D-vitamiini on elintärkeä vitamiini. Se vaikuttaa lukuisiin kehon toimintoihin, kuten luuston terveyteen, immuunijärjestelmään ja lihasten toimintaan. D-vitamiinin puute voi pahimmillaan aiheuttaa jopa vakavia sairauksia, mutta lieväkin puutos näkyy esimerkiksi heikentyneenä vastustuskykynä ja väsymyksenä.
D-vitamiinia muodostuu iholla auringonvalon vaikutuksesta maaliskuun ja lokakuun välisenä aikana. Suomen sääolosuhteissa sitä saadaan eniten kesäkuukausina.
Kesällä normaalisti ulkona aikaansa viettävä tarvitsee esimerkiksi Ruokaviraston ja THL:n mukaan talvikaudella D-vitamiinia noin 10-20 µg vuorokaudessa. Vaikka Suomessa aurinkoa ei ole tarpeeksi talvella, saamme D-vitamiinia auringonvalon lisäksi myös ravinnosta. Esimerkiksi kalassa ja D-vitamiinilla täydennetyissä maitotuotteissa on runsaasti D-vitamiinia.
Ruokakaupoissa ja apteekeissa on kuitenkin saatavilla vitamiinivalmisteita, jotka ylittävät reippaasti tämänhetkiset suositukset. Vahvoja D-vitamiineja kannattaakin syödä varauksella, sillä harvalla on oikeasti tarve niin suurelle määrälle.
Euroopan elintarvikeviraston mukaan 100 µg on aikuisten turvallisen päiväannoksen yläraja. Sitä voidaan käyttää vaikeissa vitamiinipuutostiloissa, mutta se on turhan suuri määrä D-vitamiinin päiväsaanniksi. Oman D-vitamiinitasonsa voi mittauttaa helposti verikokeella.
D-vitamiini on vain yksi monista välttämättömistä vitamiineista. Sen rinnalla myös muut vitamiinit ovat elintärkeitä, ja esimerkiksi flunssakautena on järkevää kiinnittää erityishuomiota vastustuskykyä parantaviin vitamiineihin. Terveyden ja hyvinvoinnin kannalta tärkeimpiä vitamiineja D-vitamiinin lisäksi ovat A-, C-, E- ja K-vitamiinit sekä kaikki kahdeksan eri B-vitamiinia.
C-vitamiini: Tukee immuunijärjestelmää ja toimii antioksidanttina. Sitä saa esimerkiksi sitrushedelmistä, paprikoista ja marjoista.
B-vitamiinit: Tärkeitä aivojen ja hermoston toiminnalle. Näitä saa esimerkiksi täysjyväviljoista, lihasta, pavuista, pähkinöistä ja siemenistä.
A-vitamiini: Tärkeä näkökyvylle ja ihon terveydelle. Sitä löytyy muun muassa porkkanoista, maksasta ja kananmunista.
E-vitamiini: Toimii antioksidanttina ja tukee solujen toimintaa. Pähkinät, siemenet ja kasviöljyt ovat hyviä lähteitä.
K-vitamiini: Tarvitaan veren hyytymiseen. K-vitamiinia saa vihreistä kasviksista, maksasta ja kasviöljyistä. K-vitamiinia syntyy myös luonnostaan suolistossa.
Monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio on avainasemassa vitamiinien tarpeen täyttämisessä. Lisäravinteita suositellaankin otettavaksi silloin, jos ruokavalio ei riitä täyttämään tarpeita tai jos vitamiinipuutokselle on erityisiä riskitekijöitä. Myös erikoisruokavaliot voivat tuoda tarpeen lisävitamiineille.
Lähteet: Ruokavirasto, Terveyskirjasto, Yliopiston apteekki, THL
Esimerkiksi nämä erilaisilla vahvuuksilla varustellut D-vitamiinivalmisteet löydät S-ryhmän tarjonnasta:
Tilaa Yhteishyvän uutiskirje, niin saat ajankohtaiset reseptit ja arkea helpottavat vinkit suoraan sähköpostiisi.