Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin kypsennät ribsit – vinkit herkullisen meheviin kylkipaloihin

Teksti:
Tuuli Kanerva
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 8.5.2023
|
Muokattu: 8.5.2023
Näyttävä pala kypsää kylkeä on grillijuhlien tähti. Paras lopputulos syntyy, kun malttaa valmistaa ribsit hitaasti ajan kanssa. Silloin luiden ympärillä oleva liha pehmenee herkullisen ylikypsäksi. Grilli kuumennetaan vain ribsien viimeistelyä sekä maukkaita lisukkeita varten.

Ribsit eli kylkipala

Ribseillä tarkoitetaan possun tai naudan kyljestä leikattua isoa ja pitkää palaa, jossa liha on kylkiluissa kiinni. Ribsejä voi löytää kaupasta monella kauppanimellä.

Possu

Baby back ribs – pienempi ja lyhyemmät luut sisältävä pala, joka leikataan selkärangasta alaspäin.

Spare ribs – vatsan alta leikattu pala, jossa luut ovat pidemmät ja lihaa enemmän kuin baby back ribseissä.

Nauta

Short ribs - leikataan vatsan alta, lihaisa, mutta paljon sidekudosta sisältävä pala.

Back ribs - vähälihainen, lähinnä rasvaa sisältävä pala, joka leikataan läheltä selkärankaa. Huonosti saatavilla.

Nopeasti keittämällä

  • Nopeimmin ribseistä saa kypsiä keittämällä. Pelkkä keittäminen ei kuitenkaan riitä, sillä maku jää helposti valjuksi samoin kuin ulkonäkökin. Jos ribsit haluaa keittää, keitinliemi kannattaa ehdottomasti maustaa esimerkiksi paahdetuilla kasviksilla ja mausteilla tai hyvällä fondilla.

  • Keittämisen jälkeen ribseihin saa hyvännäköisen ja rapean pinnan uunissa grillivastusten alla tai grillissä. Ribsit sivellään kevyesti esimerkiksi bbq-kastikkeella, ja niitä paahdetaan noin 10 minuutin ajan.

Takuuvarmasti uunissa

  • Ribsit voi kypsentää myös uunissa. Voit hieroa niiden pintaan kuivamausteseoksen tai tehdä niille marinadin. Mikäli marinoit ribsit, laita ne jo edellisenä päivänä maustumaan.
  • Ribsit on syytä kääriä tiukasti folioon, jotta liha ei pääse kuivumaan pitkän kypsennyksen aikana. Kypsennys kannattaa tehdä varmuuden vuoksi syvällä uunipellillä, jos nesteet pääsevät valumaan folion välistä.
  • Uunissa valmistamiseen täytyy varata riittävästi aikaa. Kypsyminen vie palan koosta riippuen noin 2 tuntia melko miedossa lämmössä, eli 125–150 asteessa. Tämän jälkeen folio poistetaan varovasti ja tarkastetaan kypsyys. Lopuksi ribseille paahdetaan vielä kauniin tumma ja rapea pinta grillivastuksilla.

Viimeistely grillissä

  • Ribsit on aina syytä esikypsentää. Jos raakaa lihapalaa alkaa grillata, lopputulos on helposti sitkeä ja kuiva. Jos kuitenkin haluaa käyttää kypsentämiseen pelkkää grilliä, grillaus kannattaa tehdä epäsuoralla tulella.
  • Kypsistä ribseistä saa erittäin herkullisia viimeistelemällä ne grillissä. Maustekastikkeella sively ja noin 10 minuutin grillaus takaavat sen, että pinta saa väriä ja rapeutuu.

Tutustu myös