Huuhtele riisiä siivilässä juoksevan kylmän veden alla, kunnes vesi on kirkasta. Kaada riisi kattilaan ja lisää kylmä vesi (5 dl). Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Kypsennä riisiä kannen alla miedolla lämmöllä sekoittamatta 12 minuuttia tai pakkauksen ohjeen mukaan. Siirrä kattila pois liedeltä ja anna riisin hautua kannen alla 10 minuuttia.
Sekoita etikka, sokeri ja suola kulhossa, kunnes ainekset ovat liuenneet. Levitä riisi laakealle vadille ja valuta etikkaseos tasaisesti päälle. Sekoita puuhaarukalla leikkaavin vedoin. Älä sekoita liikaa, jotta riisin rakenne pysyy ehjänä. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Valuta kala hyvin ja hienonna ruohosipuli. Sekoita ne majoneesin ja sitruunanmehun kanssa.
Pese ja kuori porkkana. Leikkaa se 3 cm:n pituisiksi tikuiksi ja keitä vähässä vedessä puolikypsiksi, noin 5 minuuttia. Valuta ja anna jäähtyä. Huuhtele kurkku ja leikkaa tikuiksi. Halkaise avokado, poista kivi ja kuori. Viipaloi avokado.
Aseta leväarkki bambumatolle kiiltävä puoli alaspäin. Levitä riisiä kostutetuin käsin ohueksi kerrokseksi arkille niin, että riisi peittää 2/3 arkista. Sipaise riisin keskelle ohut wasabiviiva ja sen päälle vanaksi 1/5 kalatäytteestä. Asettele kasviksia päälle. Kääri bambumaton avulla tiukaksi rullaksi. Jos arkin reuna ei tartu kiinni, kostuta sitä kevyesti. Tee loput rullat samoin kasviksia vaihdellen.
Viipaloi rullat terävällä kostutetulla veitsellä. Tarjoa sushit soijakastikkeen, wasabin ja inkiväärin kanssa.
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
49
204
1,4 g
0,2 g
5,7 g
0,4 g
0,4 g
3,0 g
0,3 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Ravintolaskelmassa ei huomioitu:
ruukkua ruohosipulia,
1 - 2 tl wasabitahnaa,
soijakastiketta (gluteenitonta),
wasabitahnaa,
sushi-inkivääriä (säilyke).
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli