Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Liha- ja kalamestari Mikko Forsberg muistaa, että parikymmentä vuotta sitten ostettiin usein jopa 20 rapua jokaiselle syöjälle. Nykyään rapuja varataan 5–10 kullekin.

Miten tehdään hyvät rapujuhlat? Reilut 35 vuotta rapuja myynyt Mikko kertoo vinkkinsä

Teksti:
Sirkku Saariaho
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 3.7.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Jumbon Food Market Herkun liha- ja kalamestari Mikko Forsberg kannustaa rapujuhliin: ”Ei se keittäminen mitään rakettitiedettä ole.”

Muistatko ensimmäiset rapusi, Mikko Forsberg?

"En ihan tarkkaan, mutta luultavasti olen syönyt ne viisivuotiaana eli joskus 1960-luvun lopulla.

Isä oli osastopäällikkönä Haavissa, Stockmannin kalakaupassa, joten meillä syötiin rapuja. Tykkäsin kovasti Haavista, ja sain välillä olla siellä ”auttamassa” isää. Olin minä myöhemmin oikein töissäkin Haavissa."

Jokirapu vai täplärapu?

"Lihan maussa ei ole suurta eroa, mutta valitsen jokiravun. Sen kuori on pehmeämpi ja sakset helpompi syödä."

Kannattaako ravut keittää itse?

"Kyllä, rapujen keittäminen ei ole rakettitiedettä, se vaatii vain rohkeutta. Kun seuraa ohjetta tarkkaan, ei voi epäonnistua. Meiltä saa tiskiltä elävät ravut ja hyvät ohjeet.

Keitimme pitkään rapuja kalaosaston keittiössä, joten olen keittänyt niitä tuhansittain. Myös Food Market Herkussa myytävät valmiiksi keitetyt ravut ämpäreissä ovat todella suosittuja."

Miten tehdään hyvät rapujuhlat?

"Rapujuhlissa on ehdottomasti parasta, kun on paljon kavereita koolla.

Minun mielestäni parhaat rapujuhlat alkavat grillillä. Sen ääreen on kiva kokoontua seurustelemaan ja syömään kunnon grillilihaa. Kun vatsa on sopivasti täynnä, on hyvä hyökätä rapujen kimppuun ja keskittyä rapujuhlien ohjelmaan."

Entä rapujuhlien perinteet?

"Rapujuhlat ovat nykyään hyvin vapaamuotoisia. Yleensä juhlissa juodaan ravunpyrstöille snapsi Koskenkorvaa tai akvaviittiä, mutta itse olen rapujuhlissa vankkumaton olutmies.

Minua ei myöskään saa laulamaan ravulle. Sen verran haluan suojella ystäviäni – lauluääneltäni siis."

Milloin rapukausi alkaa?

  • Rapukausi alkaa heinäkuun lopussa ja päättyy lokakuussa.
  • Paras juhlakausi on yleensä elo-syyskuussa, kun illat alkavat pimentyä.
  • Kotimainen jokirapu kuuluu Suomen luontaiseen lajistoon.
  • Täplärapukin on kotimainen, mutta pohjoisamerikkalaista alkuperää 1960-luvulta. Se on hiukan jokirapua isompi.
  • Food Market Herkun rapujuhlavinkit foodmarketherkku.fi

Reseptejä