Näin keität vihreän parsan
Huuhtele parsat.
Pidä toisella kädellä kiinni parsan tyvestä ja toisella varresta ja napsausta kova tyvi pois. Parsa katkeaa luontevasti oikeasta kohdasta.
Vihreää parsaa ei yleensä tarvitse kuoria ollenkaan, mutta tarvittaessa voit kuoria parsan alaosan.
Keitä parsat laakeassa kattilassa tai pannussa kyljellään tai niputa parsat ja keitä parsakattilassa nuput vedenpinnan yläpuolella. Mittaa kattilaan noin 2 litraa vettä, 3 tl suolaa ja 1 tl sokeria. Vihreän parsan keittoaika on 2–4 minuuttia. Jätä parsat napakoiksi, älä keitä pehmeiksi.
Jos tarjoat parsat kylminä esimerkiksi salaatissa tai kuumennat ne myöhemmin grillissä, siirrä ne keittämisen jälkeen kylmään veteen. Näin niiden vihreä väri säilyy kirkkaana ja rakenne napakkana.
Tyvipaloista voit keittää maukkaan parsaliemen risottoon, pastaan tai keittoon.
Näin keität valkoisen parsan
Huuhtele parsat.
Leikkaa parsoista puumainen tyvi pois, ja kuori parsat varovasti nupusta tyveen päin parsankuorijalla tai kuorimaveitsellä. Jos et kypsennä kuorittuja parsoja heti, laita ne kylmään veteen odottamaan.
Keitä parsat laakeassa kattilassa tai pannussa kyljellään tai niputa parsat ja keitä parsakattilassa nuput vedenpinnan yläpuolella. Mittaa kattilaan yhtä parsanippua varten 2 litraa vettä, 3 tl suolaa ja 1 tl sokeria. Lisää keitinveteen myös tilkka sitruunamehua tai pari sitruunaviipaletta. Valkoisen parsan keittoaika on koosta riippuen 4–10 minuuttia. Voit kokeilla parsojen kypsyyttä terävän veitsen kärjellä.
Käytä ylijääneet palat ja kuoret parsa- tai kasvisliemeen.