Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Mikä on sopiva keittoaika parsalle? Näillä ohjeilla keität täydellistä vihreää ja valkoista parsaa

Teksti:
Niina Mälkiä
Kuvat:
123rf
Julkaistu: 2.4.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Vihreän ja valkoisen parsan valmistamiseen on omat ohjeensa. Näin saat maukasta ja juuri sopivan napakkaa parsaa.

Näin keität vihreän parsan

  • Huuhtele parsat.
  • Pidä toisella kädellä kiinni parsan tyvestä ja toisella varresta ja napsausta kova tyvi pois. Parsa katkeaa luontevasti oikeasta kohdasta.
  • Vihreää parsaa ei yleensä tarvitse kuoria ollenkaan, mutta tarvittaessa voit kuoria parsan alaosan.
  • Keitä parsat laakeassa kattilassa tai pannussa kyljellään tai niputa parsat ja keitä parsakattilassa nuput vedenpinnan yläpuolella. Mittaa kattilaan noin 2 litraa vettä, 3 tl suolaa ja 1 tl sokeria. Vihreän parsan keittoaika on 2–4 minuuttia. Jätä parsat napakoiksi, älä keitä pehmeiksi.
  • Jos tarjoat parsat kylminä esimerkiksi salaatissa tai kuumennat ne myöhemmin grillissä, siirrä ne keittämisen jälkeen kylmään veteen. Näin niiden vihreä väri säilyy kirkkaana ja rakenne napakkana.
  • Tyvipaloista voit keittää maukkaan parsaliemen risottoon, pastaan tai keittoon.

Näin keität valkoisen parsan

  • Huuhtele parsat.
  • Leikkaa parsoista puumainen tyvi pois, ja kuori parsat varovasti nupusta tyveen päin parsankuorijalla tai kuorimaveitsellä. Jos et kypsennä kuorittuja parsoja heti, laita ne kylmään veteen odottamaan.
  • Keitä parsat laakeassa kattilassa tai pannussa kyljellään tai niputa parsat ja keitä parsakattilassa nuput vedenpinnan yläpuolella. Mittaa kattilaan yhtä parsanippua varten 2 litraa vettä, 3 tl suolaa ja 1 tl sokeria. Lisää keitinveteen myös tilkka sitruunamehua tai pari sitruunaviipaletta. Valkoisen parsan keittoaika on koosta riippuen 4–10 minuuttia. Voit kokeilla parsojen kypsyyttä terävän veitsen kärjellä.
  • Käytä ylijääneet palat ja kuoret parsa- tai kasvisliemeen.

Mitä parsan kanssa?