Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Texmex-annosten ainekset vertailussa

Teksti:
Helena Saine-Laitinen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 21.8.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Meksikolaisen ruoan makuliitto on tulinen, lempeä ja raikas. Tortillat, burritot ja tacot ovat helppoa ja maistuvaa arkiruokaa.

Meksikolaisen ruokakulttuurin peruselementit, chili, maissi ja pavut, kuuluivat jo atsteekkien ruokapöytään. Teksasilaiset lainasivat nämä maut rajanaapuriltaan, muokkasivat mieleisekseen ja ristivät lopputuloksen texmexruoaksi.

Texmexin peruspilari on tortilla, ohut maissi- tai vehnäjauhosta paistettu lättymäinen leipä. Kun lämpimään tortillaan kietaistaan liha- tai kanasuikaleita, kasviksia ja kastikkeita, on ruokalajin nimi fajita. Jos täytetty tortillarulla käännetään toisesta päästä taskuksi, on kyseessä burrito. Enchiladaa sanotaan meksikolaiseksi lasagneksi, sillä jauheliha- ja tomaattikastikkeella täytetyt tortillarullat kuorrutetaan juustolla ja gratinoidaan uunissa.

Kun kahden tortillan väliin levitetään salsaa ja juustoraastetta ja herkku paistetaan pannulla molemmin puolin, on tarjolla quesadilla. Taco puolestaan on rapea maissitortilla, joka täytetään usein mausteisella jauhelihaseoksella. Pöydässä on silloin kastikkeiden lisäksi ainakin silputtua sipulia ja tomaattia sekä revittyä jääsalaattia. Nachot eli maissilastut sopivat naposteluun.

Texmexruoan ominaispiirre on tulisuus. Chilikastikkeiden ja säilöttyjen chilipalkojen eli jalapenojen makua pehmennetään lempeällä juustokastikkeella, raikkaalla avokadotahnalla eli guacamolella tai viilentävällä ranskankermalla. Myös valkosipuli, korianteri, limetti ja juustokumina kuuluvat tähän makuliittoon.

Laaja valikoima texmextuotteita tekee eksoottisen buffetin rakentamisen helpoksi. Pakkauksissa kerrotaan, miten parhaat makuyhdistelmät löytyvät ja ruokalajit valmistetaan. Muista, että texmexkastikkeilla voi höystää myös tavallista kotiruokaa.

Testaa nämä Texmex-reseptit

Astiat kuvausrekvisiittaa Sokoksesta.