
Yhteistyössä: Food Market Herkku
Mikä on sopiva keittoaika parsalle? Näillä ohjeilla keität täydellistä vihreää ja valkoista parsaa
Teksti:
Niina Mälkiä
Kuvat:
123rf
Julkaistu: 2.4.2019
|Muokattu: 30.1.2025

Yhteistyössä: Food Market Herkku
Vihreän ja valkoisen parsan valmistamiseen on omat ohjeensa. Näin saat maukasta ja juuri sopivan napakkaa parsaa.
Näin keität vihreän parsan
- Huuhtele parsat.
- Pidä toisella kädellä kiinni parsan tyvestä ja toisella varresta ja napsausta kova tyvi pois. Parsa katkeaa luontevasti oikeasta kohdasta.
- Vihreää parsaa ei yleensä tarvitse kuoria ollenkaan, mutta tarvittaessa voit kuoria parsan alaosan.
- Keitä parsat laakeassa kattilassa tai pannussa kyljellään tai niputa parsat ja keitä parsakattilassa nuput vedenpinnan yläpuolella. Mittaa kattilaan noin 2 litraa vettä, 3 tl suolaa ja 1 tl sokeria. Vihreän parsan keittoaika on 2–4 minuuttia. Jätä parsat napakoiksi, älä keitä pehmeiksi.
- Jos tarjoat parsat kylminä esimerkiksi salaatissa tai kuumennat ne myöhemmin grillissä, siirrä ne keittämisen jälkeen kylmään veteen. Näin niiden vihreä väri säilyy kirkkaana ja rakenne napakkana.
- Tyvipaloista voit keittää maukkaan parsaliemen risottoon, pastaan tai keittoon.
Näin keität valkoisen parsan
- Huuhtele parsat.
- Leikkaa parsoista puumainen tyvi pois, ja kuori parsat varovasti nupusta tyveen päin parsankuorijalla tai kuorimaveitsellä. Jos et kypsennä kuorittuja parsoja heti, laita ne kylmään veteen odottamaan.
- Keitä parsat laakeassa kattilassa tai pannussa kyljellään tai niputa parsat ja keitä parsakattilassa nuput vedenpinnan yläpuolella. Mittaa kattilaan yhtä parsanippua varten 2 litraa vettä, 3 tl suolaa ja 1 tl sokeria. Lisää keitinveteen myös tilkka sitruunamehua tai pari sitruunaviipaletta. Valkoisen parsan keittoaika on koosta riippuen 4–10 minuuttia. Voit kokeilla parsojen kypsyyttä terävän veitsen kärjellä.
- Käytä ylijääneet palat ja kuoret parsa- tai kasvisliemeen.