Tunnetko ananaskirsikan? | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tunnetko ananaskirsikan?

Tunnetko ananaskirsikan?

Ananaskirsikat sopivat hyvin sellaisenaan syötäviksi, mutta myös jälkiruokien ja hillojen raaka-aineeksi.

Jaa Somessa
Teksti:
Katri Schröder
Kuvat:
SOK

Etelä-Amerikasta Perusta kotoisin olevaa ananaskirsikkaa kutsutaan myös karviaiskoisoksi, kapinkarviaiseksi tai inkamarjaksi. Sillä ei ole kuitenkaan mitään yhteistä ananaksen, kirsikan tai karviaisen kanssa, vaan sen sukulaisia ovat esimerkiksi tomaatti ja peruna. Ananaskirsikka on trooppisiin koisokasveihin kuuluvan samannimisen lyhtykoisolajin marjahedelmä.

Käsittely ja käyttö

Ananaskirsikka muistuttaa kirsikkaa ja kirsikkatomaattia niin muodoltaan kuin kooltaankin. Pienet, pyöreät hedelmät ovat syötäväksi kelpaamattomien, vaaleanruskeiden paperinohuiden lehtien suojissa. Hedelmät ovat makeita ja oranssin värisiä, ja ne painavat vain noin 5 grammaa. Kypsien ananaskirsikoiden maku on raikas, happaman kirpeä ja hieman ananakseen vivahtava.

Poista verholehdet ja huuhtele hedelmät ennen nauttimista. Hedelmät voi syödä sellaisenaan tai niistä voi keittää hilloa. Runsaan pektiinipitoisuuden vuoksi niistä voi valmistaa myös marmeladia tai hyytelöä.

Ne sopivat myös erilaisiin jälkiruokiin, hedelmäsalaatteihin tai ruokaisiin salaatteihin. Voit myös käyttää hedelmiä koristeena vaikkapa kakkuihin tai juomiin taivuttamalla koristeelliset lehdet auki.

Ravinto-arvo

Ananaskirsikka sisältää runsaasti A- ja C-vitamiinia sekä kalsiumia. Energiaa hedelmässä on noin 50 kcal/ 100 g.

Säilytys

Ananaskirsikat säilyvät parhaiten viileässä, 12–16 asteen lämpötilassa.

Julkaistu: 27.10.2014
Muokattu: 15.5.2019
Jaa Somessa