Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Filee, ribs vai kasler – tunnistatko sianlihat?

Teksti:
Minna Nevalainen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 25.1.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Sianlihasta valmistuvat niin maukkaat padat kuin trendikkäät herkut. Joko tunnet porsaan osat?

Sianliha on kotikeittiön ikisuosikki, sillä se on mureaa, edullista ja vähärasvaista.

Kaupassa näemme sianruhon usein jo valmiiksi paloiteltuna. Jokainen osista maistuu erilaiselta, sillä niiden rasvamäärä ja rakenne poikkeavat toisistaan. Siksi ne valmistetaan ja kypsennetään eri tavoin.

Hinnaltaan edullisimmat palat sijaitsevat ruhon etupäässä. Ne valmistetaan keittämällä tai hauduttamalla, jolloin niissä oleva sidekudos pehmenee. Ruhon takaosa on murea ja sopii paistettavaksi. Sieltä leikataan fileet ja paistit.

Suomessa syötävä sianliha on suurelta osin myös tuotettu Suomessa. Yleisimmät sikarodut ovat suomalaiset yorkshire ja maatiainen, mutta joskus niitä risteytetään myös ulkomailta lähtöisin olevien rotujen kanssa.

Kotona sianlihaa tulee käsitellä puhtain käsin ja välinein. Tuoreen lihan tuoksu on raikas, eikä siinä näy värimuutoksia. Mitä pienemmiksi paloiksi liha on leikattu ja pakattu, sitä nopeammin se on käytettävä ruoaksi. Jauheliha säilyy heikoimmin. Muistathan, että sianliha pitää aina kypsentää kunnolla.

Näin leikkaat ja nuijit lihan -kotikeittiössä. Katso helpot ohjeet.