Kesäkurpitsamoussaka
Noin 2 tuntia (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Kesäkurpitsamoussaka on kreikkalainen uuniruoka, joka tehdään kesäkurpitsasta perinteisen munakoison sijaan. Oregano ja kaneli tuovat ruokaan välimerellistä makua.
| 1 kg | (3 kpl) kesäkurpitsaa |
| Jauhelihakastike | |
|---|---|
| 400 g | jauhelihaa |
| 1 kpl | sipuli |
| 3 kpl | valkosipulinkynttä |
| 200 g | suippopaprikaa |
| 390 g | (1 tlk) yrttitomaattimurskaa |
| 70 g | (1 pkt) tomaattipyreetä |
| 2 tl | oreganoa |
| 3/4 tl | kanelia |
| 3/4 tl | suolaa |
| 3/4 tl | mustapippuria rouhittuna |
| Valkokastike | |
| 25 g | voita tai margariinia |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
| 3/4 dl | vehnäjauhoja |
| 5 dl | maitoa |
| 1/2 tl | suolaa |
| 2 kpl | kananmunaa |
| Lisäksi | |
| 150 g | (1 ps) juustoraastetta |
- 1.
Huuhtele kesäkurpitsat ja leikkaa puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi poikittain. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Huuhtele paprikat, halkaise pitkittäin, poista siemenet ja suikaloi.
- 2.
Ruskista jauheliha pannulla. Lisää sipulit ja paprikat. Paista kunnes kasvikset pehmenevät. Lisää tomaattimurska, -pyree ja mausteet. Anna hautua kannen alla toisen kastikkeen valmistuksen ajan.
- 3.
Mittaa voi ja öljy kattilaan. Nosta levylle ja anna sulaa. Sekoita jauhot joukkoon kierrevatkaimella ja lisää maito kahdessa erässä samalla sekoittaen. Keitä sekoittaen pari minuuttia. Siirrä kastike levyltä ja mausta suolalla.
- 4.
Levitä puolet kesäkurpitsaviipaleista uunivuoan (20 x 30 cm) pohjalle. Kaada puolet jauhelihakastikkeesta ja ripottele puolet juustoraasteesta päälle. Levitä loput kesäkurpitsat ja jauhelihakastike vuokaan.
- 5.
Vatkaa munat valkokastikkeen joukkoon. Kaada kastike vuoan pinnalle ja viimeistele lopulla juustoraasteella. Paista 200-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia. Peitä tarvittaessa foliolla paistamisen loppupuolella. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoamista.
Kesäkurpitsamoussaka on kreikkalainen uuniruoka, joka tehdään kesäkurpitsasta perinteisen munakoison sijaan. Oregano ja kaneli tuovat ruokaan välimerellistä makua.
Ainekset (5 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 kg | (3 kpl) kesäkurpitsaa |
Jauhelihakastike | |
| 400 g | jauhelihaa |
| 1 kpl | sipuli |
| 3 kpl | valkosipulinkynttä |
| 200 g | suippopaprikaa |
| 390 g | (1 tlk) yrttitomaattimurskaa |
| 70 g | (1 pkt) tomaattipyreetä |
| 2 tl | oreganoa |
| 3/4 tl | kanelia |
| 3/4 tl | suolaa |
| 3/4 tl | mustapippuria rouhittuna |
Valkokastike | |
| 25 g | voita tai margariinia |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
| 3/4 dl | vehnäjauhoja |
| 5 dl | maitoa |
| 1/2 tl | suolaa |
| 2 kpl | kananmunaa |
Lisäksi | |
| 150 g | (1 ps) juustoraastetta |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Huuhtele kesäkurpitsat ja leikkaa puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi poikittain. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Huuhtele paprikat, halkaise pitkittäin, poista siemenet ja suikaloi.
Määrä Ainesosa 1 kg (3 kpl) kesäkurpitsaa 1 kpl sipuli 3 kpl valkosipulinkynttä 200 g suippopaprikaa - 2
Ruskista jauheliha pannulla. Lisää sipulit ja paprikat. Paista kunnes kasvikset pehmenevät. Lisää tomaattimurska, -pyree ja mausteet. Anna hautua kannen alla toisen kastikkeen valmistuksen ajan.
Määrä Ainesosa 400 g jauhelihaa 390 g (1 tlk) yrttitomaattimurskaa 70 g (1 pkt) tomaattipyreetä 2 tl oreganoa 3/4 tl kanelia 3/4 tl suolaa 3/4 tl mustapippuria rouhittuna - 3
Mittaa voi ja öljy kattilaan. Nosta levylle ja anna sulaa. Sekoita jauhot joukkoon kierrevatkaimella ja lisää maito kahdessa erässä samalla sekoittaen. Keitä sekoittaen pari minuuttia. Siirrä kastike levyltä ja mausta suolalla.
Määrä Ainesosa 25 g voita tai margariinia 1 rkl rypsiöljyä 3/4 dl vehnäjauhoja 5 dl maitoa 1/2 tl suolaa - 4
Levitä puolet kesäkurpitsaviipaleista uunivuoan (20 x 30 cm) pohjalle. Kaada puolet jauhelihakastikkeesta ja ripottele puolet juustoraasteesta päälle. Levitä loput kesäkurpitsat ja jauhelihakastike vuokaan.
Määrä Ainesosa 150 g (1 ps) juustoraastetta - 5
Vatkaa munat valkokastikkeen joukkoon. Kaada kastike vuoan pinnalle ja viimeistele lopulla juustoraasteella. Paista 200-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia. Peitä tarvittaessa foliolla paistamisen loppupuolella. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoamista.
Määrä Ainesosa 2 kpl kananmunaa
Vinkki: Oikaise valmiilla valkokastikkeella, johon sekoitat lisäksi munat. Edellispäivänä keitetyt perunat sopivat myös viipaloituna kerrosten väliin.
Ravintosisältö
600
Energiaa kcal
2513
Energiaa kj
39,2 g
Rasvaa
16,6 g
Tyydyttynyttä rasvaa
25,8 g
Hiilihydraatteja
17,4 g
Sokereita
4,6 g
Kuituja
34,0 g
Proteiinia
2,8 g
Suolaa
600
Energiaa kcal
2513
Energiaa kj
39,2 g
Rasvaa
16,6 g
Tyydyttynyttä rasvaa
25,8 g
Hiilihydraatteja
17,4 g
Sokereita
4,6 g
Kuituja
34,0 g
Proteiinia
2,8 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 0.75 tl kanelia .
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli






























