Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Luumu antaa hienon aromin leivonnaisiin – Muista kokeilla luumua myös ruokien lisukkeena

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 1.8.2023
|
Muokattu: 1.8.2023
Luumu hurmaa kaurapaistoksessa, ja mehukas luumusalsa sopii loistavasti grilliruokien pariksi.

Luumu on mahtavan mehukas ja aromikas hedelmä, jota kannattaa hyödyntää monipuolisesti. Sen kotimainen satokausi osuu lähes samaan kohtaan kuin omenalla, ja luumu jääkin usein hieman omenan varjoon. Luumu on syytä kuitenkin pitää mielessä, sillä luumulajikkeissa on runsaasti makuvariaatioita, mikä tekee siitä todella monikäyttöisen.

Nauti makeita luumuja sellaisenaan välipalaksi tai pilko luumuja jälkiruokaan tai salaattiin. Kypsä, tuore luumu sopii viipaloituna loistavasti myös juustolautaselle. Kirpeämmät lajikkeet ovat parhaimmillaan leivonnassa, säilönnässä sekä ruoanvalmistuksessa. Leivonnaisissa luumu yhdistyy herkullisesti esimerkiksi kauraan ja pähkinöihin. Upean makuliiton luumu muodostaa muun muassa kanelin, kardemumman ja tähtianiksen kanssa. Hapokas luumu antaa hienon aromin myös lihapatoihin.

Säilytä luumut jääkaapissa, ja muista, että luumu erittää monen hedelmän tavoin runsaasti etyleeniä. Etyleeni on kaasu, jota syntyy kasvien hengityksessä ja joka nopeuttaa kasvisten kypsymistä ja vanhenemista. Pidä luumut erillään esimerkiksi porkkanoista, perunoista ja kurkusta, sillä ne ovat arkoja etyleenille.

Luumuja paistoksessa ja piirakoissa

Kauramurulla kuorrutettu luumupaistos on sukua kaura-omenapaistokselle. Herkullinen, helppo ja nopea jälkiruoka saa kruunukseen tilkan vaniljakastiketta tai pallon vaniljajäätelöä.

Luumupiirakoissa on valinnanvaraa: yhdistä luumut rapeaan pähkinätoscakuorrutteeseen, kätke luumulohkot piirakkanauhojen alle tai leivo luumuista tarte tatin eli klassinen ranskalainen keikauspiiras.

Luumu sopii myös ruoanvalmistukseen

Luumut käyvät myös moniin ruokiin. Liha- ja kanapatoihin luumulohkot tuovat makeaa täyteläisyyttä, ja salaatissa luumu muodostaa esimerkiksi mozzarellajuuston kanssa hyvän parin. Luumu maistuu salaatissa sellaisenaan, grillattuna tai nopeasti pannulla paistettuna.

Luumuista valmistuu myös maukas lisuke grillatuille kananfileille tai muille grilliherkuille. Purppuranpunaisessa chilillä ja basilikalla ryyditettyssä luumusalsassa on sopivassa suhteessa raikasta etikkaisuutta, makeutta sekä lempeää tulisuutta.

Salsan voi tehdä myös lämpimäksi: oheisessa reseptissä potkua salsaan chilin lisäksi tuovat inkivääri ja juustokumina.

Säilö luumut talteen

Luumuista syntyy maukas hillo. Oheisessa reseptissä luumut soseutetaan kokonaan, mutta halutessaan joukkoon voi jättää myös karkeampia sattumia. Raikas luumusose sopii niin puurojen, lettujen kuin makeiden leivonnaistenkin kanssa.

Ruokapöytään, vaikkapa pihvien lisukkeeksi, käy mausteinen chutney eli hapanimelä hilloke.

Luumut voi säilöä myös pakastamalla, esimerkiksi sokeriliemessä. Huuhtele luumut, halkaise, ja poista luumuista kivet. Keitä liemi vedestä ja sokerista (sokeria maun mukaan, noin 2–6 dl sokeria / litra vettä). Kun sokeri on sulanut veteen, lisää luumut ja keitä hetken ajan, jotta luumut hieman pehmenevät. Nostele luumulohkot pakastusrasioihin ja lisää jäähtynyt sokeriliemi luumujen päälle. Säilytä pakastimessa.