Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin pidennät vaatteen käyttöikää

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 8.4.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Hyvät, tarkoituksenmukaiset apuvälineet ja aineet helpottavat vaatehuoltoa.

Älä pese turhaan

Kannattaa harkita, onko pesu aina vaatteelle välttämätön, sillä se kuluttaa vaatetta. Riittäisikö pelkkä tuuletus tai harjaus käytön jälkeen? Vaateharja on paras tapa puhdistaa esimerkiksi villakangasvaatteesta pölyhiukkaset tai eläinten karvat.

Likaisia vaatteita ei kuitenkaan kannatta säilöä pyykkikopassa kovin pitkään, esimerkiksi hikiset urheiluvaatteet kannattaa pestä mahdollisimman nopeasti. Sama pätee tahrojen poistoon: kun tahran käsittelee heti, se ei ehdi pinttyä vaatteeseen.

Pidä kaapissa oma hylly puolipitoisille vaatteille niin, etteivät ne sekoitu puhtaisiin.

Valitse oikea pesuaine

Pese kirjo- ja valkopyykki erilleen niille tarkoitetuilla pesuaineilla. Herkemmät tekstiilit, kuten silkki, villa ja akryyli, on varmempi pestä hienopesuaineella. Pesuainetta riittää yllättävän pieni määrä: tarkista annosohjeistus paketin kyljestä.

Laadukas pesukone pesee pyykin hellemmin ja ympäristöystävällisemmin, ja siinä on erilaisille materiaaleille sopivia pesuohjelmia. Puhdista kone kerran pari vuodessa ja anna sille huoltopesu korkeassa lämpötilassa.

Käytä pesupussia

Ohuet sukkahousut ja sukat kannattaa sujauttaa pesupussiin, jottei niihin tule pesussa langan kiristymiä tai reikiä. Pesupussi soveltuu myös vaatteille, joissa on esimerkiksi helmiä tai paljetteja. Käännä vaatteet nurin ennen pesupussiin laittamista. Kotona on hyvä olla pari erikokoista pesupussia.

Vinkki! Pesupussi toimii matkalla kätevänä likapyykkipussina.

Valitse sopiva henkari

Säilytä vaatteet oikeanmallisella ja -kokoisella ripustimella, jotta olkapäiden kohdalle ei tule ripustimen aiheuttamia venymiä. Neuleet ja takit on hyvä säilyttää paksussa henkarissa. Housunripustimelle roikkumaan laitettuihin housujen lahkeisiin ei tule taitteita.

Käytä silitysliinaa

Silitysliina suojaa vaatetta liialta kuumuudelta, kun silittää tai prässää arkoja materiaaleja.

Suojaa suihkeella

Tekstiilisuoja estää vähäisen kosteuden ja lian tunkeutumisen tekstiileihin, esimerkiksi pöytäliinaan. Liinalle läikkynyt neste jää isoina helminä pöytäliinan pinnalle ja on helppo pyyhkäistä pois.

Tekstiilisuojaa voi suihkuttaa myös kauluspaitojen kauluksiin ja kainaloihin, mekkoihin tai housujen lahkeisiin. Suojaa suihkutetaan ohjeen mukaan kuiville, puhtaille vaatteille ja kodintekstiileille. Suihkutuksen jälkeen kankaan pitää kuivua ennen käyttöönottoa.

Lisää aiheesta