Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Maailman ylikulutuspäivä koitti vuonna 2019 heinäkuun 29. päivänä.

Maailma ylitti kriittisen rajan jo heinäkuussa – ylikulutus uhkaa ekosysteemejä

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 29.7.2019
|
Muokattu: 26.1.2021
Ylikulutuspäivällä tarkoitetaan sitä päivämäärää, jolloin laskennallisesti ylitetään maapallon vuotuinen kyky tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä kasvihuonekaasupäästöjä. Vuonna 2019 maailman ylikulutuspäivä on 29. heinäkuuta.

Luonnonsuojeluliitto WWF muistuttaa tiedotteessaan, että suomalaisten osalta päivämäärä ohitettiin jo huhtikuun viidentenä päivänä.

WWF:n mukaan suurimmat syyt ylikulutukseen ovat energiankäyttö rakennuksissa, liikenteessä ja teollisuudessa sekä maankäytön muutokset, erityisesti metsän raivaaminen laidunmaiksi ja rehutuotantoon. Luonnonvarojen ylikulutus on taustalla, kun jopa miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto.

Millaisia muutoksia yksittäinen ihminen voi tehdä?

Tutkija Merja Saarinen kertoi Yhteishyvän haastattelussa, että tunteet eivät saisi haitata ratkaisujen löytymistä. ”Terveellinen syöminen tarkoittaa yleensä ympäristön kannalta järkevää syömistä”, hän pohtii.

Jos et vielä ole lisännyt kasvisruoan osuutta ruokaympyrässäsi, kannattaa miettiä kuinka paljon lihaa kulutat. Muun muassa S-ryhmä on ruokamanifestissaan julistanut kasvisbuumia. Myös tutkija Sami Koposen mukaan tulevaisuudessa kasvisruoan osuus kasvaa entisestään. ”Tulevaisuudessa tehdään varmasti ilmastonmuutossyistä poliittisia päätöksiä, jotka ohjaavat kohti kasvispainotteisempaa syömistä”, Koponen ennusti Yhteishyvälle viime talvena.

Ruokavaliossa pitäisi lisäksi minimoida hävikki. Hävikkinä menee hukkaan peräti kolmasosa syömäkelpoisesta ruoasta. Muista siis huomioida tähteet, kun laitat ruokaa (katso tästä Yhteishyvän hävikkireseptejä). Kaupassa ostoksia tehdessä voi myös miettiä, josko laputettuja tuotteita ostamalla säästäisi sekä ympäristöä että rahaa. Kaupalle punaiset laput ovat tärkeitä keinoja pienentää hävikkiä.

Ja neljä muuta vinkkiä...

Puuvillan tuotantoon kuluu runsaasti vettä: yksi t-paita tarkoittaa käytännössä 2700 litran kulutusta. Vaatteiden ei kuulu olla kertakäyttötavaraa. Kun kiinnität huomioita vaatteiden asianmukaiseen huoltoon, niiden käyttöikä kasvaa ja tarvitset vähemmän uusia. Poimi tästä vinkit.

Yli kymmenen vuotta vanhat kylmälaitteet voivat olla sähkösyöppöjä. Jos laitteet alkavat olla käyttöikänsä ehtoopuolella, ota energiatehokkuus huomioon uutta hankittaessa. Listasimme viime syksynä 10 kodinkonetta, jotka saattavat olla yllättäviä energiatuhlareita.

Yksityisautoilu on tunnetusti suuri hiilidioksidipäästöjen aiheuttaja ja fossiilisten polttoaineiden syömäri. Julkisten kulkuneuvojen suosiminen ja kimppakyydit ovat huomattavasti yksityisautoilua ekologisempi vaihtoehto. Jos kuitenkin autoilet, kannattaa pohtia esimerkiksi bensa-auton muuttamista ympäristöystävällisemmäksi. Hämeenlinnalaisen Henrin vanha Volvo kulkee nykyisin Eko E85 -polttoaineella. Päästöt putosivat reippaasti.

Kotimaanmatkailu joko junalla tai autolla on ympäristöystävällisempi vaihtoehto lentomatkustukselle. Esimerkiksi yhden Thaimaan-matkan päästöillä kävisi kahdeksan kertaa Lapissa.

Lue lisää: