Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ei pelkästään pizzan päälle – mainettaan monipuolisempi oregano rakastaa tomaattia, italialaisia ruokia ja kreikkalaisia reseptejä

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 30.10.2020
|
Muokattu: 1.11.2021
Olet varmasti joskus ripotellut kuivattua oreganoa pizzasi päälle, mutta oletko maistanut sitä tuoreena? Kannattaa, sillä tämä Välimeren yrtti on silloin vieläkin aromikkaampaa. Meiramia ja timjamia maultaan muistuttava oregano toimii etenkin italialaisissa ja kreikkalaisissa resepteissä.

Lämmin, maanläheinen, mäntymetsäinen. Oreganon tuoksu ja maku vievät ajatukset sen synnynsijoille Välimeren maihin, joissa sillä on historiallisesti tärkeä rooli niin ruokien mausteena kuin lääkeaineena. Ulkonäöltään ja maultaan oregano muistuttaa sukulaisyrttiään meiramia, mutta on sitä voimakkaampaa.

Oreganoa voi käyttää kuivattuna tai tuoreena. Kuivattuna maku on lämpimämpi ja miedompi, kun taas tuoreen yrtin lehdissä on enemmän napakkuutta ja jopa pippurisuutta. Oregano lukeutuu kovavartisiin yrtteihin rosmariinin ja timjamin tapaan, minkä ansiosta se kestää hyvin kuumennusta ja haudutusta. Pienet lehdet ovat kuitenkin tarpeeksi pehmeitä syötäväksi sellaisenaan esimerkiksi salaateissa.

Kun käytät tuoretta oreganoa, irrota lehdet varresta ennen niiden pilkkomista. Tee se näin: ota toisen käden peukalolla ja muutamalla sormella nipistysote varren kärjestä. Tuo toisen käden sormet supussa varren ympärille ja irrota lehdet alaspäin vetämällä. Joissain uuniruoissa oregano käytetään varsineen, mutta kovia varsia ei silloinkaan syödä.

Oreganon tuoksu ja maku vievät ajatukset sen synnynsijoille Välimeren maihin.

Pastaan, uuniruokiin, leivontaan – näin käytät oreganoa ruoanlaitossa

Voimakas oregano on ennen kaikkea suolaisten ruokien mauste. Sen maku pelaa oivallisesti yhteen tuhdimpien raaka-aineiden, kuten tomaatin, jauhelihan ja juuston kanssa. Toisaalta aromikas oregano antaa luonnetta miedommille ruoille, kuten kesäkurpitsalle, perunalle ja kanalle. Yleensä oreganolla maustetaan lihaa ja kasviksia, mutta se täydentää hienosti myös kala- ja äyriäisruokia.

Italialaisiin resepteihin ja tomaattiruokiin

Kun haluat käyttää oreganoa ruoanlaitossa, ohjaa ajatuksesi Italian ja Kreikan suuntaan. Mausta oreganolla pizzan lisäksi tomaattiset pastakastikkeet ja lasagnet. Oregano sopii ylipäätään erinomaisesti tomaattisiin ruokiin. Uunissa paahdetuissa kirsikkatomaateissa ja tomaatti-juustopiiraassa voimakas yrtti pääsee oikeuksiinsa.

Kreikkalaisiin herkkuihin ja jauhelihan kaveriksi

Kreikkalaisessa keittiössä oregano maustaa muun muassa moussakan ja fetasalaatin. Ripottele oreganoa myös lohkoperunoiden päälle, niin arkisesta lisukkeesta tulee hetkessä välimerellinen. Perunoiden lisäksi oregano tuo uutta ryhtiä jauheliharuokiin. Kokeile yrttitujausta esimerkiksi jauhelihakastikkeeseen tai -pyöryköihin.

Oregano tuo uutta ryhtiä jauheliharuokiin.

Leivontaan, marinadeihin ja kastikkeisiin

Entä leivonta? Totta kai! Oreganon täyteläinen maku täydentää vuokaleivän, juuresgaleten ja ruokaisien kinkkupuustien taikinan. Ja kuten kaikki yrtit, oregano sopii mainiosti erilaisiin marinadeihin sekä salaatinkastikkeisiin. Silppua tuoretta oreganoa vaikkapa herkkusienien tai isojen oliivien marinointiin, niin saat maukkaan antipasto-herkun helposti.

Testaa ainakin tämä! Maukkaat oreganokebakot broilerin jauhelihasta

Jos tuoreen oreganon käyttö on sinulle uutta, tästä reseptistä on hyvä aloittaa. Aromikas tuore oregano antaa makua miedolle broilerin jauhelihalle yhdessä juustoraasteen kanssa. Jos haluat tehdä ateriasta pienen makumatkan Välimerelle, tarjoile kebakot oreganolla maustettujen rapeiden lohkoperunoiden, tzatzikin ja raikkaan vihersalaatin kanssa.

Lue lisää yrteistä