Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Yli kymmenen vuotta vanha jääkaappi voi kuluttaa jopa kaksi kertaa niin paljon sähköä kuin uusi.

Tiesitkö nämä 10 faktaa kodin sähkösyöpöistä?

Teksti:
Anna Tommola
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 5.10.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
20 minuutin suihku vie yhtä paljon energiaa kuin jääkaappi-pakastin kahdessa viikossa. Lue yllättäviä faktoja kodin laitteiden energiankulutuksesta.

Kylmälaitteet

1. Yli kymmenen vuotta vanha jääkaappi tai pakastin voi kuluttaa jopa kaksi kertaa niin paljon sähköä kuin uusi. Tiskikoneissa erot voivat olla 35 prosentin luokkaa.

Älä silti heti heivaa toimivaa laitetta kaatopaikalle, sillä myös valmistus vie energiaa ja raaka-aineita. Vanhan tullessa käyttöikänsä päähän korvaa se energialuokaltaan parhaalla mahdollisella.

2. Tehokaskin kylmälaite muuttuu tuhlariksi, jos sen sijoittaa väärin. Huono ilmankierto voi kolminkertaistaa sähkönkulutuksen.

Sijoita jääkaappi-pakastin mieluummin vapaasti kuin kalusteisiin – äläkä ainakaan uunin, tiskikoneen tai patterin viereen. Niiden päivittäinen käyttö voi kasvattaa viereisen kylmälaitteen kulutusta 10–20 prosenttia.

Kuivausrumpu tai -kaappi

3. Harvoin laitteen käyttö on säästävämpää kuin sen käyttämättömyys. Poikkeus on lämpöpumpulla toimiva kuivausrumpu. Pyykin kuivattaminen sellaisella kuluttaa jopa vähemmän kuin narukuivaus, joka lämmityskaudella vie asunnosta lämpöenergiaa.

Perinteinen kuivausrumpu tai -kaappi sen sijaan ahmii sähköä, noin kolme kertaa niin paljon kuin itse pyykinpesu.

Astianpesukone

4. Kylmään veteen liitetty astianpesukone syö 20–60 prosenttia enemmän sähköä kuin kuumaan veteen liitetty. On tehokkaampaa käyttää suoraan kaukolämmöllä tai maalämmöllä lämmitettyä vettä.

Suihku ja hiustenkuivaaja

5. 20 minuutin suihkun viemällä energiamäärällä pyörittää jääkaappi-pakastinta kokonaiset kaksi viikkoa. Lotraamisen vaihtaminen muutaman minuutin pikasuihkuun kutistaa energiakulut viidennekseen ja säästää noin sata litraa lämmintä vettä.

Viiden minuutin hiustenkuivaus taas vastaa noin tunnin televisionkatselua.

Tietokone

6. Kannettava tietokone kuluttaa vain noin kymmenesosan pöytäkoneen sähköstä. Pöytäkoneenkin kulutus voi puolittua, kun siihen asentaa automaattisen sammutusjärjestelmän.

Viihde-elektroniikka

7. Viihde-elektroniikan valmiustilat saattavat ahmaista jopa kymmenesosan kodin sähköstä. Etenkin jatkuvasti nettiin yhteyttä pitävät laitteet, kuten digiboksit, on hyvä sammuttaa, kun niitä ei käytä.

Lamput

8. Viallista energiansäästölamppua tai lediä ei pidä jättää valaisimeen. Koska ne ovat sähkölaitteita, niissä saattaa kulkea edelleen virta. Poista lamput heti ja korvaa pian uusilla.

Ikkunat

9. Likaiset ikkunat voivat blokata sisään pyrkivästä luonnonvalosta jopa 40 prosenttia. Valaistuksessa voikin säästää yksinkertaisesti pesemällä ikkunat. Myös lamppujen valoteho paranee, kun niiden pinnoilta muistaa pyyhkiä pölyt.

10. Sälekaihtimia kannattaa käännellä ahkerasti. Viileään aikaan kaikki sisään pääsevä auringonvalo vähentää lämmityksen tarvetta, kun taas kesähelteillä kaihtimien sulkeminen säästää ilmastoinnissa. Hilaa kaihtimet yöksi alas: ne voivat vastata lämmöneristyksessä jopa yhtä ikkunalasia.

Lähteet:  Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski, Martat.fi, Helen, Vattenfall, lampputieto.fi, energiatehokaskoti.fi