Jos olet laiska leipuri, ilahdut pataleivän helppoudesta. Tuoreen leivän himoon ei kuitenkaan saa helpotusta näillä resepteillä heti, sillä pataleipää kohotetaan useita tunteja ennen paistamista.
Kuivat ainekset sekoitetaan, vesi lisätään joukkoon ja taikina sekoitetaan pikaisesti. Tätä leipätaikinaa sinun ei tarvitse vaivata, vaan sitko muodostuu taikinan kohotessa yön yli. Pitkän kohotuksen ansiosta hiivaa ei tarvita kuin pieni määrä, joten se ei myöskään maistu leivässä. Sen sijaan leivän maussa saavat tilaa juurileipämäiset aromit, jotka kehittyvät kohotuksen aikana.
Kohotuksen jälkeen taikina muotoillaan kevyesti pyöreäksi leiväksi. Sitä ei tässäkään vaiheessa tule vaivata, jotta kohotuksen aikana muodostuneet ilmakuplat eivät hajoa. Muotoiltu leipä saa kohota vielä sen aikaa, kun paistamiseen käytettävä pata kuumennetaan uunissa. Kuuma kannellinen pata on kuin pieni höyryuuni, jossa leipä paistuu herkullisen meheväksi. Öljyä pata kevyesti ennen kuin lasket leipätaikinan sinne, jotta leipä irtoaa helposti.
Kun otat padan kannen pois paistamisen loppuvaiheessa, saat leipään paksun ja rapean kuoren.