Mikä on sopiva keittoaika parsalle? Näillä ohjeilla keität täydellistä vihreää ja valkoista parsaa - Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Mikä on sopiva keittoaika parsalle? Näillä ohjeilla keität täydellistä vihreää ja valkoista parsaa

Vihreää ja valkoista parsaa keitettynä.

Vihreän ja valkoisen parsan valmistamiseen on omat ohjeensa. Näin saat maukasta ja juuri sopivan napakkaa parsaa.

Jaa Somessa
Teksti
Niina Mälkiä
Kuvat
123rf

Näin keität vihreän parsan

  • Huuhtele parsat.
  • Pidä toisella kädellä kiinni parsan tyvestä ja toisella varresta ja napsausta kova tyvi pois. Parsa katkeaa luontevasti oikeasta kohdasta.
  • Vihreää parsaa ei yleensä tarvitse kuoria ollenkaan, mutta tarvittaessa voit kuoria parsan alaosan.
  • Keitä parsat laakeassa kattilassa tai pannussa kyljellään tai niputa parsat ja keitä parsakattilassa nuput vedenpinnan yläpuolella. Mittaa kattilaan noin 2 litraa vettä, 3 tl suolaa ja 1 tl sokeria. Vihreän parsan keittoaika on 2–4 minuuttia. Jätä parsat napakoiksi, älä keitä pehmeiksi.
  • Jos tarjoat parsat kylminä esimerkiksi salaatissa tai kuumennat ne myöhemmin grillissä, siirrä ne keittämisen jälkeen kylmään veteen. Näin niiden vihreä väri säilyy kirkkaana ja rakenne napakkana.
  • Tyvipaloista voit keittää maukkaan parsaliemen risottoon, pastaan tai keittoon.

Näin keität valkoisen parsan

  • Huuhtele parsat.
  • Leikkaa parsoista puumainen tyvi pois, ja kuori parsat varovasti nupusta tyveen päin parsankuorijalla tai kuorimaveitsellä. Jos et kypsennä kuorittuja parsoja heti, laita ne kylmään veteen odottamaan.
  • Keitä parsat laakeassa kattilassa tai pannussa kyljellään tai niputa parsat ja keitä parsakattilassa nuput vedenpinnan yläpuolella. Mittaa kattilaan yhtä parsanippua varten 2 litraa vettä, 3 tl suolaa ja 1 tl sokeria. Lisää keitinveteen myös tilkka sitruunamehua tai pari sitruunaviipaletta. Valkoisen parsan keittoaika on koosta riippuen 4–10 minuuttia. Voit kokeilla parsojen kypsyyttä terävän veitsen kärjellä.
  • Käytä ylijääneet palat ja kuoret parsa- tai kasvisliemeen.

Mitä parsan kanssa?

Julkaistu: 2.4.2019
Muokattu: 1.7.2019
Jaa Somessa