Kurpitsat ovat sukua meloneille ja kurkulle. Ne jaetaan talvi- ja kesäkurpitsoihin: Talvikurpitsojen, kuten spagetti-, myski- ja hokkaidokurpitsan sekä oranssin kurpitsan, annetaan kasvaa täysin kypsäksi ja kovakuoriseksi. Kesäkurpitsat taas syödään niiden varhaisessa kehitysvaiheessa pehmeäkuorisina.
Kurpitsa on keittiön moniottelija
Kurpitsoita voidaan valmistaa keittämällä, paahtamalla, paistamalla, gratinoimalla tai grillaamalla. Kurpitsasta voi myös nauttia raakana raasteena salaatin joukossa.
Niistä voi kokata erilaisia keittoja, patoja, pastoja, risottoja, paahtokasviksia ja pihvejä, mutta myös suolaisia ja makeita leivonnaisia. Soseutettu kurpitsa maistuu mainiolta sämpylä-, rieska- tai leipätaikinassa, ja se on oiva pohja mausteiseen, makeaan piirakkaan. Perinteinen kurpitsasäilyke on makeaan etikkaliemeen säilötyt kurpitsakuutiot, mutta raastetusta tai soseutetusta kurpitsasta syntyy myös mainio makea hillo tai marmeladi.
Soseutettu kurpitsa maistuu mainiolta sämpylätaikinassa.