Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tässä on tämän kesän salaattihitti! Yllätä yhden värin, mutta monen maun salaatilla

Teksti:
Sanna Kekäläinen
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 24.5.2021
|
Muokattu: 9.4.2024
Tee kirjavan kesäsalaatin sijasta vihreä salaatti, joka on todellakin vihreä. Yhden värin vihersalaatti pursuaa toinen toistaan upeampia makuja, kun kokoat sen maukkaista salaatinlehdistä, aromikkaista yrteistä ja erilaisista vihreistä vihanneksista. Hunajaisella sinappikastikkeella viimeistelty salaatti on grilliruokien itseoikeutettu kumppani ja raikas lisuke kesän juhlapöytiin.

Näin teet täydellisen vihreän salaatin:

Panosta pohjaan | Yhdistele erilaisia salaatteja ja yrttejä

Oletko huomannut, että salaatinlehdissä on itse asiassa yllättävän paljon makua? Käytä valmista salaattisekoitusta tai yhdistä salaattipohjaan kahta tai kolmea suosikkisalaattiasi. Laita pienet lehdet kulhoon kokonaisina, revi isommat suupaloiksi. Voit vuolla tai raastaa mukaan myös mehukasta varhaiskaalia.

Muista myös yrtit! Basilika, lehtipersilja ja minttu terästävät tuoksua, makua ja salaatin ulkonäköä. Sekoita salaattipohjaan muutama tippa salaatinkastiketta tai purista siihen tilkka limeä tai sitruunaa, niin lehdet pysyvät pitkään rapeina. Pieni suolaripaus korostaa salaattien ja yrttien makua.

Valitse vihannekset | Mitä kivaa vihanneshyllystä löytyykään?

Leikittele yhdellä värillä ja valitse salaattiin vain vihreitä aineksia. Kokeile kurkkua, herneitä ja pitkiä vihreitä papuja. Ensi kerralla voit yhdistää parsan, fenkolin ja kesäkurpitsan. Joskus voit lisätä kasvikset salaattiin grillattuina: kokeile vaikka grillattua avokadoa, vihreää paprikaa ja parsakaalia. Lime, varsiselleri ja raparperi tuovat salaattiin upeita, vahvoja aromeja. Muista myös rypäleet, omenat ja muut vihreät hedelmät.

Kun pilkot kasviksia salaattiin, leiki muodoilla. Leikkaa kasvikset tikuiksi, kiekoiksi tai kuutioiksi tai viillä ne viistosti viipaleiksi. Vuole kuorimaveitsellä tai sheivaa juustohöylällä ohuiksi lastuiksi. Kierrä pitkät suikaleet rullalle tai pyöritä löysälle kiepille.

Viimeistele kastikkeella | Sekoita vinegretti hunajasta ja sinapista

Hyvässä salaatinkastikkeessa vallitsee makujen tasapaino. Silloin siitä löytyvät nämä neljä makua: makea, hapokas, kirpeä ja umami. Sekoita kastikkeeseen makeutta hunajasta, hapokkuutta ja kirpeyttä sitruunasta sekä sinapista ja täyteläisyyttä rypsiöljystä. Vegaanisessa ruoanlaitossa voit korvata hunajan vaahterasiirapilla tai pienellä määrällä sokeria. Suolaa kastike ei kaipaa, varsinkin jos sitä on jo ripautettu salaattipohjaan.

Mittaa pieneen kulhoon teelusikalliset hunajaa ja sitruunaa, sekoita joukkoon kaksi teelusikallista vahvaa sinappia ja lisää lopuksi kaksi ruokalusikallista öljyä. Lisää kastike salaattiin vasta juuri ennen tarjoamista, niin salaatti pysyy rehevänä ja rapeana.

Katso kaikki ideat ja vinkit grillaukseen