Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Marjojen pakastaminen

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 3.7.2015
|
Muokattu: 28.7.2022
Pakastaminen on helppo säilöntämenetelmä, jossa marjojen ravintoarvot, maku ja aromit säilyvät parhaiten.

Kiinteät marjat voi pakastaa kokonaisina. Hiukan pehmenneet marjat voi pakastaa viipaloituna, soseena, survoksena tai nektarina. Sokerin lisääminen parantaa marjojen rakenteen, maun, romin ja värin säilymistä.

  • Valitse ilma- ja vesitiivis pakasterasia. Litteä pakkaus jäätyy ja sulaa nopeasti.
  • Jos pakastat nestettä, älä täytä rasiaa ihan täyteen, vaan jätä 10 prosenttia laajenemisvaraa.
  • Jäädytä rasiat mahdollisimman nopeasti.
  • Hoida pakastinta, jotta pakastustulos säilyisi hyvänä, sähkönkulutus pienenä ja pakastin ehjänä. Pakastin kannattaa sulattaa, kun huurrekerros on ½ –1 sentin paksuinen.

Pakastaminen sokerin kera

  • Kokonaisiin, viipaloituihin tai soseutettuihin marjoihin käytetään 1–2 dl sokeria marjakiloa kohti, jotta luonnollinen maku ja C-vitamiini säilyisivät.
  • Perkaa ja huuhtele marjat tarvittaessa kylmällä vedellä nopeasti.
  • Ripottele pienikiteistä sokeria pakastettavien marjojen päälle.

Pakastaminen sokeriliemessä

  • Kovakuorisia marjoja voi pakastaa sokeriliemessä.
  • Perkaa ja huuhtele marjat tarvittaessa kylmällä vedellä nopeasti.
  • Kiehauta 6 dl sokeria vesilitraa kohti, jäähdytä ja kaada marjojen päälle.