Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Henri Nieminen, 30, on tottunut tankkaamaan Eko E85 -polttoainetta.

Henri, 30, pudotti tunnissa autonsa päästöjä jopa 80 prosenttia – tempulla voi säästää satoja euroa vuodessa

Teksti:
Petteri Ruotsalainen
Kuvat:
Riina Peuhu
Julkaistu: 22.5.2019
|
Muokattu: 26.1.2021
Vanhan autonsa voi muuntaa Eko E85 -polttoainetta käyttäväksi. Muutos säästää sekä ympäristöä että rahaa.

Hämeenlinnalainen Henri Nieminen, 30, tankkaa tottuneesti Eko E85 -polttoainetta S-market Harvialantien ABC-asemalla. Nieminen on ajanut jo kuuden vuoden ja 150 000 kilometrin verran ekoystävällisen bioetanolin voimalla.

”Tässä säästää rahaa”, Nieminen sanoo.

Eko E85 -polttoainetta käyttääkseen autoon täytyy asentaa EFlexFuel E85 -päivitysjärjestelmä. Päivitystä myyvän StepOne Tech -yrityksen nettisivuilta osoitteessa eflexfuel.fi/saastolaskuri voi arvioida vuosittaisen säästönsä polttoainekuluissa.

Jos esimerkiksi ajaa vuodessa 25000 kilometriä ja auton keskikulutus on noin 8 litraa sadalla kilometrillä, säästöä vuodessa tulisi noin 570 euroa. Laskutoimituksessa on bensiinin hintana käytetty 1,55 euroa per litra ja Eko E85:n kohdalla 0,99 e/l.

Aikaa toimenpiteeseen kului noin tunti.

Henri Nieminen päivitti viisitoista vuotta vanhan Volvo S40 -autonsa eFlexFuel E85 -laitteistolla ystävänsä suosituksesta. Mitään erityisosaamista ei tarvita, Nieminen asennutti päivityksen laitteiston valmistajalla. Aikaa toimenpiteeseen kului noin tunti.

Säästön lisäksi Niemiselle on tärkeää, että hän tekee ympäristöteon vähentämällä autonsa hiilidioksidipäästöjä jopa 80 prosenttia ja tukee samalla suomalaista työtä.

”Ilman muuta suosittelisin tätä kenelle tahansa”, Nieminen sanoo.

Vuonna 2018 asennettiin 1500 muutossarjaa

Eko E85 on kotimainen tuote, joka on valmistettu pääosin biojätteestä, muun muassa S-ryhmän kauppojen hävikkileivästä. HOK-Elannon ja Osuuskauppa Hämeenmaan hävikkileipää ohjataan tähän tarkoitukseen noin 1,25 miljoonaa kiloa vuodessa. Tämä tarkoittaa, että noin 20 prosenttia leipähävikistä menee etanolin tuotantoon.

Eko E85 on kotimainen tuote, joka on valmistettu pääosin biojätteestä.

Etanolin tuotanto ei aiheuta ilmakehään hiilidioksidipäästöjä, ja sen sivutuotteena syntyy vettä sekä rehua maatalouteen. Etanoli tuotetaan elintarviketeollisuuden jätevirtojen syntysijoilla, joten raaka-aineiden kuljetuksia ei tarvita juuri lainkaan.

ABC:llä on tällä hetkellä 85 asemaa, joissa voi tankata Eko E85:ä. Vuonna 2018 Suomessa tehtiin noin 1500 E85-muutossarjan asennusta.

ABC-ketjun kehitysjohtajan Tiina Vehmala-Vikstenin mukaan monet eivät tiedä Eko E85 -polttoaineesta, vaikka se on ympäristöystävällinen, kotimainen ja edullinen vaihtoehto, joka maksaa itsensä takaisin lyhyessä ajassa.

”Rohkaisen bensa-autoilijoita ainakin tutustumaan tähän tuotteeseen. Tämä on vastuullinen ratkaisu, jonka voi tehdä helposti omassa arjessaan”, Vehmala-Viksten sanoo.

Normaali bensiini käy muutoksen jälkeenkin

EFlexFuel E85 -päivitysjärjestelmää myyvän StepOne Tech -yrityksen toimitusjohtaja Tuomo Isokivijärvi kertoo, että Suomen kahdesta miljoonasta bensiiniautosta kolme neljästä on sellaisia, että järjestelmä voidaan asentaa niihin.

Nettisivuilla osoitteessa eflexfuel.fi/saastolaskuri voi tarkistaa helposti, onko oma auto sopiva asennukseen. Järjestelmän voi asennuttaa erillisissä toimipisteissä tai asentaa itse netistä löytyvillä ohjeilla.

Asennuksen jälkeen autossa voi yhä käyttää myös normaalia bensiiniä.

”Eko E85 -päivityksellä autoilija pääsee radikaalisti pienempään hiilijalanjälkeen”, Isokivijärvi kertoo.

Yrityksen nettisivuilla voi tutustua eri vaihtoehtojen elinkaaripäästöjen vertailuun.

Järjestelmä ja sen asennus maksavat yhteensä noin 450–500 euroa. Eri polttoaineiden hintoja vertailemalla voi laskea oman kulutuksensa mukaan, miten muutos vaikuttaa kukkarossa.

Kun ennen vuotta 2007 käyttöön otetun bensiinikäyttöisen henkilöauton muuttaa toimimaan etanolilla, Traficomilta (entinen Trafi) saa rahallista tukea 200 euroa.

S-ryhmän Paras paikka elää -ohjelmassa luvataan auttaa autoilijoita vähentämään päästöjä. Asiakkaita neuvotaan vähentämään autoilun päästöjä kannustamalla flex fuel -muutossarjan asentamiseen ja Eko E85 -polttoaineen käyttöön. S-ryhmä tarjoaa myös kattavan sähköautojen latausverkoston.

Lisätietoja:

Mitä S-ryhmä tekee, jotta Suomesta tulisi entistäkin parempi paikka elää?

ABC:n ympäristöystävällisempi Eko E85 -polttoneste

Vähemmän hävikkiä