Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Valmista mehua keittämällä tai höyryttämällä

Teksti:
Anna-Maria Wasenius ja Yhteishyvän toimitus.
Kuvat:
Panu Pälviä
Julkaistu: 3.7.2015
|
Muokattu: 13.5.2024
Mehuja voi valmistaa itse kattilassa keittämällä tai höyrymehustimella. Katso ohjeet mehun valmistukseen.

Mehumarjoiksi sopivat tuoreet ja hieman ylikypsätkin marjat. Voit sekoittaa yhtä tai useampaa lajia keskenään.

Yhdestä marjakilosta syntyy noin litra mehua. Marjakiloa kohden käytetään sokeria 300–400 grammaa. Mehun voi valmistaa myös ilman sokeria, mutta sokeriton mehu tulee pakastaa.

Mehua keittämällä

Mehun valmistus onnistuu keittämällä kattilassa, ilman mehumaijaa.

  1. Puhdista ja huuhdo marjat tarvittaessa. Paloittele hedelmät.
  2. Valitse iso teräs- tai emalikattila. Kiehauta vesi, jota käytetään 2–3 dl raaka-ainelitraa kohden.
  3. Lisää marjat tai hedelmät ja anna kiehua kannen alla 10–15 minuuttia, kunnes marjat ovat vaalenneet. Marjojen pusertaminen reunaa vasten lyhentää keittoaikaa.
  4. Siivilöi mehu. Käytä esimerkiksi sideharsokangasta, jonka voi pingottaa astian ympärille. Näin saat kirkkaan mehun, sillä metallisiivilästä marjojen sakka pääsee läpi. Marjoja ei kannata painella siivilöinnin aikana.
  5. Siirrä mehu takaisin kattilaan. Lisää sokeri ja kiehauta. Kuori vaahto pinnalta.
  6. Pullota mehu puhtaisiin, kuumennettuihin pulloihin ja sulje korkit heti.

Mehua höyrymehustimella

Höyrymehu valmistetaan mehustimella eli mehumaijalla, jossa höyryävä vesi kuumentaa marjat ja irrottaa niistä mehun mehukattilaan. Mehumaijalla on kätevä valmistaa suuria määriä mehua.

  1. Huuhdo marjat tarvittaessa vedellä, perata ei tarvitse.
  2. Kaada marjat ja sokeri marjakehikkoon siten, että päällimmäinen ja alimmainen kerros ovat marjoja. Sulje kansi tiiviisti.
  3. Anna mehustimen veden kiehua voimakkaasti noin tunti, kunnes marjat ovat vaalentuneet. Mehustusaika vaihtelee lajikkeen ja kypsyyden mukaan. Voit ottaa ensimmäisen mehuerän noin 20 minuutin kiehumisen jälkeen kannuun ja kaataa sitten takaisin marjojen päälle, jotta mehusta tulee samanvahvuista.
  4. Valuta mehu kattilaan. Suora pullottaminen ei kannata, sillä mehun voimakkuus ja sokerisuus vaihtelevat alun ja lopun valutuskertojen välillä. Kiehauta koko mehuerä nopeasti tai kuumenna +80 asteeseen.
  5. Pullota mehu hyvin pestyihin kuumennettuihin pulloihin. Täytä pullot aivan täyteen ja sulje korkit heti.

Katso mehureseptejä