Texmex-ruoka on tyypillisesti tulista. Chilikastikkeiden ja säilöttyjen chilipalkojen eli jalapenojen makua voi pehmentää juustokastikkeella, avokadotahnalla eli guacamolella, ja ranskankermalla. Texmexiä kokkaavan maustekaapista löytyy myös juustokuminaa, valkosipulia, paprikaa, oreganoa, korianteria ja limettiä. Helppoutta haluava kokki hyödyntää texmexin kokkaamisessa valmiita kuivamausteseoksia ja kastikkeita.
Tortillat eri täyttein ja maustein
Texmexin peruselementti on maissi- tai vehnäjauhosta paistettu lätty, tortilla, josta voi valmistaa monia variaatioita täytteitä vaihtelemalla. Kun lämpimään tortillaan kietaistaan kypsiä liha- tai kanasuikaleita, kasviksia ja kastikkeita, syntyy fajita. Kun täytettyjen tortillarullien päälle levitetään uunivuokaan salsakastiketta ja juustoraastetta, ja ne gratinoidaan, on kyseessä enchilada. Tacot ovat pehmeitä tai rapeita pieniä maissilettuja. Ne täytetään mausteisella lihalla tai merenelävillä, erilaisilla kastikkeilla, kasviksilla ja yrteillä. Maissilastupohjainen, uunissa gratinoitu nachopelti on suosittu viikonloppuherkku. Rennot texmex-ruoat voi syödä käsin.