Maustemeirami on lähtöisin Lähi-idästä, missä se on tärkeä osa Za'atar-mausteseosta. Meirami kuuluu oreganon eli mäkimeiramin kanssa samaan sukuun. Maku muistuttaakin oreganoa, mutta on sitä miedompi. Meiramin metsäinen ja sitruksinen maku tuo monelle mieleen myös timjamin.
Tuore meirami on kuivattua miedompaa. Sen lehdet ja varret ovat nukkaiset ja väriltään harmaanvihreät. Miellyttävän aromaattinen maku on lähtöisin kasvin meiramiöljystä.
Meirami korostaa ruoan makuja
Tavallisesti meiramilla maustetaan maksa- ja veriruokia, hernekeittoa ja kaalikääryleitä. Kokeile sitä myös sieni-, tomaatti-, jauheliha, lammas-, kalkkuna-, broileri- ja munaruokiin. Meiramia voit käyttää myös riistaruokien, pizzojen sekä kasvispiirakoiden ja -paistosten mausteena. Se viihtyy erinomaisesti valkosipulin kumppanina, olipa ruoka mikä tahansa. Lisäksi meirami sopii etikka- ja öljypitoisiin kastikkeisiin. Kokeile meiramia myös omena- ja raparperiruokien ja -juomien maustamiseen.
Meiramia voi käyttää tuoreena tai kuivattuna. Yksi ruokalusikallinen tuoretta meiramia vastaa yhtä teelusikallista kuivattua meiramia. Lisää meirami vasta ruoanlaiton loppuvaiheessa.
Lisää meirami vasta ruoanlaiton loppuvaiheessa.
Näin saat meiramin säilymään
Jos et käytä kaikkea tuoretta meiramia kerralla, säilyy ruukku parhaiten viileässä. Kaikki ruukkuyrtit pitävät tasaisesta kosteudesta, joten kastele multaa säännöllisesti. Voit myös leikata jäljelle jääneet oksat irti, kääriä ne kosteaan talouspaperiin tai keittiöpyyhkeeseen ja sujauttaa käärön vielä muovipussiin tai ilmatiiviiseen rasiaan.
Meiramin voi myös pakastaa. Hienonna tuoreet lehdet, pakasta esimerkiksi lasipurkissa ja rapsuta ruokaan tarpeen mukaan. Meiramista voi valmistaa myös yrttiöljyä tai -etikkaa.
Kuivattaessa meiramin hieno aromi säilyy hyvin, jopa vuosia. Kukkimaan alkavat versot on parasta kuivattaa nippuina pimeässä ja kuivassa paikassa. Tuoreista yrteistä voi solmia myös kimppuja, joita kutsutaan nimellä bouquet garni. Niillä saa makua keittoihin ja patoihin: yrttikimppu lisätään haudutettavaan ruokaan ja poistetaan ennen tarjoilua. Herbes de Provence -yrttikimppuun sidotaan eteläranskalaiseen tapaan meiramia, timjamia, oreganoa, rosmariinia ja kynteliä.