Luumupiirakka
60 min

Nappaa talteen!
Leivo mehukkaat luumut makeaan piirakkaan. Murotaikinaan tehty mehevä luumupiirakka on parhaimmillaan hiukan lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.
| Pohja | |
|---|---|
| 150 g | voita |
| 4 dl | vehnäjauhoja |
| 1/2 dl | sokeria |
| 3 - 4 rkl | kylmää vettä |
| Täyte | |
| 10 kpl | luumuja |
| 3 rkl | voita |
| 2 rkl | perunajauhoja |
| 3/4 dl | fariinisokeria |
| 1 tl | kanelia |
| Lisäksi | |
| 1 kpl | kananmuna |
- 1.
Valmista taikina. Kuutioi voi. Sekoita jauhot ja sokeri yleis- tai monitoimikoneen kulhossa. Lisää voi pienissä erissä koneen käydessä. Kun seos on ryynimäistä, lisää kylmä vesi. Sekoita nopeasti taikinaksi, älä vaivaa. Kääri taikinapallo kelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.
- 2.
Huuhtele luumut, halkaise ja poista kivet. Leikkaa isot luumut neljään osaan, pienemmät voivat jäädä puolikkaiksi.
- 3.
Jaa taikina kahteen osaan ja kauli molemmat pyöreiksi levyiksi. Nosta toinen levy kaulimen avulla halkaisijaltaan 24 cm:n piirakkavuokaan. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla. Erottele kananmunan valkuainen ja keltuainen eri astioihin. Voitele piirakkapohja valkuaisella, jottei täyte kostuta pohjaa liikaa. Asettele luumut piirakkapohjalle, ripottele ensin voinokareet ja perunajauhot, sitten sokeri ja kaneli pinnalle.
- 4.
Leikkaa toinen taikinalevy nauhoiksi ja kokoa niistä ristikko piirakan kanneksi. Painele piirakan reunat kiinni ja siisti tarvittaessa veitsellä. Voitele taikina keltuaisella.
- 5.
Kypsennä piirakkaa 175-asteisessa uunissa 40–45 minuuttia.
Luumupiirakka
Leivo mehukkaat luumut makeaan piirakkaan. Murotaikinaan tehty mehevä luumupiirakka on parhaimmillaan hiukan lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.
Ainekset (10 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Pohja | |
| 150 g | voita |
| 4 dl | vehnäjauhoja |
| 1/2 dl | sokeria |
| 3 - 4 rkl | kylmää vettä |
Täyte | |
| 10 kpl | luumuja |
| 3 rkl | voita |
| 2 rkl | perunajauhoja |
| 3/4 dl | fariinisokeria |
| 1 tl | kanelia |
Lisäksi | |
| 1 kpl | kananmuna |
Valmistus (Uuni 175°C)
- 1
Valmista taikina. Kuutioi voi. Sekoita jauhot ja sokeri yleis- tai monitoimikoneen kulhossa. Lisää voi pienissä erissä koneen käydessä. Kun seos on ryynimäistä, lisää kylmä vesi. Sekoita nopeasti taikinaksi, älä vaivaa. Kääri taikinapallo kelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Määrä Ainesosa 150 g voita 4 dl vehnäjauhoja 1/2 dl sokeria 3 - 4 rkl kylmää vettä - 2
Huuhtele luumut, halkaise ja poista kivet. Leikkaa isot luumut neljään osaan, pienemmät voivat jäädä puolikkaiksi.
Määrä Ainesosa 10 kpl luumuja - 3
Jaa taikina kahteen osaan ja kauli molemmat pyöreiksi levyiksi. Nosta toinen levy kaulimen avulla halkaisijaltaan 24 cm:n piirakkavuokaan. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla. Erottele kananmunan valkuainen ja keltuainen eri astioihin. Voitele piirakkapohja valkuaisella, jottei täyte kostuta pohjaa liikaa. Asettele luumut piirakkapohjalle, ripottele ensin voinokareet ja perunajauhot, sitten sokeri ja kaneli pinnalle.
Määrä Ainesosa 3 rkl voita 2 rkl perunajauhoja 3/4 dl fariinisokeria 1 tl kanelia 1 kpl kananmuna - 4
Leikkaa toinen taikinalevy nauhoiksi ja kokoa niistä ristikko piirakan kanneksi. Painele piirakan reunat kiinni ja siisti tarvittaessa veitsellä. Voitele taikina keltuaisella.
- 5
Kypsennä piirakkaa 175-asteisessa uunissa 40–45 minuuttia.
Jos haluat piirakasta amerikkalaistyylisen, asettele toinen taikinalevy kokonaisena täytteiden päälle. Tee kanteen reikiä haarukalla, painele reunat kiinni ja voitele kansi keltuaisella.
Ravintosisältö
314
Energiaa kcal
1316
Energiaa kj
16,7 g
Rasvaa
10,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
35,7 g
Hiilihydraatteja
15,1 g
Sokereita
1,9 g
Kuituja
3,9 g
Proteiinia
0,3 g
Suolaa
314
Energiaa kcal
1316
Energiaa kj
16,7 g
Rasvaa
10,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
35,7 g
Hiilihydraatteja
15,1 g
Sokereita
1,9 g
Kuituja
3,9 g
Proteiinia
0,3 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























