatut varsiparsakaalit ja chimichurri
Grillatut varsiparsakaalit ja chimichurri

Grillatut varsiparsakaalit ja chimichurri

10. Grillaa kauden ensimmäiset varhaiskaalit

Kesän kynnyksellä alkaa odotettu varhaiskaalin kausi. Varhaiskaali on loistava grillattava, sillä se kypsyy nopeasti ja sen makumaailmaa on helppo varioida erilaisilla kastikkeilla.

Grillattu varhaiskaali ja maapähkinäkastike
Grillattu varhaiskaali ja maapähkinäkastike

Grillattu varhaiskaali ja maapähkinäkastike

Grillattu varhaiskaali chili-sitruunakastikkeella. Vieressä paistinlasta sekä kastiketta ja suolapähkinöitä omissa kulhoissaan.
Grillattu varhaiskaali chili-sitruunakastikkeella. Vieressä paistinlasta sekä kastiketta ja suolapähkinöitä omissa kulhoissaan.

Grillattu varhaiskaali

+ Ihana lisuke!

Tarjoa raikas kesäinen salaatti grilliruoan lisukkeena. Tämän salaatin juju on hapokas fetavaahto, jonka päälle muut salaattiainekset asetellaan. Makeat aprikoosit marinoituvat maukkaiksi kurkkujen ja punasipulin kanssa.

Aprikoosi-kurkkusalaatti ja fetavaahto
Aprikoosi-kurkkusalaatti ja fetavaahto

Aprikoosi-kurkkusalaatti ja fetavaahto

Katso kaikki grillireseptit