Kun Lauri Reuter oli lapsi, häntä hoiti vuoroin skitsofreenikko, vuoroin down-aikuinen, eikä siinä ollut mitään kummallista. Hoitajat olivat tuttuja ja tärkeitä, sillä he asuivat Reuterien perhekodissa Jyväskylässä. Rakennusarkkitehti-isän ja kemian ja fysiikan opettaja -äidin elämäntapa on ollut auttaminen. Kodin pihalla oli SOK:n vanha kauppapuutarha. Reuter käytännössä vietti kesänsä kasvihuoneessa.
"Nyt minä teen työtä parantaakseni maailmaa. Ei ongelmia pidä jättää muille, jos voi itse tehdä jotain", biotekniikan tutkija Lauri Reuter sanoo.
Reuterin tiimi on kehittänyt bioreaktoria, joka voi mullistaa maailman ruokatuotannon. Taikapadaksikin kutsuttu laite kasvattaa oikeiden marjakasvien soluista ravintopitoista massaa. Terveellisen marjamassan voi kohta valmistaa jogurttiinsa missä tahansa maailman metropolissa.
Lauri Reuter aikoo tehdä kaikkensa, jotta prototyypistä syntyisi kuluttajille myytävä kodinkone.
"Me tieteentekijät olemme joskus huonoja kaupallistamaan keksintöjä. Yritän toimia toisin."
Reuter listasi tulevaisuuden kiinnostavimmat ruokavisiot:
Marketeista tulee digitaalisia ruokapalveluita
"Ruoasta on tullut turhan monimutkaista. Marketissa joudun tekemään liian monta päätöstä tuotteista, joista minulla ei ole tarpeeksi tietoa.
Arki helpottuu, kun koko ruokaketju digitalisoituu. Meillä voisi olla ruokapalvelu, joka toimisi vähän kuin musiikkipalvelu Spotify. Kertoisin palvelulle budjettini ja toiveeni ja saisin jääkaappiini esimerkiksi kotimaista kalaa kerran viikossa.
Ruoan Spotify voisi olla yhteisöllinen vähän suomalaisen kouluruokailun tapaan. Minusta on mahtavaa, että työpaikkalounaalla joku on miettinyt fiksut valinnat valmiiksi.
Toisaalta palvelu voisi olla hyvin yksilöllinen. Tekoäly huolehtisi siitä, että valinnat ovat kestäviä.
Jos kauppa ei vauhdita digitalisaatiota, jostain tulee Uber ja vie potin.
Ruokakaupan kannattaisi tarttua haasteeseen. Arvostan sitä, että S-ryhmä on jo avannut ravitsemustutkijoille vapaaehtoisten asiakkaiden ostodataa. Avaus voi vauhdittaa myös ruokaketjun digitalisoitumista.
Jos kauppa ei sitä tee, jostain tulee ruoan Uber ja vie potin.
Olen varma, että aika pian naureskelemme sitä, että ennen ajettiin väsyneinä markettiin miettimään, mitä ensi viikolla syödään."