Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Parsaa ja Iberico-porsaan sisäfilettä.

Unohda parmankinkku ja parmesaani - kokeile uusia yhdistelmiä vihreän ja valkoisen parsan kanssa!

Teksti:
Niina Mälkiä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 2.4.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Kun kauppoihin saapuvat kauden ensimmäiset eurooppalaiset parsat, voidaan kesän parsakausi julistaa alkaneeksi. Poimi vinkit, mitä uusia makuyhdistelmiä kannattaa kokeilla.

Helsingin keskustan Food Market Herkun tuotevalmentaja Teuvo Koivisto antaa parsan loistaa annoksen pääosassa. Hienoa makua ja tuoreen parsan suutuntumaa ei kannata liiaksi peittää.

Tuore vihreä parsa on herkkua pannulla tai grillissä nopeasti paistettuna ja onnistuu hyvin myös uunissa grillivastusten alla.

Vihreitä parsoja ei yleensä tarvitse kuoria. Sipaise vain pinta kevyesti öljyllä ja kääntele parsoja paistamisen aikana. Grillissä ja pannulla riittää pari minuuttia, 175-asteisessa uunissa 6–15 minuuttia parsojen paksuuden mukaan.

Koivisto suosittelee vihreää parsaa alkuruoaksi pitkään kypsytetyn Comté-juuston ja hyvän oliiviöljyn kanssa. Comté on Ranskan Jura-vuoristosta kotoisin oleva voimakas, hedelmäisen ja pähkinäisen makuinen juusto.

Vaihtelua klassikoihin

Italian Parman alueelta tulevat parmankinkut ja parmesaanijuustot ovat vihreän parsan klassisia makupareja.

Mukavaa vaihtelua tuttuihin yhdistelmiin saa espanjalaisella ibericolla ja uusilla ilmakuivatuilla fileillä ja kasslereilla.

Lehmänmaidosta valmistetun parmesaanijuuston voi vaihtaa lampaanmaidosta tehtyyn pecorinoon. Erityisen hyvin parsan seuraan sopii pitkään kypsytetty, intensiivisen makuinen sisilialainen Pecorino Stagionato.

Valkoinen parsa sopii erityisesti kala- ja äyriäisruokiin.

Myös valkoiseen parsaan voi ottaa makupinnan grillissä tai pannussa, mutta valkoiset parsat kannattaa esikypsentää keittämällä, koska ne ovat vihreitä kuituisempia ja usein myös paksumpia.

Aromikas valkoinen parsa sopii Koiviston mukaan erityisen hyvin kala- ja äyriäisruokiin. Hän suosittelee keittämään valkoista parsaa suola-sokeri-sitruunavedessä vain 4–5 minuuttia ja tarjoamaan sen kaverina kevyesti kylmäsavustettua graavilohta tai pariloituja kampasimpukoita.

Satsaa oliiviöljyyn

Hyvä oliiviöljy on hieno makupari sekä vihreälle että valkoiselle parsalle.

Vahvojen makujen ystäville Koivisto suosittelee toscanalaisia oliiviöljyjä. Jos pitää miedommista mauista, kannattaa valita kreikkalainen öljy, joka valmistetaan kypsemmistä ja siten hedelmäisemmistä oliiveista.

Pastaan ja risottoon

Parsa sopii risoton lisäksi mainiosti myös pastaan – ja molemmissa pätee sama sääntö: yksinkertainen on hyvää.

Carnaroli- tai arborio-riisistä, hyvästä kasvisliemestä ja tuoreesta vihreästä tai valkoisesta parsasta valmistettu risotto kaipaa lisämaukseen korkeintaan pari pisaraa tryffeliöljyä.

Ja kun pastaksi valitsee esimerkiksi laadukkaan italialaisen pastan ja nipun maukasta parsaa, ainekset kesäiseen parsanautintoon ovat valmiina.

Kokeile myös näitä

  • Korvasienikastike vihreälle parsalle, kantarellikastike valkoisille
  • Pekonirouhe vihreälle parsalle, savustetut simpukat valkoisille
  • Paahdetut mantelilastut vihreälle parsalle, saksanpähkinät valkoisille
  • Munakokkelia vihreälle parsalle, uppomunia valkoisille
  • Vihreää parsaa perunasalaattiin ja valkoista lämpimään kanasalaattiin
  • Vuole raa’asta vihreästä tai valkoisesta parsasta kuorimaveitsellä lastuja salaattiin.

Parsaa monella tapaa