Pitkän kypsymisajan ja värjäävyyden vuoksi punajuurista kokkaaminen voi tuntua hankalalta. Muutamalla niksillä voit kuitenkin tehdä hommasta hieman helpompaa. Kaksi asiaa on kuitenkin aina hyvä muistaa: kertakäyttöiset keittöhanskat ja esiliina ovat punajuuresta kokkaavan parhaat kaverit. Niiden avulla säästyy turhilta tahroilta käsissä ja vaatteissa.
Paahtaminen on ihanan helppo tapa punajuurien kypsentämiseen. Laita vain pestyt punajuuret kuorineen uuniin, niin homma hoituu kuin itsestään.
Paahdetuista punajuurista jatkojalostat helposti erilaisia ruokia, kuten italialaislähtöisen alkupalan, carpaccion. Asettele kuoritut ja hyvin ohueksi viipaloidut paahdetut punajuuret lautaselle, valuta päälle sitrusvinegrettiä ja lisää pieniä nokareita kuohkeaa vegaanista juustovaahtoa. Kun paahdat punajuuret etukäteen, näyttävä alkuruoka valmistuu lautaselle vartissa.
Monissa punajuuriresepteissä kehotetaan raastamaan punajuuret. Mitäpä jos unohdat usein sotkuisen raastamisvaiheen ja kokeilet punajuuria kuutioituina?
Pieneksi kuutioidut punajuuret sopivat hyvin esimerkiksi risottoon. Kun kuullotat punajuuria ensin kunnolla sipulin kanssa, kuutiot ehtivät kypsymään juuri sopivasti samaan tahtiin riisin kanssa. Kuutioituna punajuuri tuo samettiseen risottoon hurmaavan värin ohella myös mukavaa rakennetta.
Punajuuri on sopiva juures myös erilaisiin laatikkoruokiin, joissa se on usein parhaimmillaan suikaloituna. Jos suikalointi veitsen avulla tuntuu työläältä, kaiva kaapista esiin karkealla raastinterällä varustettu monitoimikone. Näin saat punajuurista tasakokoista suikaletta hujauksessa.
Kokeile suikaloidusta punajuuresta mehevää vuokaa, jossa maistuu myös punajuuren oiva makupari sinihomejuusto. Kermainen punajuurilaatikko on maukasta sellaisenaan ja se sopii myös juhlavaksi liharuokien lisukkeeksi.
Tilaa Yhteishyvän uutiskirje, niin saat ajankohtaiset reseptit ja arkea helpottavat vinkit suoraan sähköpostiisi.