Kuutioi rasva. Sekoita jauhot ja sokeri yleis- tai monitoimikoneen kulhossa. Lisää rasva pienissä erissä koneen käydessä. Kun seos on ryynimäistä, lisää kylmä vesi. Sekoita nopeasti taikinaksi, älä vaivaa. Kääri taikinapallo kelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Huuhtele luumut, halkaise ja poista kivet. Leikkaa isot luumut neljään osaan, pienemmät voivat jäädä puolikkaiksi.
Jaa taikina kahteen osaan ja kauli molemmat pyöreiksi levyiksi. Nosta toinen levy kaulimen avulla halkaisijaltaan 24 cm:n piirakkavuokaan. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla. Erottele kananmunan valkuainen ja keltuainen eri astioihin. Voitele piirakkapohja valkuaisella, jottei täyte kostuta pohjaa liikaa. Asettele luumut piirakkapohjalle, ripottele ensin rasvanokareet ja perunajauhot, sitten sokeri ja kaneli pinnalle.
Leikkaa toinen taikinalevy nauhoiksi ja kokoa niistä ristikko piirakan kanneksi. Painele piirakan reunat kiinni ja siisti tarvittaessa veitsellä. Voitele taikina keltuaisella.
Kypsennä piirakkaa 175-asteisessa uunissa 40–45 minuuttia.
Jos haluat piirakasta amerikkalaistyylisen, asettele toinen taikinalevy kokonaisena täytteiden päälle. Tee kanteen reikiä haarukalla, painele reunat kiinni ja voitele kansi keltuaisella.
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
314
1314
16,7 g
10,3 g
35,7 g
15,1 g
1,8 g
3,9 g
0,3 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Ravintolaskelmassa ei huomioitu:
3 - 4 rkl kylmää vettä,
1 tl kanelia.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli