Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Neljä tapaa säilöä kesän sato: pakasta, hilloa, mehusta ja säilö etikkaan

Teksti:
Yhteishyvän ruokatoimitus
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 3.7.2015
|
Muokattu: 10.7.2024
Talleta kesän maut pakkaseen, hilloon, mehuun tai etikkaan. Säilöntä on helppoa, kun muistaa, että puhtaus on puoli säilyvyyttä.

Kun säilöt kesän ja syksyn satoa, valitse aina virheettömiä raaka-aineita ja puhdista ne hyvin. Pese myös tölkit, pullot, korkit ja kannet huolellisesti, mielellään astianpesukoneessa. Kaada kuumat, vastakeitetyt säilykkeet kuumiin tölkkeihin ja sulje astiat, etteivät ilmassa olevat pieneliöt saastuta säilykkeitä. Merkitse säilöntäastioihin niiden sisältö ja valmistuspäivä. Pidä tekemäsi hillot, mehut ja etikkasäilykkeet viileässä.

1. Pakastaminen

Tuoreiden vihannesten ja marjojen ulkonäkö, maku, rakenne ja ravintoarvot säilyvät parhaiten pakastamalla ne ilman säilöntäaineita. Puhdista vihannekset, kuori ne tarvittaessa ja paloittele käyttötarkoituksen mukaan. Useimmat kasvikset on hyvä esikeittää ennen pakastamista entsyymitoiminnan lopettamiseksi.

Pakasta vihannekset käytössä käteviin kerta-annoksiin, pakastuspusseihin tai -rasioihin. Lisää marjoille hieman sokeria, sillä se parantaa värin, aromin ja C-vitamiinin säilyvyyttä. Sopiva sokerimäärä on 1/2–1 desilitra marjalitraa kohden.

2. Hilloaminen

Hilloamiseen tarvitaan sokeria, joka säilöö luonnollisesti ja parantaa makua, mutta myös auttaa marjojen ja hedelmien C-vitamiinin säilymisessä. Hillosokerin avulla hilloaminen on helppoa. Sitä tarvitaan vähemmän kuin tavallista sokeria.

Hillon lisäksi voidaan valmistaa hilloketta, jossa marjat ovat kokonaisia ja sokeripitoisuus on vähäisempi. Hillo-marmeladisokerilla valmistuu kiinteämpää hilloa tai marmeladia. Hyytelöön taas tarvitaan runsaasti sokeria hyytelöitymisen aikaansaamiseksi.

Raaka-aineiksi sopivat parhaiten juuri kypsyneet happamat marjat, koska niissä on runsaasti hyydyttävää pektiiniä.

3. Mehustaminen

Marjamehua voidaan valmistaa keittämällä, höyryttämällä tai tekemällä tuoremehua. Yhdestä marjakilosta syntyy noin litra mehua. Marjakiloa kohden sokeria tarvitaan 300–400 grammaa. Sokeriton mehu kannattaa säilöä pakastamalla.

Höyrymehu syntyy mehustimella eli mehumaijalla, jossa höyryävä vesi kuumentaa marjat ja irrottaa niistä mehun mehukattilaan. Tuoremehua ei kuumenneta, vaan se valmistetaan mehulingolla tai survomalla ja siivilöimällä marjat tai hedelmät mehuksi.

4. Etikkasäilöminen

Etikkaliemeen säilötään kasviksia, kuten kurkkua, tomaattia, sieniä ja sipuleita. Säilöntäaineeksi soveltuu parhaiten väkiviinaetikka. Sokeri lisää myös säilyvyyttä. Käytä etikkasäilykkeiden valmistamiseen teräskattilaa, joka kestää etikan happamuuden.

Lue lisää säilönnästä