Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kokeile tänä kesänä näitä grillausideoita! Uudet perunat grillissä, grillikasvikset hummusplatterilla ja muut vinkit kesäkeittiöön

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 24.5.2021
|
Muokattu: 9.4.2024
Parasta kesässä ovat hauskat grillausideat, kuten iki-ihanan hummuksen päälle kootut grillikasvikset. Joko testasit grilliraidoilla maustetun perunasalaatin tai Välimeren grillinyytit, joissa peruna saa seurakseen fetaa ja pieniä tomaatteja? Pizzakin onnistuu grillissä ja vieläpä ilman pizzakiveä, kun teet sille nerokkaan pohjankääntötempun.

1. Näin saat grillikasviksista kokonaisen aterian: kokoa ne hummusplatterille

Jos et ole vielä parittanut grillattuja kasviksia ja hummusta, tee se nyt! Kokoa ystävät pöydän ääreen ja grillikasvikset komean hummuskeon päälle pöydän keskipisteeksi. Hummus eli sitruunalla ja tahinilla maustettu kikhernetahna tekee ihan tavallisista grillatuista kasviksista täyttävän aterian, joka ei taatusti jätä nälkäiseksi. Hummus syntyy vikkelästi, kun käytät kypsiä, säilöttyjä kikherneitä. Jos hummusta jää yli, sipaise loppu grillatulle leivälle.

2. Uudet perunat ja feta grillissä: laitetaanko nyyttiin vai salaattiin?

Keitetyn uuden perunan maku syvenee ja tiivistyy, kun se saa paahtua grillissä hetken. Eli vanha sanonta ”ken keitetyn paistaa, se makean maistaa” toimii myös perunan kanssa. Yhdistä uusiin perunoihin vielä grillissä entistä herkullisemmaksi kypsyvä fetajuusto, niin kesän suosikkiruoka on valmis. Kääri kiehautetut varhaisperunat sipulin, tomaattien, yrttien ja fetajuuston kanssa välimerelliseksi grillinyytiksi tai paahda potut, juusto ja kasvikset grillausalustalla, kippaa kulhoon ja sekoita lämpimäksi perunasalaatiksi.

Kokeile kypsentää nyytin sisällä myös pelkkää fetaa. Hunajalla viimeistely feta on taattu kesäruokien hitti meloni-nektariinisalsan ja paahdetun leivän kanssa tarjottuna.

3. Tätä on pakko kokeilla! Grillattu kaali vie kielen

Grillattu varhaiskaali hurmaa hänetkin, joka ei kaaliruokia rakasta. Leikkaa kaali isoiksi lohkoiksi niin, että jokaiseen lohkoon jää vähän kaalin kovaa kantaa. Näin palat pysyvät koossa, kun kääntelet niitä grillissä. Paahda paloihin ensin kunnon väri kovassa lämmössä, suoralla tulella ja hauduta ne sitten kypsiksi lempeämmässä, epäsuorassa lämmössä. Samalla voit valella kaalia esimerkiksi sitruuna-voiseoksella. Jätä kesän ensimmäiset varhaiskaalit rapeiksi ja rouskuviksi. Myöhemmin kesällä ja syksyllä voit hauduttaa kaalin aivan pehmeäksi.

4. Grillaajan lupaus: kerran viikossa kotimaista kalaa

Suosiotaan kasvattavat kotimaiset kalat uivat tänä kesänä myös grilliin. Muikut ja silakat ovat mainioita grillikaloja, koska ne sisältävät rutkasti hyvää rasvaa. Rasvan ansiosta pikkukalat pysyvät grillissä mehevinä. Tikuta suolalla maustetut kalat vartaisiin tai lado vieri viereen halsteriin.

Vähärasvaisestakin kalasta saat grillissä mehevää, kun kypsennät sen käärössä. Paloittele kuha- tai haukifilee kasvisten kanssa grillinyytteihin – kala ja kasvikset kypsyvät näin lempeästi omassa höyryssään. Tai grillaa kala kokonaisena: Täytä kalan vatsa vaikka sitruunaviipaleilla ja yrteillä ja kääri koko kala leivinpaperiin ja folioon. Kokonaisen kalan kypsyys on helppo tarkistaa. Kala on kypsä, kun selkäevä irtoaa kevyesti nykäisemällä.

5. Rapea pizza grillissä – ilman pizzakiveä! Tarvitaan vain pohjankääntötemppu

Vaikka et omistaisi pizzakiveä, voit tehdä herkullisen rapeapohjaisen pizzan grillissä. Kuumenna grilli täydellä teholla tulikuumaksi ja laita pizzapohja paistumaan ilman täytteitä. Kun pohja on kunnolla paahtunut, käännä se isojen lastojen avulla ympäri ja lado täytteet paahtuneelle pinnalle. Pohjan grillaaminen molemmilta puolilta tekee siitä rapean. Kun pizza on grillissä, sulje kupu, ettei kuuma karkaa!

Tämä hittiresepti kruunaa grillijuhlat!

Katso miten mielenkiintoisia lisukkeita syntyy, kun mukaan lisätään yllättävä aines:

Katso kaikki ideat ja vinkit grillaukseen