Luumu on mahtavan mehukas ja aromikas hedelmä, jota kannattaa hyödyntää monipuolisesti. Sen kotimainen satokausi osuu lähes samaan kohtaan kuin omenalla, ja luumu jääkin usein hieman omenan varjoon. Luumu on syytä kuitenkin pitää mielessä, sillä luumulajikkeissa on runsaasti makuvariaatioita, mikä tekee siitä todella monikäyttöisen.
Nauti makeita luumuja sellaisenaan välipalaksi tai pilko luumuja jälkiruokaan tai salaattiin. Kypsä, tuore luumu sopii viipaloituna loistavasti myös juustolautaselle. Kirpeämmät lajikkeet ovat parhaimmillaan leivonnassa, säilönnässä sekä ruoanvalmistuksessa. Leivonnaisissa luumu yhdistyy herkullisesti esimerkiksi kauraan ja pähkinöihin. Upean makuliiton luumu muodostaa muun muassa kanelin, kardemumman ja tähtianiksen kanssa. Hapokas luumu antaa hienon aromin myös lihapatoihin.
Säilytä luumut jääkaapissa, ja muista, että luumu erittää monen hedelmän tavoin runsaasti etyleeniä. Etyleeni on kaasu, jota syntyy kasvien hengityksessä ja joka nopeuttaa kasvisten kypsymistä ja vanhenemista. Pidä luumut erillään esimerkiksi porkkanoista, perunoista ja kurkusta, sillä ne ovat arkoja etyleenille.