Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Grillikauden parhaat maustevoit – valitse näistä, tai kehittele oma suosikkimakusi

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Elvi Rista
Julkaistu: 15.6.2023
|
Muokattu: 15.6.2023
Maustevoi on näppärä tapa saada vaihtelua tuttuihinkin grilliruokiin ja lisukkeisiin. Maustevoi on kätevä tehdä leivinpaperiin käärityksi pötköksi pakkaseen, jolloin siitä on helppo leikata sopiva määrä viipaleita.

Aloita maustevoin tekeminen sillä, että otat voin pehmenemään tarpeeksi ajoissa. Noin tunti huoneenlämmössä riittää parinsadan gramman paketille.

Huoneenlämpöiseen voihin makuaineet sekoittuvat tasaisesti, ja pehmeä seos on myös helppo muotoilla tasapaksuksi pötköksi. Maustevoi kääritään leivinpaperiin ja laitetaan pakkaseen, jossa se kovettuu noin tunnissa. Pakastimessa olleesta pötköstä on kätevä leikata sopivan ohuita voinappeja tarpeen mukaan.

Raikkautta tuoreista yrteistä

Vaikka maustevoi saattaa lähtökohtaisesti kuulostaa tuhdilta, sillä on mahdollista tuoda myös raikkautta annokseen. Tässä onnistuu esimerkiksi tuoreella basilikalla, korianterilla ja sitruunanmehulla maustettu voi.

Savuisuutta ja chilin poltetta

Grillattujen kasvisten kaveriksi sopii erinomaisesti hieman mausteisempi maustevoi. Tässä ohjeessa voin joukkoon sekoitetaan savupaprikaa, chilihiutaleita, valkosipulia sekä tuoretta lehtipersiljaa. Kokeile tätä myös espanjalaisten tapasten kanssa.

Kaakkois-Aasian makuja

Kun kaipaat ruokaan selkeästi chilin poltetta, mutta haluat kuitenkin pitää makumaailman melko raikkaana, kokeile aasialaisittain maustettua voita. Voin joukkoon sekoitetaan aasialaisten ruokien perusmausteita eli hienonnettua chiliä, valkosipulia, korianteria sekä inkivääriä. Lisäksi mausteena käytetään kalakastiketta ja limen kuorta.

Nopeasti sauvasekoittimella

Välimerellistä makua ruokaan saa helposti aurinkokuivatuilla tomaateilla ja tuoreella basilikalla höystetyllä maustevoilla. Maustevoi onnistuu helposti sauvasekoittimella, kun laittaa valutetut tomaatit, basilikan ja pehmeän voin kulhoon. Jos haluat voita, jossa on enemmän sattumia, voit hienontaa aurinkokuivatut tomaatit ja basilikan veitsellä ja sekoittaa voin joukkoon käsin.

Tee kerralla useampi vaihtoehto

Maustevoita kannattaa tehdä kerralla isompi satsi, sillä se säilyy melko pitkään pakastimessa. Pehmitä yksi voipaketti ja tee muutamaa eri makuvaihtoehtoa. Kokeile esimerkiksi aurajuustolla ja pippurilla maustettua tai limellä ja rucolalla maustettua voita.

Kehitä oma maku!

Jos mikään edellisistä maustevoista ei tunnu sopivan aterialla, kehittele omasi! Extraherkullisen maustevoin saat, kun ruskistat ja vaahdotat voin ennen kuin sekoitat siihen mausteet.